Menu
Hoofdgerechten / snel klaar / vegetarisch

Snijbiet shakshuka

snijbiet shakshuka

Deze snijbiet shakshuka heb ik vorige zomer echt zó vaak gegeten. Mijn schoonouders hebben een moestuin en ik werd regelmatig verrast met een flinke zak van deze heerlijke seizoensgroente. Zoveel snijbiet recepten zijn er niet te vinden, dus ik besloot om er zelf wat lekkers mee te bedenken.

Shakshuka van snijbiet

Dat werd dus deze snijbiet shakshuka. Een heerlijk gerecht waarin deze mooie groente heel goed tot zijn recht komt. Je kunt het eten als hoofdgerecht, maar ik moet zeggen dat ik hem ook heel vaak als lunch heb klaargemaakt.

Wat is shakshuka?

snijbiet recepten vegetarisch

Shakshuka is een Midden-Oosters gerecht, bestaande uit een pittige tomatensaus waarin je eieren gaart. Het wordt daar vaak geserveerd als ontbijt. Het concept van in groenten gegaarde eieren leent zich uiteraard voor talloze variaties, en daarom heb ik deze shakshuka met snijbiet bedacht.

Variatietips

Ik combineerde de snijbiet en de eieren zelf met feta, citroen en basilicum, maar je kunt er lekker mee variëren. Voor de vleesliefhebbers is het bijvoorbeeld lekker om (ook) blokjes chorizo mee te roerbakken. En de basilicum zou je ook kunnen vervangen door munt, lekker fris!

Snijbiet recepten – meer inspiratie

pasta met snijbiet

Als je fan bent van deze heerlijke groente, die van ongeveer begin zomer tot eind oktober in het seizoen is, heb ik ook nog een paar andere lekkere recepten met snijbiet voor je. Ik vind dat deze groente vooral goed tot zijn recht komt in vegetarische recepten, dus bij deze nog twee lekkere ideetjes:

Snijbiet vervangen

Kun je deze lekkere groente niet vinden? Geen probleem, in alle snijbiet recepten kun je de groente eenvoudig vervangen door spinazie.

Snijbiet shakshuka

5 from 3 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: VegetarischNiveau: Gemiddeld
Voor

1

persoon
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

387

kcal

Heerlijk als lunch of licht hoofdgerecht: shakshuka van snijbiet, met feta, citroen en basilicum

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 teen 1 knoflook

  • 1 1 uitje

  • 200 gr 200 snijbiet

  • 2 2 eieren

  • 50 gr 50 feta

  • 0,5 0,5 citroen

  • 1 handje 1 verse basilicum

  • peper en grof zeezout

Bereiding

  • Snijd de knoflook en de ui fijn en roerbak deze in wat olie of braadboter een paar minuten, tot ze mooi aangefruit zijn.
  • Was en snijd in de tussentijd de snijbiet. Zelf vind ik de dikkere stelen niet zo lekker, die snijd ik weg. (deze kun je trouwens inmaken, je hoeft ze niet weg te gooien!)
  • Doe de snijbiet in de pan en roerbak deze enkele minuten mee tot deze is geslonken en breng op smaak met peper en zout.
  • Maak nu twee holletjes in de snijbiet en breek hier de eieren in. Verkruimel de feta over de shakshuka en dek de pan af met een deksel. Laat ongeveer vijf minuten garen op een zacht vuurtje, of langer als je je eitje liever wat gaarder eet.
  • Rasp de citroen over de snijbiet shakshuka en verdeel de basilicum over het gerecht. Serveer direct.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

snijbiet recepten - shakshuka

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter