Menu
zoet

Spritsen met witte chocolade en pistache

Spritsen met witte chocolade

Zelf spritsen maken is een leuk klusje. Het recept is vrij eenvoudig maar het deeg is wat anders dan deeg voor de meeste koekjes, het is wat zachter. Daardoor kun je het in een spuitzak doen en er die bekende spritskoekjes-vorm mee maken. Dit zijn spritsen 2.0, want je dipt ze in witte chocolade en bestrooit ze met pistachenootjes. Een lekkere variatie! Natuurlijk kun je dit ook weglaten, of vervang de witte chocolade door melkchocolade als je dat lekkerder vindt.

Wrijfdeeg voor spritsen

Om spritsen te maken, maak je gebruik van een zogenaamd ‘wrijfdeeg’. Dit mag je heel letterlijk nemen, want je wrijft de ingrediënten voor de spritsen inderdaad door elkaar. Met je handen dus! Door gebruik te maken van dit wrijfdeeg worden je spritsen lekker bros. Als je wilt zien hoe je zo’n deeg maakt, kun je deze video van Rutger bakt eens bekijken.

Spritsen met witte chocolade en pistache

0 from 0 votes
Course: KoekjesCuisine: Bij de theeDifficulty: Gemiddeld
Voor ca

18

koekjes
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

14

minutes
Calories

245

kcal

Klassieke vanillespritsen met een twist: gedipt in witte chocolade en met een topping van pistache-noten.

Ingrediënten

  • 150 gr roomboter

  • 100 gr witte basterdsuiker

  • 0,5 tl vanille-extract

  • 1 snufje zout

  • 0,5 ei

  • 200 gr bloem

  • 300 gr witte chocolade

  • 100 gr pistachenootjes (ongepeld gewicht)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg de boter op je werkblad en maak nu een zogenaamd ‘wrijfdeeg’. Hier voor wrijf je de boter met de suiker, vanille en het zout goed door elkaar.
  • Voeg het ei toe en wrijf nogmaals goed door. Meng nu de bloem door het deeg, ook weer door te wrijven.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en doe het deeg in een spuitzak waar je een spuitje met een kartelmond op hebt bevestigd. Waarschijnlijk past niet al het deeg in één keer in de spuitzak.
  • Spuit ongeveer 9 koeken op elke bakplaat, in de bekende spritsvorm. Bak elke bakplaat met spritsen ongeveer 14-16 minuten. De spritsen mogen vrij bleek blijven, met een klein goudbruin randje.
  • Laat de koeken volledig afkoelen op een rooster. Pel ondertussen de pistachenoten en hak ze fijn. Bewaar het bakpapier waarop je de koeken hebt gebakken, dat kun je straks hergebruiken.
  • Smelt de witte chocolade au bain marie (dus in een kom boven een pannetje met zacht kokend water). Dip de spritsen voor de helft in de witte chocolade en bestrooi ze direct met gehakte pistachenootjes. Laat de spritsen opstijven op bakpapier.

Opmerkingen

  • Bewaar de spritsen in een goed afsluitbare trommel, dan blijven ze zeker een paar dagen lekker.
Recept spritsen met chocolade

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter