Wist je dat er maar liefst 31 september seizoensgroenten zijn? In de nazomer van september groeien er nog steeds lekker veel verse groenten op het land. Doordat veel groenten tegenwoordig het hele jaar goed verkrijgbaar zijn, is het soms lastig te achterhalen wat nou de seizoensgroenten van deze maand. Daarom maakte ik dit handige overzicht, dan kun je er actief naar op zoek gaan!
De seizoensgroenten van september
Je kunt in september bijna elke dag een andere seizoensgroente eten, zoveel lekkere groenten zijn er nu nog in het seizoen. Extra fijn: de groenten hoeven niet geïmporteerd te worden en eten volgens de seizoenen is vaak ook nog voordeliger. Alleen maar pluspunten dus!
Aardappels

De goede oude aardappel is het hele jaar in het seizoen en is daarmee ook één van de september seizoensgroenten. In Nederland beschouwen we de aardappel meestal niet als een groente, maar in andere landen meestal wel en daarom wordt hij toch even vermeldt in deze lijst. Met de veelzijdige aardappel kun je ontzettend veel kanten op. Zo kun je hem koken, bakken, of bereiden in de oven… Zelf eet ik ‘m graag als volgt:
Andijvie
Andijvie is een goede bron van vitamines, maar smaakt soms een beetje bitter. Verwerk hem tot een lekkere stamppot, of probeer hem eens in een roerbakgerecht. Je kunt deze seizoensgroente van september zelfs rauw eten, als salade. Lekker met mandarijn of appel.
Aubergine

Aubergine is een ontzettend lekkere groente met een bijzondere structuur. Pas wel op dat je hem niet in teveel olie bakt. Je zit niet te wachten op een zompige hap! Deze september seizoensgroente doet het o.a. heel goed in vegetarische gerechten, maar kan ook verwerkt worden in gerechten met vlees. Een paar van mijn persoonlijke favorieten:
Bleekselderij
Bleekselderij is een beetje een ondergewaardeerde groente. Ik moet zeggen dat ik zelf ook vaak vergeet dat hij bestaat! Toch is het een prima basis voor soepen en sauzen. De knapperige stengels van bleekselderij zijn ook rauw te eten, lekker als snack tussendoor. Maak er eens een frisse dip op basis van yoghurt en citroen bij.
Bloemkool

De neutrale smaak van deze seizoensgroente van september maakt bloemkool een echte allemansvriend. Juist doordat bloemkool van zichzelf zo neutraal smaakt, kun je hem goed op smaak brengen met uitgesproken smaken. Denk bijvoorbeeld eens aan de combinatie met blauwe kaas, zoals in deze soep. Lekker! Recept-inspiratie met bloemkool:
Broccoli

Broccoli, ook al zo’n heerlijke september seizoensgroente waar je lekker veel kanten mee op kunt. Hier komt deze groene groente in ieder geval regelmatig op tafel. Als onderdeel van een ovenschotel, door de pasta, in een quiche…. Tip: wist je dat de stam van de broccoli ook gewoon kunt eten? Een paar lekkere recepten met broccoli:
Chinese kool

Een ‘Chinese’ kool in een rijtje met lokale seizoensgroenten? Dat klinkt een beetje gek, maar de kool heet zo omdat hij oorspronkelijk uit China afkomstig is. Inmiddels wordt deze groente ook in Nederland geteelt. Deze kool heeft enorme bladeren en de smaak is niet zo uitgesproken ‘koolachtig’, waardoor dit een geliefde groente is. Hij doet het erg goed in (Aziatische) roerbakgerechten of in een salade.
Recepttip: gevulde koolrolletjes met gehakt
Courgette

