Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen: zo zijn de groenten vers en dus heel smaakvol, ze komen van dichtbij en hoeven dus niet geïmporteerd te worden. En het is meestal ook nog eens een voordelige keus! Maar welke groenten zijn in januari nu eigenlijk in het seizoen? En wat kun je met die groenten doen? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten in januari inclusief recept-tips!
Aardappels
De goeie ouwe aardappel is eigenlijk het hele jaar in het seizoen, en is dus ook één van de seizoensgroenten in januari. Zoals je ongetwijfeld weet is de aardappel ontzettend veelzijdig en kun je hem in heel veel gerechten inzetten. Natuurlijk als onderdeel van het ouderwetse ‘AVGtje’ (gekookte aardappels, vlees, groenten) maar je kunt er nog zoveel meer mee. Een paar tips:
- Aardappels uit de oven met citroen en parmezaan
- Aardappelgratin met ui
- Ovenschotel met spitskool en gehakt
- Hete bliksem
- Aardappelsalade met gerookte zalm
Boerenkool
Boerenkool, dé ultieme Nederlandse groente! Deze bladgroente zit bomvol anti-oxidanten en vitamine K, C en A. Deze groente is niet voor niets een hit geworden onder gezondheidsfanaten! Deze seizoensgroente is natuurlijk vooral populair in de beroemde stamppot boerenkool, maar wist je dat boerenkool het ook prima doet in smoothies en in salades?
Knolselderij


De knolselderij heeft een lekkere, aardse smaak. Knolselderij combineert goed met andere of wintergroenten zoals aardappel, pastinaak, pompoen en wortel. Knolselderij is lekker veelzijdig, zo wordt hij veel verwerkt in erwtensoep. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maar er bijvoorbeeld puree van, of frietjes. Je kunt deze januarigroente zelfs rauw in een salade eten!
Pompoen


Deze zoete seizoensgroente is bekend als echte ‘Halloween-groente’. Maar naast uithollen en er een gezichtje uit snijden, kun je hem veel beter gewoon lekker opeten! Want je kunt alle kanten op met deze groente. Doordat hij een beetje zoetig is, kun je hem in zowel hartige als zoete gerechten verwerken. Pompoen is heerlijk in quiche, gegrild of als puree. Maar ga ook eens de zoete kant op en maak er pannenkoeken mee, of taart. Een paar lekkere recepten met pompoen:
- Pompoensoep met komijn
- Risotto met pompoen en parmezaan
- Pompoenquiche met blauwe kaas
- Spaghetti met pompoen, champignons en pecannoten
- Pompoen-cheesecake
- Havermout met pompoen
Prei


De prei is familie van de ui en smaakt ook een beetje ‘uiig’. De meeste mensen eten alleen het witte gedeelte van de preistengel, maar juist in het groene gedeelte zitten de meeste voedingsstoffen. Dit stuk van de prei is wel wat stugger maar dit is geen probleem als je de groente wat langer kookt. Prei is een groente die zelden de hoofdrol speelt. Vaak verwerk je hem ergens in. Een soep of pastasaus bijvoorbeeld, of een quiche. Een paar recepttips met prei:
- Quiche met chorizo, prei en tomaat
- Pastei met ham, prei en kaas
- Mac&Cheese met bloemkool en prei
- Frittata met prei en garnalen
- Quiche met prei en feta
- Preisoep met garnalen
Rode biet


Naast zomerbietjes, heb je ook winterbietjes. Deze zijn dus seizoensgroenten in januari. Rode bieten zijn een echte supergroente, zo zitten ze vol vezels, vitaminen en mineralen. Rode biet is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C & B, foliumzuur en ijzer, koper, kalium en magnesium. Zet ze dus gerust regelmatig op het menu. Gelukkig kun je lekker variëren met bietjes. Een paar tips:
- Bietencarpaccio
- Plaattaart met bietjes en brie
- Smoothie met biet, appel en gember
- Quiche met rode biet en geitenkaas
- Bietensoep
Rodekool


Rodekool, nog zo’n prachtige seizoensgroente uit januari. Je kunt deze kolen in zijn geheel kopen, maar als je voor snel & makkelijk wilt gaan is rodekool ook voorgesneden verkrijgbaar in de koeling. Rode kool kun je zowel rauw als gaar eten. Rauw is de kool zalig in deze lunchsalade met appel. Je kunt de kool ook koken en warm serveren met appeltjes, of verwerk de kool in een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Zalig!
Schorseneren
De schorseneer wordt ook wel gekscherend “keukenmeidenverdriet” genoemd. Deze groente staat er namelijk om bekend heel kleverig te zijn, waardoor hij erg moeilijk te schillen is. Deze typische wintergroente wordt vaak lokaal geteeld, maar toch zie je hem in de supermarkt niet zo snel. Op de (boeren)markt heb je meer kans om schorseneren te vinden. Je kunt ze bereiden als witte asperges (daar smaken ze ook een beetje naar). Koken dus, en serveren met een lekker sausje. Ook rauw in een salade doet de schorseneer het goed, schaaf er dan dunne linten van.
Spruiten


Bij spruitjes lijkt er geen middenweg te zijn: je houdt ervan of je moet er he-le-maal niets van hebben! Behoor je tot de eerste groep? Top, want deze kleine kooltjes zijn super gezond. Ze zitten vol vitamine C, wel zo fijn voor je weerstand in de winter. Met spruitjes kun je een stamppotje maken maar ze doen het ook heel goed in ovenschotels. Maak bijvoorbeeld eens deze ovenschotel met spruitjes, granaatappel en ahornsiroop. Of deze spruitjes ovenschotel met spek en cheddar.
Uien


Er zijn maar weinig groenten zó veelzijdig als de ui. Uien zijn het hele jaar door ‘in het seizoen’ en zijn dus ook seizoensgroenten in januari. Je kunt uien vrijwel overal voor inzetten. Gebruik ze als basis-smaakmaker voor een saus of soep, als extra vulling in een quiche of omelet, vul ze en zet ze even in de oven, haal ringen door een beslagje en frituur ze… De lijst is eindeloos. Daarom een paar lekkere recepttips:
Veldsla


Veldsla is een heerlijke, ‘zachte’ slasoort. Het is een super basis voor een lunchsalade maar ook lekker als garnering op een broodje. Je kunt deze slasoort zelfs gebruiken om een stamppot mee te maken. Veldsla is bijvoorbeeld lekker in deze recepten:
- Salade met gerookte kip en avocado
- Aardappelsalade met gerookte zalm
- Garnalencocktail
- Wraps met gebakken brie
- Veldsla stamppot
Witlof


Nog zo’n heerlijke januarigroente: witlof! Deze wat bittere groente is rijk aan vitaminen, met name vitamine C. Ook is witlof rijk aan vezels en probiotica, waardoor de groente een gunstig effect heeft op je darmen. Zet ‘m dus gerust regelmatig op tafel in januari! Je kunt witlof zowel rauw als gaar eten. Rauw is witlof lekker in salades, vooral in combinatie met fruit (mandarijn, appel). Verder kun je er stamppot van maken en een heel bekend gerecht is gegratineerde witlof met ham & kaas. Heerlijk!
Witte kool


Witte kool is de basis van één van de populairste wintergroenten: zuurkool. Witte kool wordt hiervoor ingelegd en verandert uiteindelijk in zuurkool. Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die je kent onder de naam spitskool. Deze neutraal smakende groente doet het goed in roerbakgerechten maar je kunt er ook lekkere ovenschotels mee maken, zoals deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je deze groenten eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade.
Wortels


De winterwortel is een geliefde groente. Hij is dan ook wat zoetig dus de meeste mensen (en kinderen) lusten deze groente graag. Fijn, want wortels zijn heel goed voor je. Zo zitten ze vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen en vitamine B1, B2, en B6. Daarnaast zit deze groente vol vezels (goed voor je darmwerking) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes verminderen. Omdat wortels wat zoetig zijn, smaken ze goed in zoete baksels. Je kunt er dan ook lekkere cake of worteltaart mee maken. Wat gezonder: snack ze lekker weg als tussendoortje of zet ze op tafel bij het ontbijt (mug cake of smoothie!), de lunch (soep!) of het avondeten. Gebruik daar bijvoorbeeld deze recepten voor:
- Wortelsoep met appel en gember
- Carrot mugcake
- Sinaasappel-wortelcake
- Geglaceerde wortels
- Carrot cake
- Wortelsap met gember
Zo, dat waren de seizoensgroenten van januari. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!


Nog geen reacties