Menu
zoet

Sinaasappelcake met wortel

Sinaasappelcake met wortel

Deze sinaasappelcake is heerlijk als het koud is, er zitten namelijk lekkere winterse smaken in: noten, sinaasappel, wortel… Een plak van deze sinaaasappelcake smaakt wat mij betreft het best als je onder een dekentje zit te (culi) Netflixen op de bank. Kopje thee erbij… Helemaal mooi!

Variatietips

Tip: vervang de bloem eens (deels) door griesmeel, voor een extra nootachtige smaak.

Amandelen zijn in deze sinaasappelcake hier favoriet, maar vervang ze natuurlijk gerust door jouw favoriete noten. Hazelnoten, walnoten… Het kan allemaal prima! Kortom: dit is een fijn basisrecept waar je zelf een eigen draai aan kunt geven.

Cake zonder boter

Dit cake recept maak je met zonnebloemolie in plaats van roomboter. Maar als je wilt kun je de zonnebloemolie wel vervangen door roomboter, voor een wat meer boterige smaak. Zelf ben ik overigens wel fan van het gebruik van olie in cake, dat hoef je niet op kamertemperatuur te laten komen en het mixt zo lekker makkelijk!

Ik maak dan ook graag cakes met zonnebloemolie. Ook mijn favoriete carrot cake recept bijvoorbeeld.

Sinaasappelcake bewaren en invriezen

Nadat je de cake hebt gemaakt, bewaar je hem het beste door hem goed in te pakken (bijvoorbeeld in een bijenwasdoek) op een donkere plek. De cake blijft dan nog wel een dag of twee lekker.

Maak je de cake niet snel genoeg op? Dan kun je hem ook heel goed invriezen. Ik zou dan wel de frosting weglaten op het gedeelte van de sinaasappelcake dat je wilt invriezen. 

Recept sinaasappelcake met wortel

5 from 1 stem
Gang: TaartKeuken: WinterNiveau: Gemiddeld
Voor

12

plakken
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

45

minutes
Calorieën

369

kcal

Deze sinaasappelcake is heerlijk als het koud is, er zitten namelijk lekkere winterse smaken in: noten, sinaasappel, wortel…

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 100 gr 100 amandelen

  • 2 2 eieren

  • 250 gr 250 kristalsuiker

  • 150 ml 150 zonnebloemolie

  • 125 ml 125 yoghurt

  • 1 tl 1 amandel-extract (optioneel)

  • 250 gr 250 bloem

  • 1 tl 1 bakpoeder

  • 2 2 sinaasappels

  • 300 gr 300 wortel

  • 100 gr 100 poedersuiker

Bereiding sinaasappelcake

  • Rooster de amandelen een paar minuten in een droge koekenpan en laat ze iets afkoelen. Hak ze daarna grof.
  • Doe de eieren, suiker, zonnebloemolie, amandelextract en yoghurt in een kom en rasp de sinaasappels boven de kom. Meng alles met de mixer tot een glad beslag.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder boven de beslagkom en meng nogmaals goed door. Spatel ook 2/3 van de noten door het beslag.
  • Rasp de wortels fijn, dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine maar als je die niet hebt kun je ze ook met de hand raspen. Spatel de geraspte wortel door het cakebeslag.
  • Vet een cakeblik in met zonnebloemolie en bak de sinaasappelcake in 45-50 minuten gaar op 180 graden. Laat de cake in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een plank.
  • Maak een icing door de poedersuiker te mengen met een paar druppels sinaasappelsap of water. Voeg steeds enkele druppels toe tot de icing goed van dikte is. Het moet zachtjes van de lepel aflopen, dan is de icing dik genoeg. Verdeel de icing over de cake en bestrooi direct met de rest van de gehakte amandelen.

Opmerkingen

  • Eet de cake het liefst binnen een dag of twee op, dan blijft hij lekker vers. Bewaar hem ingepakt in de kast.
Recept sinaasappelcake

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter