lunch

Smorgastorte – Sandwichtaart

Smorgastorte - Sandwichtaart

Dit gerecht maakten we ooit eens tijdens een kookworkshop. De officiële naam van dit Zweedse gerecht is Smorgastorte maar ik noem het gewoon een sandwichtaart. Het is in ieder geval een superfeestelijk buffetgerecht waar je werkelijk alle kanten mee op kunt. Bij sommige supermarkten kun je speciaal ‘sandwichbrood’ kopen, dit zijn pakken met lange repen witbrood zonder korstjes, de ideale basis voor dit recept. Als je dit niet kunt vinden is casinobrood ook prima. Een echt recept is het niet geworden, het is juist de bedoeling dat je je eigen smaakt volgt! Traditioneel wordt er een vulling met vis gebruikt, maar als je daar niet van houdt experimenteer dan gerust met andere ingrediënten.

Recept smorgastorte

(lunch voor 4 personen of buffetgerecht voor 8 personen)

  • Een pak sandwichbrood of anders ca 8 sneetjes casinobrood, zonder korstjes
  • 250 ml kwark of Griekse yoghurt

Verder naar smaak:

  • Vis: gerookte zalm, gerookte makreel, tonijn uit blik, garnalen…
  • Groenten: augurk, rode ui, komkommer, tomaat…
  • Kruiden: dille, bieslook, rucola….
  • En wat je verder lekker vind, bijvoorbeeld gekookt ei

Breng de kwark op smaak met zout en kruiden naar smaak. Besmeer de sneetjes brood met dit mengsel en beleg naar keuze. Maak op deze manier een stapeltaart. Je kunt verschillende soorten beleg combineren op een taart, of meerdere taartjes maken. Besmeer de taart met de rest van je kwarkmengsel zodat je hem kunt decoreren met bijvoorbeeld rucola en kerstomaatjes.

Op de taart op de foto heb ik de smorgastorte gevuld met een soort tonijnsalade door tonijn uit blik te mengen met wat van het kwarkmengsel. Bovenop zit nog een gekookt eitje.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten