Mei seizoensgroenten – welke groenten zijn er eigenlijk in het seizoen deze maand? Ik vertel het je graag, want het eten van seizoensgroenten heeft veel voordelen: zo kun je deze groenten vaak dichtbij (direct van de boer) kopen en hoeven ze dus niet geïmporteerd te worden. Ook zijn ze meestal voordelig én kakelvers.
Andijvie
Deze groene groente kan wat bitter smaken, maar hij zit wel bomvol vitamines en mineralen. Het is dan ook een prima idee om af en toe andijvie te eten. Heel erg bekend is de klassieke andijviestappot, maar je kunt deze groenten ook op andere manieren bereiden. Je kunt de groente bijvoorbeeld roerbakken, of rauw verwerken in een salade. Met wat zoet fruit erbij is dat erg lekker, mandarijn en appel zijn heerlijk in combinatie met andijvie.
Asperges


Dé mei seizoensgroente is natuurlijk ‘het witte goud’ oftewel witte asperges. Heerlijk traditioneel met ham en ei, of met gerookte zalm en ei. Gooi de schillen niet weg, want die zijn een prima basis voor aspergesoep.
Bloemkool


Bloemkool is een geliefde groenten onder jong en oud. Doordat de groente zacht van smaak is, vinden veel mensen hem erg lekker. Breng hem wel lekker op smaak met bijvoorbeeld kerrie of klassiek met nootmuskaat. Een paar recepttips:
Doperwten
Doperwten zijn ook een seizoensgroente in mei. De knalgroene erwtjes zien er fantastisch uit met hun knalgroene kleur. Kook ze vooral niet te lang om die mooie kleur te behouden. De erwtjes zijn wanneer ze in het seizoen zijn op hun best, ze smaken dan haast een beetje zoet. Frisse citroen smaakt goed bij doperwten, maar kruiden als basilicum en munt ook.
Koolrabi
De koolrabi is een mooie kool die fris smaakt, een beetje als selderij. Je kunt hem koken, eventueel samen met andere groenten. Rauw eten kan ook. Maak er dan een salade van in combinatie met fruit en nootjes. Lekker!
Kropsla
Kropsla is een heerlijk zachte sla, de perfecte basis voor een salade dus. Ook lekker op een broodje hamburger of als extraatje op een broodje. Kropsla is – in vergelijking met zakken voorgesneden sla – bovendien erg voordelig en veel langer houdbaar. Altijd handig om in huis te hebben dus.
Prei


Deze mei seizoensgroente is altijd handig om in huis te hebben. Er zijn namelijk veel gerechten waarbij deze bescheiden smaakmaker in verwerkt kan worden. Pastasaus en soep bijvoorbeeld, maar ook in een quiche is de prei erg lekker als extra vulling. Een paar recepttips:
- Quiche met chorizo, prei en tomaat
- Pastei met ham, prei en kaas
- Mac&Cheese met bloemkool en prei
- Frittata met prei en garnalen
- Quiche met prei en feta
- Preisoep met garnalen
Raapstelen
Raapstelen zijn maar kort in het seizoen, alleen in april en mei. Eet ze dus vooral nu het nog kan. Raapstelen eet je meestal rauw. Maak er salade van of verwerk ze tot een lekker stamppotje.
Radijs
Radijsjes zijn populair als snackgroente, je snackt ze dan ook zo weg! Maar je kunt er meer mee doen. Het is een aanrader om ze in te maken, dan gaat het scherpe randje er wat vanaf en dan smaken ze heerlijk als topping op een broodje kaas of in een salade.
Rucola
Rucola is een bekende, pittige slasoort. Hij wordt traditioneel gebruikt als topping voor carpaccio, maar je kunt er nog veel meer mee. Je kunt er een salade mee maken uiteraard, maar wist je dat het ook heel lekker is om er stamppot mee te maken? Probeer maar eens!
Snijbiet


Snijbiet is een schitterende groente. De stengels van de snijbiet komen namelijk in allerlei kleuren voor. Geel, oranje, roze… Je zou ze haast in een bloemenvaas zetten! Maar dat is zonde, want snijbiet is naast mooi, ook heel lekker. Die mooie kleur raken ze tijdens het koken trouwens snel kwijt, dus probeer snijbiet zo kort mogelijk te bereiden. Ze zijn heel lekker als topping op een hartige taart, bekijk dit recept voor plaattaart met snijbiet en geitenkaas maar eens.
Spinazie


Spinazie is een seizoensgroente die je de hele dag door kunt eten. Het is ook een prima idee om deze groene bladgroente op tafel te zetten, want hij is rijk aan vitamines & mineralen, en bevat net als andere groenten veel vezels. Start de dag bijvoorbeeld met een spinazie-smoothie of een omelet met spinazie. Lunchen doe je met een lekkere salade van spinazie en als avondeten kun je bijvoorbeeld een lekkere spinaziestamppot klaarmaken.
Spitskool


Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die laatste noemen we spitskool. Deze witte kool is neutraal van smaak en daarom is hij lekker veelzijdig in de keuken. In ovenschotels doet deze seizoensgroente het erg goed, zoals in deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je spitskool eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade. Ook roerbak de kool in combinatie met andere groenten, lekker met noodles!
Uien


Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en is dus ook een seizoensgroente in mei. Uien zijn wat mij betreft echt onmisbaar tijdens het koken. Hoeveel recepten beginnen er niet met ‘fruit een ui aan’? Je kunt ze dan ook vrijwel overal in verwerken. Als basis voor stoofpotten en sauzen, als extra vulling in een omelet, quiche of ovenschotel. In pastasauzen… Maar de ui komt ook heel goed tot zijn recht wanneer hij een hoofdrol speelt. In uiensoep of deze uienquiche bijvoorbeeld.
Wortels


Nog zo’n allemansvriend! Wortel is lekker zoet, en is daarom een geliefde groente. Je kunt hem in hartige gerechten verwerken, maar hij doet het ook prima in zoete gerechten. Een paar ideetjes:
- Carrot cake balletjes
- Wortelsoep met gember en appel
- Sinaasappel-wortelcake
- Carrot cake
- Wortelsap met gember
Zo, dat waren de seizoensgroenten van mei. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!


1 Reactie
Atie
12 mei 2021 at 17:54Genoeg te kiezen Sandra! Bedankt !