Menu
tips & trucs

Seizoensgroenten juni

Gebakken aardappels met citroen

Juni seizoensgroenten – weet jij welke groenten in juni in het seizoen zijn? Seizoensgroenten hebben veel voordelen: ze zijn vaak voordelig geprijsd en hoeven niet geïmporteerd te worden. Zo krijg je de groenten vers op je bord en kun je ze vaak lokaal – direct van de boer – kopen. Met dit lijstje weet je welke seizoensgroenten je deze maand kunt verwachten!

Aardappels

Aardappels zijn eigenlijk het hele jaar door in het seizoen, en zijn dus ook een juni seizoensgroente. Officieel wordt de aardappel niet als groente gezien in Nederland, maar in andere landen vaak wel en daarom neem ik hem toch mee in deze lijst. Die goede oude aardappel blijft namelijk een perfecte basis voor heel veel gerechten en hij is op talloze manieren te bereiden. Koken, bakken, in de oven… Wat recept-inspiratie met aardappel:

Andijvie

Andijvie zit bommetjevol vitamines en mineralen. Soms smaakt het wat bitter, dus hij combineert erg goed met zoet fruit. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke andijviesalade met appel of mandarijn. Lekker! Ook heel bekend is stamppot van andijvie, maar je kunt deze groenten bijvoorbeeld ook prima roerbakken.

Asperges

Asperges met gerookte zalm en ei

Een echte seizoensgroente van juni: witte asperges. Ze zijn maar kort in het seizoen, alleen deze maand nog, dus geniet er nog van zolang het kan! Serveer ze lekker traditioneel met ham en hollandaisesaus, of varieer eens met gerookte zalm en ei. Wist je dat je de schillen van de asperge niet weg hoeft te gooien? Dit is een prima basis om een lekkere bouillon van te trekken voor aspergesoep.

Bloemkool

Ovenschotel met broccoli en bloemkool

Bloemkool is een neutrale groente, erg zacht van smaak. Daarom is het een geliefde groente die ook kinderen vaak best lekker vinden. Een klassieke combinatie is gekookte bloemkool met nootmuskaat en kaassaus. Lekker, maar varieer ook eens met:

Broccoli

Pasta met broccoli-pesto

Nog zo’n heerlijke juni seizoensgroente: broccoli. Ook dit is weer een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt hem koken, verwerken in een ovenschotel of pasta, gebruiken als extra vulling voor een quiche of maak er een lekker soepje mee. Een echte alleskunner, die broccoli. Ken je deze lekkere recepten al?

Doperwten

Met verse doperwtjes heb je meteen een zomers gevoel op je bord. Dankzij hun prachtig groene kleur zien ze er heerlijk uit en als ze in het seizoen zijn, smaken ze ook nog eens heerlijk zoet. Verse doperwtjes hebben eigenlijk maar weinig nodig, maar experimenteer eens met smaakmakers als citroen, basilicum en munt. Die passen er perfect bij!

Koolrabi

De koolrabi is een mooie kool die fris smaakt, een beetje als selderij. Je kunt hem gewoon rauw eten, lekker in een salade met fruit en nootjes. Koken kan natuurlijk ook.

Kropsla

Kropsla is handig om altijd in de koelkast te hebben liggen. Het is veel langer houdbaar dan voorgesneden sla en deze heerlijke zachte sla is een echte alleskunner. Natuurlijk kun je er salade mee maken, maar een blaadje kropsla is ook een goede toevoeging als bodem van een belegd broodje of een broodje hamburger.

Prei

Quiche met prei en feta
Quiche met prei en feta

Een prei zal niet snel blijven liggen in je voorraadkast, het is namelijk een goede basis voor veel gerechten en het is echt zo’n groente die je nog even als extraatje meepakt in een gerecht. In soep, pastasaus en quiche bijvoorbeeld. Een paar recepttips met deze seizoensgroente van juni:

Radijs

Radijsjes zijn populair als snackgroente, je snackt ze dan ook zo weg! Vroeger dipte wij ze soms nog in een klein beetje zout. Soms zijn (vooral zelfgekweekte) radijsjes best heel scherp. Als ze echt te scherp zijn, kun je proberen om ze in te maken. Ingemaakte radijsjes zijn lekker op een broodje kaas of in een salade.