De courgette was de afgelopen maanden al volop in het seizoen, en ook in september is hij nog prima verkrijgbaar. Courgettes zijn vrij makkelijk te telen, als je zelf een moestuin hebt, kun je dat vast beamen! Gelukkig is deze september seizoensgroente lekker veelzijdig en kun je er van alles mee maken. Een paar tips:
Knolselderij
Deze grote knol heeft een vrij neutrale, aardse smaak. Deze seizoensgroente is heel geschikt om te pureren, weer eens wat anders dan aardappelpuree! Ook in de soep komt deze groente goed tot zijn recht, vooral natuurlijk in erwtensoep.
Komkommer

Komkommer, echt zo handig om altijd in huis je hebben! Als extra vulling voor een salade of frisse touch aan een smoothie. Lekker op een belegd broodje, of maak er eens heerlijke hapjes mee:
Koolrabi
De fris smakende koolrabi is een erg fotogenieke groente, met al die dunne stengels die aan de kool ontspruiten. De smaak van koolrabi lijkt op die van selderij, net zo fris. Je kunt hem dan ook heel goed rauw eten in een salade, maar koken kan ook.
Kropsla
Net als de komkommer is een krop sla altijd handig om in de koelkast te hebben liggen. Gebruik de zachte blaadjes als bodem voor een lekker belegd broodje of een burger, of maak er natuurlijk lekker een salade mee. Zo’n krop is veel voordeliger dan een voorgesneden sla en ook nog eens een stuk langer houdbaar.
Mais

Mais is officieel een graansoort en geen groente, toch neem ik ‘m op in dit rijtje seizoensgroenten van september. Een maiskolf met boter en wat zout is een heerlijk bijgerecht. Mais komt ook heel goed tot zijn gerecht in TexMex gerechten: in wraps, burrito’s of in een goede chili bijvoorbeeld. Ook in een warme salade zoals deze rijstsalade, doen de zoetige, gele korreltjes het goed.
Paprika

Hmmm, paprika! Ik denk dat er geen week voorbij gaat waarin we niet minstens één paprika gebruiken. Deze seizoensgroente is dan ook multi-inzetbaar. Van ontbijt, lunch, tussendoortje tot diner, deze groente kun je werkelijk de hele dag door eten! Een paar lekkere ideetjes op een rij:
Pompoen

Ook al is pompoen al vanaf augustus in het seizoen, voor mijn gevoel is het een seizoensgroente die echt bij het najaar hoort. Deze heerlijke, zoetige groente kun je zowel in hartige als zoete gerechten verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van:
Prei

Een lekker veelzijdige seizoensgroente van september, die prei! Deze ‘uiige’ groente is een heerlijke smaakmaker in sauzen, soep en ovenschotels. Maak er bijvoorbeeld één van de volgende recepten mee:
Raapstelen
Raapstelen zijn een echte seizoensgroente, ze zijn er maar een paar maanden per jaar. Mocht je ze kunnen krijgen, neem ze dan dus vooral mee voordat het te laat is! Raapstelen zijn erg lekker in een stamppotje, of eet ze rauw als salade.
Radijsjes
Radijsjes worden vaak verkocht als snackgroente. Deze kleine, pitte knolletjes snack je inderdaad zó weg. Maar je kunt er meer mee doen. Zelf vind ik het vooral lekker om schijfjes radijs in te maken. Dan worden ze iets minder pittig en zijn ze heerlijk als topping voor een broodje of in een salade.
Rode biet

Hmmm, rode biet! Een zoetige groente met een waanzinnige kleur. Door de prachtige, dieprode kleur kun je bietjes heel goed gebruiken als natuurlijke kleurstof. Kijk maar eens naar de foto hierboven, er is geen kunstmatige kleurstof aan te pas gekomen om hem zo knalroze te maken. En lekker dat hij is! Maar je kunt nog veel meer met deze seizoensgroente van september. Een paar tips:
Rodekool

