Menu
tips & trucs

Seizoensgroenten maart

Traybake met zalm en asperges

Seizoensgroenten eten heeft eigenlijk alleen maar voordelen: zo zijn ze lekker vers en dus op hun best qua smaak. De groenten worden lokaal geteeld en hoeven dus niet met het vliegtuig ingevlogen te worden. En het is vaak nog een voordelige keuze ook! Maar welke groenten zijn in maart eigenlijk in het seizoen? En wat kun je met die groenten doen? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten van maart inclusief lekkere recepten!

Andijvie

Deze groene groente kun je zowel rauw als gekookt eten. Hij is een beetje bitter van smaak en zit bomvol vitamines en mineralen. Je kunt van alles met andijvie doen. Bekend is de andijviestamppot, maar je kunt deze groente ook wokken, koken of hem rauw als salade serveren.

Bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool
Mac&Cheese met bloemkool

De bloemkool is een echte favoriet van veel mensen. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker omdat hij niet zo’n uitgesproken smaak heeft. Juist daarom kun je lekker veel kanten op met bloemkool. En hij is nog gezond ook: rijk aan vitamines en mineralen. Deze kool is dan ook o.a. goed voor je hart, huid, immuunsysteem en je weerstand. Bekend is natuurlijk de gekookte bloemkool met een sausje, maar je kunt er nog zoveel meer mee. Wat denk je van:

Doperwten

doperwten gnocchi

Lekker, doperwtjes! Deze knalgroene rakkers zijn heerlijk, vooral als ze in het seizoen zijn. Kook ze niet te lang, dan houden ze hun prachtige frisgroene kleur. Doperwtjes combineren perfect met frisse smaken als munt en basilicum. Je kunt ze koken en met wat smaakmakers serveren als onderdeel van een AVG’tje, maar ze zijn ook erg geschikt om een lekker smeersel van te maken voor op toast. Kook ze en pureer ze fijn met bijvoorbeeld munt. Lekker fris! Ook erg lekker is deze frisgroene doperwtengnocchi. Of deze pasta met doperwten-pesto.

Koolraap

Koolraap, is dat niet hetzelfde als een knolraap? Nope! De knolraap is klein, maar daarentegen kan een koolraap wel een kilo wegen! Deze ‘vergeten groente’ wordt veel in veevoer gebruikt, maar is ook prima geschikt om in de keuken iets lekkers mee te maken. De groente is een beetje zoetig en kan gekookt of gestoofd worden. Maak er bijvoorbeeld puree of stamppot van, of verwerk hem in een soep.

Kropsla

Kropsla is eigenlijk altijd wel een lekkere voordelige keus in vergelijking met de zakjes voorgesneden sla die je in de winkel kunt kopen. En zo’n kropsla is ook veel langer houdbaar! Gebruik hem – uiteraard – als basis voor een frisse groene salade, of gebruik blaadjes als extra beleg op brood / hamburgerbroodjes.

Prei

Quiche met prei en feta
Quiche met prei en feta

Prei is familie van de ui en smaakt dan ook een beetje ‘uiig’. Net als ui is prei een prima basis voor veel recepten, zoals pastasaus en soep. Ook in ovenschotels doet deze groente het erg goed. De meeste mensen eten alleen het witte gedeelte van de prei, maar juist in het groene gedeelte zitten veel voedingsstoffen. Dit deel van de prei is een beetje stug, dus kook de groente wat langer. Een paar recepttips met prei:

Raapstelen

Raapstelen lijken qua uiterlijk wel wat op rucola, en je kunt ook op dezelfde manier bereiden. Als basis voor salade dus, maar je kunt ze ook verwerken in een lekker stamppotje. Raapstelen zijn alleen in het voorjaar in het seizoen, dus geniet ervan zolang het kan!

Radijs

Radijsjes, lekker pittig! Vooral zelf gekweekte radijsjes lijken altijd wel extreem pittig te zijn. Je kunt deze kleine knolletjes eten als snack, lekker met een beetje zout. Heb je er heel veel? Je kunt ook heel goed radijsjes inleggen, lekker als topping op een belegd broodje of in een salade.

Spitskool

spitskool ovenschotel

Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die laatste is de bekende spitskool. Spitskool is vrij neutraal van smaak en daarom kun je er veel kanten mee op. Hij doet het goed in ovenschotels, zoals deze spitskool ovenschotel met gehakt, maar je kunt hem ook goed roerbakken. Lekker in combinatie met noodles. Rauw kun je witte kool eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade.

Uien

Recept voor uiensoep met bier
Uiensoep

Uien zijn eigenlijk het hele jaar door ‘in het seizoen’ en zijn dus ook seizoensgroenten in maart. Ze zijn de basis voor ontzettend veel gerechten, deze groente geeft dan ook ontzettend veel smaak mee. Gebruik ze als basis voor saus of soep, in stoofgerechten, in quiches, omeletten…. De lijst is eindeloos. Enkele lekkere recepten met ui:

Wortels

Geglaceerde wortels met honing en tijm
Geglaceerde wortels

Wortels zijn een beetje zoetig en daarom vinden de meeste mensen ze wel lekker. Fijn, want het is een groente die veel goeds voor je doet. Zo zitten ze vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen en vitamine B1, B2, en B6. Daarnaast zit deze groente vol vezels (zijn je darmen blij mee) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes vermindert. Snack ze als tussendoortje of zet ze op tafel bij het ontbijt (mug cake of smoothie!), de lunch (soep!) of het avondeten. In zoete baksels doet de wortel het ook goed, denk maar aan de bekende carrot cake.

Zo, dat waren de seizoensgroenten van maart. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

Seizoensgroenten maart

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter