Augustus seizoensgroenten – weet jij welke groenten er in augustus in het seizoen zijn? Doordat veel groenten tegenwoordig het hele jaar goed verkrijgbaar zijn, is dat soms lastig te bepalen. Daarom maakte ik dit handige overzicht, dan kun je er actief naar op zoek gaan!
Je kunt deze maand vrijwel elke dag een andere seizoensgroente eten, want er groeit momenteel ontzettend veel lekkers. Fijne bonus: de groenten hoeven niet geïmporteerd te worden en eten volgens de seizoenen is vaak ook nog voordeliger.
Aardappels
De aardappel is onmisbaar in de Nederlandse keuken. Hij is het hele jaar in het seizoen en is daarmee ook een seizoensgroente in augustus. Maar een aardappel is toch geen groente, hoor ik je denken? Inderdaad beschouwen we hem hier niet als groente, maar in andere landen vaak wel en daarom verdient hij toch een plaatsje in deze lijst.
De goede oude aardappel is een ontzettend veelzijdig ingrediënt. Zo kun je hem koken, bakken, of bereiden in de oven… Zelf eet ik ‘m graag als volgt:
Andijvie
Andijvie kan wat bitter smaken, maar het is wel een echte vitaminebom. Andijviestamppot is heel bekend én heel lekker. Maar je kunt andijvie ook goed roerbakken of zelfs rauw eten, als salade.
In een salade combineert deze seizoensgroente van augustus erg goed met fruit. Vooral appel & mandarijn zijn een klassieke combinatie met andijvie.
Aubergine


Aubergine is een heerlijke groente, maar je moet wel even weten hoe je hem lekker klaar kunt maken! Als je hem in veel olie bakt, kan deze seizoensgroente namelijk erg vettig en zompig worden. Echt niet lekker.
Gelukkig is het niet moeilijk om aubergine wél lekker te bereiden. Neem maar eens een kijkje bij deze recepten bijvoorbeeld. De aubergine-torentjes zijn bij mij favoriet!
Bleekselderij
De knapperige stengels van bleekselderij zijn letterlijk gevormd om een dip mee op te scheppen! Ze smaken goed in combinatie met een frisse dip op basis van yoghurt en citroen bijvoorbeeld. Maar in halve maantjes gesneden is bleekselderij ook een lekkere toevoeging aan pastasaus en soepen.
Bloemkool


Bloemkool is een augustus seizoensgroente die niet heel uitgesproken smaak. Het is daarom een echte allemansvriend, maar het is wel belangrijk om bloemkool lekker op smaak te brengen. Verschillende kruiden en specerijen zijn daar heel geschikt voor.
Twee klassieke combinaties zijn bloemkool & nootmuskaat, en bloemkool & kerrie. Je vindt inmiddels een paar lekkere recepten met deze groente op mijn blog:
Broccoli


Broccoli, nog zo’n allemansvriend. Lekker in pasta, een ovenschotel, soep of een quiche bijvoorbeeld. Tip: wist je dat de stam van de broccoli ook gewoon kunt eten? Een paar recepttips met broccoli:
Courgette


De zomer is het seizoen van de courgette. Als je een moestuin hebt, zul je vast hebben ervaren dat deze groente vrij makkelijk te kweken is en snel buitenproportioneel groot wordt. Op tijd oogsten dus, anders zit je met reuzenexemplaren die toch wat minder smaakvol zijn dan de kleine exemplaren. Een paar recepttips:
Knolselderij
De aardse smaak van knolselderij is een lekkere basis voor puree, frietjes of soep. Hij combineert goed met bijvoorbeeld aardappel en wortel. Het bekendste recept met knolselderij is erwtensoep. Maar daar heb je misschien nog geen zin in, nu het nog zomer is. Gelukkig kun je deze seizoensgroente van augustus ook rauw in een salade eten!
Komkommer


Komkommer, echt zo handig om altijd in huis je hebben! Je fleurt er snel een broodje kaas mee op, of gebruikt ‘m als vulling voor een lunchsalade. Ook erg lekker als snelle en gezonde snack. Verwerk hem eens in:
Koolrabi
De koolrabi is een fris smakende kool, hij is erg mooi om te zien met al die dunne stengels die aan de kool ontspruiten. De smaak van koolrabi lijkt op die van selderij, net zo fris. Kook deze groente of eet hem gewoon rauw, als salade.
Kropsla
Kropsla is lang houdbaar en een stuk voordeliger dan voorgesneden sla. Deze zachte sla – die ook lekker zacht smaakt, is erg lekker als basis van een smaakvolle salade.
Mais


Eigenlijk hoort mais niet in het rijtje van augustus seizoensgroenten thuis. Waarom niet? Mais is eigenlijk en graansoort in plaats van een groente! Maar we nemen hem toch mee in dit lijstje.
De gele korreltjes toen het goed in de TexMex keuken: in wraps, burrito’s of in een goede chili bijvoorbeeld. Maar ook als crunch in een salade is mais heel lekker.
En vergeet natuurlijk de klassieke hele maiskolf met boter en een snufje zout niet, om je vingers bij af te likken zo lekker. Een paar recepten met mais:
Paprika


Dit is nou typisch zo’n seizoensgroente die altijd in mijn voorraadkast ligt. Ze zijn multi-inzetbaar. Ik maak er echt van alles mee, ovenschotels, soep, of ik vul ze (een top-basis voor een vegetarisch hoofdgerecht). Denk bijvoorbeeld eens aan:
Pompoen