De fotogenieke rode kool is rauw erg lekker. Zelf maak ik er graag deze heerlijke lunchsalade met appel, rodekool en wortel mee. Liever iets warms? Maak er dan bijvoorbeeld een ovenschotel mee, in combinatie met (vegetarisch) gehakt & aardappelpuree, heerlijk! Ook lekker: de klassieke gestoofde rodekool met geraspte appel. Heerlijk zoet en een echte kinderfavoriet!
Rucola
Rucola is een bijzondere slasoort, waar sla normaal gesproken heel zacht van smaak is, is rucola juist een beetje pittig en peperig van smaak. Hij doet het erg goed als topping op verschillende gerechten: een pizza, flammkuchen of carpaccio. Verder kun je deze pittige slasoort gebruiken in een stamppot én natuurlijk in salades.
Savooiekool
Deze kool heeft enorme bladeren. Je kunt ze dan ook uitstekend met iets lekkers vullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekker gehaktmengsel. Rol ze op en je hebt een heel feestelijk gerechtje. Savooiekool kan ook gekookt of gestoofd worden, of verwerk ‘m in een ovenschotel.
Snijbiet

Er zijn maar weinig groenten zo fotogeniek als de snijbiet. De stengels hebben de mooiste, felle kleuren. Geel, roze, oranje… Helaas verdwijnt de mooie kleur als je de snijbiet kookt. Het liefst verwerk je deze mooie groente dan ook in een gerecht met een zo kort mogelijke bereidingstijd. Bijvoorbeeld in deze plaattaart met snijbiet en geitenkaas.
Snijbonen
Snijbonen moet je ze relatief lang koken in vergelijking met andere bonen, zo’n 10-13 minuten. Ze zijn namelijk vrij stug. Je kunt ze daarna nog roerbakken of verwerken in een stamppotje bijvoorbeeld.
Spinazie

Spinazie, heerlijk! Deze veelzijdige groene bladgroente is echt een alleskunner in de keuken. Ht is een groente die je de hele dag kunt eten, want je kunt hem zelfs in ontbijtgerechten verwerken (smoothie!) Een paar van mijn persoonlijke favorieten:
Spitskool

Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse, die laatste is uiteraard de spitskool! Deze neutraal smakende koolsoort laat zich prima verwerken in een lekkere ovenschotel met gehakt. Eet je hem liever rauw? Maak dan deze spitskoolsalade.
Tomaten

De tomaat is een zogenaamde vruchtgroente en hij komt in ontzettend veel varianten voor. Erg populair zijn de snoeptomaatjes, een heerlijke en gezonde snack tussendoor. Ook in de keuken is de tomaat een echte alleskunner. Wat kun je er eigenlijk niét mee maken? Soep, saus, salades, quiches, curry’s, ovenschotels… Deze september seizoensgroente komt echt wel op als je hem in huis haalt! Lekkere recepten met tomaat:
- Tarte tatin met tomaat
- Aubergine torentjes met mozzarella en tomatensaus
- Gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat
Uien

Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en dus ook in september. Deze ultieme smaakmaker komt in verschillende soorten (gele & rode ui, sjalotjes…) en ik heb ze eigenlijk altijd alle drie in huis! Ze zijn wat mij betreft echt onmisbaar in de keuken. Heerlijk als basis voor talloze recepten (saus, soep, stoofschotels….) Maar ook heerlijk als je ze de show laat stelen in bijvoorbeeld uiensoep met bier, uienquiche of dit fantastisch lekkere kaas-uienbrood.
Venkel

Venkel is een bijzonder smakende groente, hij smaakt een beetje naar drop! Deze groente is erg lekker als roerbak, maar je kunt hem ook klaarmaken in de oven. Gooi de groene ‘plukjes’ niet weg, die zijn prachtig als garnering van je gerecht, en smaken net als de venkel zelf anijs-achtig.
Witte kool
Zie spitskool.
Wortels

Wortels zijn een lekkere snackgroente, maar je kunt er nog veel meer mee. Deze zoetige groente kun je zowel in hartige als zoete gerechten een mooie rol geven. Probeer bijvoorbeeld eens:
Zo, dat waren de seizoensgroenten van september. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!
31x September seizoensgroenten
Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je hem altijd weer makkelijk terugvinden!

Nog geen reacties