Rucola

Rucola is een slasoort die een beetje peperig en pittig smaakt. Als topping op een broodje of een heerlijk bordje carpaccio doet rucola het erg goed, en een klein handje is ook heel lekker op een pizza of plaattaart. Je kunt er zelfs een stamppotje mee maken!

Savooiekool

De savooiekool is een oeroude kool die er prachtig uitziet. De grote bladeren van de kool lenen zich uitstekend om te vullen en op te rollen. Je kunt er dan ook erg fotogenieke gerechten mee maken. Je kunt de kool daarnaast ook koken, stoven of er soep van maken. Ook in een ovenschotel doet deze kool het goed.

Snijbiet

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas
Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Snijbiet is echt een plaatje om te zien, de kleurrijke stengels van deze juni seizoensgroente kunnen namelijk (bijna) alle kleuren van de regenboog hebben: oranje, roze, geel… Om dat mooie kleurtje te behouden kook je snijbiet bij voorkeur niet te lang. Een lekkere recepttip: plaattaart met snijbiet en geitenkaas.

Spinazie

Spinaziepannenkoeken met halloumi en avocado
Spinaziepannenkoeken

Spinazie is rijk aan vitamines & mineralen, en bevat net als andere groenten veel vezels. Het leuke aan spinazie is, dat je ‘m letterlijk de hele dag door kunt eten (of drinken). Kijk maar eens:

Spitskool

Ovenschotel met spitskool en gehakt
Spitskool ovenschotel

Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die laatste noemen we spitskool. Deze witte kool is neutraal van smaak en daarom kun je er alle kanten met op. Hij is erg lekker i ovenschotels, zoals deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je spitskool eten als spitskoolsalade. Lekker in combinatie met fruit, zoals mandarijntjes of appel.

Tomaten

Focaccia met tomaat en rozemarijn

Tomaat is een zogenaamde ‘vruchtgroente’ en hij is te koop in ontzettend veel soorten. Elke soort is weer geschikt voor andere gerechten. Een beetje een lang verhaal om over te nemen in dit artikel, maar mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar dit artikel over soorten tomaten. Laat ik je wel een paar lekkere recepten met tomaten meegeven:

Tuinbonen

Tuinbonen zijn niet zo lang in het seizoen, dus eet ze vooral nu ze er vers zijn! Deze bonen koop je meestal nog in de peul – die zelf niet eetbaar is – je moet ze dus eerst doppen voor je ermee aan de slag kunt. Vervolgens kun je ze verder verwerken. Tuinbonen zijn rauw niet eetbaar, dus kook ze altijd eerst. Vervolgens kun je er bijvoorbeeld een roerbakschotel mee maken, of een lekkere salade.

Uien

Uienkruier

Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en is dus ook een seizoensgroente in juni. Is er een groente die net zo veelzijdig is als de ui? Ik denk het niet, want er zijn zoveel gerechten waarvan een (aangefruit) uitje de basis vormt. Deze ultieme smaakmaker is dan ook wat mij betreft onmisbaar in de voorraadkasat. Geef je ui graag een hoofdrol? Dan zijn deze recepten iets voor jou: uiensoep, uienquiche of deze fantastisch lekkere uienkruier met kaas.

Venkel

Zeewolf uit de oven met venkel
Zeewolf uit de oven

Venkel is een groente met een bijzondere smaak. Het smaakt een beetje naar anijs / drop. Heerlijk fris en daarmee een perfecte groente voor het voorjaar in de zomer. Met venkel kun je heel verfijnde gerechten maken en het smaakt ook heerlijk in combinatie met vis. Wist je dat je het groene loof van de venkel ook kunt eten? Het heeft ook die ‘droppige’ smaak en is naast lekker, ook erg mooi om te zien. Gebruik het bijvoorbeeld als decoratie van een salade of stukje vis.

Wortels

Geglaceerde wortels met honing en tijm
Geglaceerde wortels

Wortel is lekker zoet, en is daarom een geliefde groente bij jong en oud. Doordat hij zo zoet is, kun je er ook veel lekkere zoete recepten mee maken. Maar ook in hartige gerechten komt wortel goed tot zijn recht. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Zo, dat waren de seizoensgroenten van juni. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

Seizoensgroenten juni

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter