ontbijt

Spelt pannenkoeken met gekarameliseerde appel en hazelnoten

Spelt pannenkoeken

Ik had al tijden een zak met een restje speltmeel in mijn keukenkastje staan. Tijdens de Zero Waste Challenge kwam ik deze tijdens het uitmesten van mijn keukenkastjes tegen en ik besloot deze op te maken. Een gerecht daarvoor had ik al snel in gedachten: spelt pannenkoeken! In mijn flinke voorraad met uitgescheurde recepten (ik heb een abonnement op zo ongeveer alle culi-tijdschriften van Nederland en verzamel alles wat me lekker lijkt in een grote map) vond ik een recept voor fluffy ricotta pannenkoekjes. Het grappige is dat ik deze recepten eigenlijk nooit één op één namaak, ze dienen voor mij echt als inspiratie en zo komt er regelmatig een compleet ander recept uitrollen. Ook in dit geval: ik paste het recept helemaal aan en daar kwamen uiteindelijk deze spelt pannenkoeken uit voort.

Pannenkoeken met een extraatje

Om ze extra lekker te maken, besloot ik om gekarameliseerde appel en hazelnoten bij de spelt pannenkoeken te serveren. Dat bleek een héél goed idee :-) Spelt heeft namelijk een licht nootachtige smaak, dus door er nootjes bij te serveren wordt die alleen maar versterkt. En gekarameliseerde appel maakt zo ongeveer alles lekkerder…

Recept spelt pannenkoeken met gekarameliseerde appel en hazelnoten

Voor 4 personen (ca 20 pannenkoeken)

 • 50 gr hazelnoten
 • 4 appels
 • 60 gr boter
 • 4 el bruine suiker
 • 2 grote eieren
 • 250 gr ricotta
 • 2 tl vanille-extract
 • 175 ml melk
 • 125 gr speltmeel (je kunt ook gewone bloem gebruiken)
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • boter of olie om in te bakken

Zo maak je de spelt pannenkoeken

 • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Schud regelmatig om zodat ze niet aanbranden. Laat de hazelnoten iets afkoelen en hak ze grof.
 • Splits de eieren en klop het eiwit stijf met behulp van een mixer.
 • Klop de ricotta los met het eigeel. Voeg de vanille, melk, speltmeel, bakpoeder en een snuf zout toe en meng dit goed door elkaar.
 • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag zodat het luchtig blijft.
 • Snijd de appels in kleine stukjes en doe ze met de boter en de suiker in een koekenpan. Zet deze op een zacht vuurtje en schud regelmatig even om terwijl je de spelt pannenkoekjes bakt.
 • Verwarm wat olie of boter in een koekenpan en schep met behulp van een juslepel hoopjes beslag in de pan. Bak de spelt pannenkoeken met zo’n vier stuks tegelijk en bak ze aan beide kanten mooi bruin.
 • Serveer de spelt pannenkoekjes met de gekarameliseerde appel en de gehakte hazelnoten.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

 • Reply ohladybake

  lekker zeg…leuk en verrassend recept
  moet ik zeker eens uittesten

  20 maart 2018 at 11:29
 • Reactie achterlaten