Een populaire groente die vooral in de herfst en winter volop wordt gegeten. Toch is het ook een augustus seizoensgroente! Deze grote oranje kanjers zijn heerlijk zoet, en zijn dan ook geschikt voor het maken van zowel hartige, als zoete gerechten.
Je kunt ze grillen in de oven, er soep puree van maken, ze gebruiken als vulling voor een quiche… Pompoen is ook lekker in pannenkoeken of taart!
Prei


De prei smaakt wat uiig en is net als de ui een echte smaakmaker in veel gerechten. Deze seizoensgroente van augustus doet het bijvoorbeeld goed als basis voor sauzen, maar is ook erg lekker in soepen en ovenschotels. Zoals:
Raapstelen
Raapstelen zijn een echte seizoensgroente, ze zijn er maar kort. Eet ze dus vooral nu! Je kunt raapstelen rauw eten, lekker als stamppot of in een salade.
Radijsjes
Radijsjes zijn vaak lekker pittig en knapperig en snacken dan ook makkelijk weg. Het is ook lekker om schijfjes radijs in te maken tot pickles. Dan worden ze iets minder pittig en zijn ze heerlijk als topping voor een broodje of in een salade.
Rode biet


Bietjes, lekker! Doordat deze augustus seizoensgroente wat zoetig smaakt, kun je er zowel hartige, als zoete gerechten mee maken. De wat gronderige smaak van rode biet kan soms wat overheersend zijn.
Ik combineer ze dan ook graag met wat andere sterke smaken om dit een beetje in balans te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze combinaties:
- Rode bieten pannenkoeken met chocolade
- Quiche met rode biet en geitenkaas
- Quinoasalade met bietjes en zalm
Rodekool


De fotogenieke rode kool is rauw erg lekker. Zo kun je er deze heerlijke lunchsalade met appel, rodekool en wortel mee maken. Liever iets warms? Dan kun je de kool stoven me een appeltje, heerlijk.
Rucola
Bij de peperige smaak van rucola denk ik meteen aan de klassieke combinatie met carpaccio. Zo lekker! Een handje van deze peperige sla smaakt ook top over een flammkuchen of pizza. Natuurlijk kun je hem ook gewoon verwerken in een salade of stamppotje.
Savooiekool
De savooiekool heeft mooie, grote bladeren die heel geschikt zijn om te vullen (bijvoorbeeld met een gehaktmengsel) en vervolgens oprollen. Superfeestelijk! Savooiekool kan ook gekookt of gestoofd worden, of verwerk ‘m in een lekkere ovenschotel.
Snijbiet


Snijbiet is heel fotogeniek, met bladeren in knallend oranje, geel en roze. De kleur verdwijnt als je de groente kookt, dus probeer hem niet te lang te koken. Zelf vind ik snijbiet erg lekker op deze plaattaart met snijbiet en geitenkaas.
Snijbonen
Snijbonen moet je ze relatief lang koken in vergelijking met andere bonen, zo’n 10-13 minuten. Ze zijn namelijk vrij stug. Eenmaal goed gekookt smaken snijbonen goed in een stamppotje. Roerbakken kan ook, lekker met Aziatische smaakmakers.
Spinazie


Er zijn maar weinig groenten zo veelzijdig als spinazie. Zelf vind ik deze seizoensgroente van augustus vooral erg lekker in een quiche, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Een paar ideetjes:
- Smoothie met spinazie, perzik en sinaasappel
- Spinazie stamppotje met chorizo
- Spinaziesalade met geitenkaas
Spitskool


Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse, het zal je niet verbazen dat die laatste de spitskool is! Deze witte kool smaakt neutraal en is erg lekker in een spitskoolsalade met fruit. Ook heel lekker en simpel te maken is deze ovenschotel met gehakt.
Tomaten


Deze vruchtgroente komt in talloze vormen, maten en smaken en hij vormt de basis voor ontzettend veel recepten. Van soep tot saus, in salades, quiches en ovenschotels. Kortom: haal je deze seizoensgroente van augustus in huis, dan komt hij zeker wel op! Een paar lekkere recepten met tomaat;
Uien


Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en is dus ookin augustus. Deze groente is de basis van talloze recepten, hoeveel beginnen er niet met ‘fruit een uitje aan’? Deze smaakmaker komt in verschillende soorten (gele & rode ui, sjalotjes…) en ik heb ze eigenlijk altijd alledrie in huis!
Behalve als basis-smaakmaker kun je de ui ook de show laten stelen, bijvoorbeeld in deze uiensoep met bier, uienquiche of dit fantastisch lekkere kaas-uienbrood.
Venkel


Venkel is een bijzondere groente, hij smaakt heel fris en een beetje drop-achtig. Deze knapperige seizoensgroente kun je lekker roerbakken of klaarmaken in de oven.
Witte kool
Zie spitskool.
Wortels


Wortels, heerlijk als snack maar ook om mee te koken én te bakken. Deze groente is namelijk zo zoet dat hij het ook prima doet in lekkere baksels en andere zoete gerechten! Liever een hartig recept? Dat kan natuurlijk ook. Een paar favorietjes:
Zo, dat waren de seizoensgroenten van augustus. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!
30x Seizoensgroenten augustus


Nog geen reacties