Lekker vers, de beste smaak, lokaal geteeld én een voordelige keuze: eigenlijk hebben seizoensgroenten alleen maar voordelen! Maar wat zijn eigenlijk de seizoensgroenten van april? En wat kun je maken van die groenten? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten van april inclusief lekkere recepten!
Aardappels
Aardappels zijn eigenlijk het hele jaar door in het seizoen, en daarom voert deze de lijst met seizoensgroenten van april aan. Officieel wordt de aardappel meestal niet als groente gezien in Nederland, in andere landen vaak wel en daarom neem ik hem toch mee in deze lijst. Er zijn maar weinig ingrediënten zo veelzijdig als de aardappel. Of je hem nu kookt, bakt of bereidt in de oven, je kunt er alle kanten mee op. Een paar lekkere recepten:
- Aardappels uit de oven met citroen en parmezaan
- Aardappelgratin met ui
- Ovenschotel met spitskool en gehakt
- Hete bliksem
- Aardappelsalade met gerookte zalm
Andijvie
Andijvie is soms wat bitter van smaak, maar hij is wel ontzettend goed voor je. Deze groene groente zit bomvol vitamines en mineralen. Het meest bekende recept met andijvie is waarschijnlijk stamppot, maar je kunt deze groenten ook koken, wokken of zelfs rauw eten. Erg lekker in een salade in combinatie met fruit (appel of mandarijn).
Asperges


Dé april seizoensgroente is natuurlijk de asperge oftewel ‘het witte goud’. Je kunt ze natuurlijk heel traditioneel serveren, gekookt en geserveerd met ham, of met gerookte zalm en ei. Het is ook erg lekker om er aspergesoep van te maken.
Bloemkool


Bloemkool is zelfs onder kinderen een geliefde groente. Logisch, want hij niet zo uitgesproken van smaak. Het is dan ook wel zaak om deze april seizoensgroente goed op smaak te brengen. Nootmuskaat past er goed bij, maar een specerij als kerrie ook. Je kunt dus alle kanten op met deze gezonde witte kool, die rijk is aan vitamines en mineralen. Een paar recepttips:
Doperwten
Deze knalgroene erwtjes zijn prachtig om te zien met hun felgroene kleur. Vooral als ze in het seizoen zijn, zijn ze heerlijk. Een beetje zoetig. Kook ze vooral niet te lang om die mooie groene kleur te behouden. Doperwtjes zijn erg lekker met frisse smaken als citroen, basilicum en munt. Je kunt ze koken en met wat smaakmakers serveren als onderdeel van een AVG’tje, maar ze zijn ook erg geschikt om een lekker smeersel van te maken voor op toast. Kook ze en pureer ze fijn met bijvoorbeeld munt. Lekker fris!
Koolraap
Koolraap, is dat niet hetzelfde als een knolraap? Nope! De knolraap is klein, maar daarentegen kan een koolraap wel een kilo wegen! Deze ‘vergeten groente’ wordt veel in veevoer gebruikt, maar is ook prima geschikt om in de keuken iets lekkers mee te maken. De groente is een beetje zoetig en kan gekookt of gestoofd worden. Maak er bijvoorbeeld puree of stamppot van, of verwerk hem in een soep.
Kropsla
Kropsla is lekker lang houdbaar en een voordelige keuze. In vergelijking met de zakken met voorgesneden sla betaal je een stuk minder voor deze slasoort. En hij komt altijd wel op, want een paar blaadjes sla zijn een goede bodem voor een belegd broodje en uiteraard verschillende lekkere salades.
Prei


Deze bescheiden groente speelt maar zelden de hoofdrol in een gerecht. Toch is het de basis van heel veel lekkere recepten, zoals soep en pastasaus. Prei is familie van de ui en smaakt dan ook een beetje ‘uiig’. Naast basissmaakmaker kun je prei ook heel goed gebruiken als extra vulling van een gerecht, bijvoorbeeld in quiches en ovenschotels. Een paar recepten met deze seizoensgroente van april:
- Quiche met chorizo, prei en tomaat
- Pastei met ham, prei en kaas
- Mac&Cheese met bloemkool en prei
- Frittata met prei en garnalen
- Quiche met prei en feta
- Preisoep met garnalen
Raapstelen
Raapstelen zijn erg lekker in stamppot of in een salade. Eet deze groente dus rauw. Raapstelen zijn in april en mei nog in het seizoen, dus koop ze zolang het kan!
Radijs
Radijsjes, je snackt ze zo weg! Om af en toe verrast te worden door een flink pittige radijs. Wij aten ze vroeger gedipt in een klein beetje zout. Als je radijsjes langer wilt bewaren, kun je er pickles van maken. Superlekker in salades of op een broodje kaas.
Rode bietjes


Rode bietjes zitten tjokvol vitamines, mineralen en vezels. Echte supergroenten dus! Het is dan ook een prima idee om ze regelmatig op tafel te zetten. Wist je dat rode bietjes ook heel lekker zijn in zoete recepten? Daardoor kun je ze eigenlijk de hele dag door eten:
- Ontbijt: Bietenpannenkoeken
- Tussendoortje: Smoothie met biet, appel en gember
- Lunch: Quinoasalade met biet of koude bietensoep
- Avondeten: Plaattaart met bietjes en brie
Spinazie


Net als bieten, is spinazie een seizoensgroente die je de hele dag door kunt eten. Bij het ontbijt neem je een spinazie-smoothie of een omelet met spinazie. Lunchen doe je met een lekkere salade. En in de avond kun je al helemaal alle kanten op. Maak bijvoorbeeld mijn favoriete quiche met spinazie en oude kaas of spinaziestamppot. Maar is het wel goed om vaak spinazie te eten? Yes! Er zitten namelijk veel vezels in en een hele rits aan vitamine (A, B, C, E en K) en mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer & magnesium.
Uien


Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en dus ook in april. Als er één groente onmisbaar is in de keuken, is het wel de bescheiden ui. Het is dé basis voor heel veel sauzen en soepen en zijn perfect om een gerecht extra smaak mee te geven. Er zijn maar weinig recepten waarin ui geen toegevoegde waarde heeft. Denk aan quiches, omeletten, pasta’s, ovenschotels, om andere groenten mee te vullen… Maar geef ui ook eens de hoofdrol, bijvoorbeeld in een lekkere kom uiensoep of deze uienquiche.
Witlof


Witlof is in het seizoen in april. Deze wat bittere groente kun je zowel rauw eten (als salade in combinatie met fruit) maar je kunt hem ook koken en bijvoorbeeld eten als stamppot. Maar veel mensen eten hem het liefst zoals op de foto: witlof uit de oven, omwikkeld met ham, in een bechamelsaus en dan nog wat kaas erover. Absoluut zalig! Net als de meeste andere groenten is witlof rijk aan vezels maar ook aan probiotica, daardoor is deze seizoensgroente erg goed voor je darmen.
Wortels


Wortel is een heerlijk zoete groente, die je daarom in zowel hartige als zoete gerechten kunt eten. Het is een beproefde smaakmaker voor sauzen maar je kunt ze natuurlijk ook zó eten of ze verwerken in allerlei gerechten. Doe dat ook gerust regelmatig, want deze seizoensgroente van april zit vitamine A, B1, B2 en B2. Daarmee zijn wortels goed voor je huid en ogen. Ook bevatten ze veel vezels en kalium. Een paar recepten met deze seizoensgroenten:
Zo, dat waren de seizoensgroenten van april. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!


Nog geen reacties