Zelf spritsen maken is een leuk klusje. Het recept is vrij eenvoudig maar het deeg is wat anders dan deeg voor de meeste koekjes, het is wat zachter. Daardoor kun je het in een spuitzak doen en er die bekende spritskoekjes-vorm mee maken.
Zelf spritsen maken
Eigenlijk zijn dit spritsen 2.0, want je dipt ze in witte chocolade en bestrooit ze met pistachenootjes. Een lekkere variatie op het klassieke recept! Natuurlijk kun je dit ook weglaten, of vervang de witte chocolade door melkchocolade of pure chocolade als je dat lekkerder vindt. Ook kun je andere nootjes gebruiken, zo blijf je eindeloos variëren met dit recept!
Wrijfdeeg voor spritskoeken

Om spritsen te maken, maak je gebruik van een zogenaamd ‘wrijfdeeg’. Dit mag je heel letterlijk nemen, want je wrijft de ingrediënten voor de spritsen inderdaad door elkaar. Met je handen dus! Door gebruik te maken van dit wrijfdeeg worden je spritsen lekker bros. Als je wilt zien hoe je zo’n deeg maakt, kun je deze video van Rutger bakt eens bekijken.
Bleek deeg
Het is belangrijk dat je de koekjes niet te lang bakt. Deze koekjes kenmerken zich juist doordat ze nog vrij bleek zijn. De baktijd in het recept is een indicatie want elke oven is weer anders. Hou de koekjes dus goed in de gaten als je ze aan het bakken bent, en haal ze eruit zodra de randjes van de koeken beginnen te kleuren.
De smaak te pakken gekregen? Bekijk dan hier alle koekjes-recepten op mijn blog!
Spritsen bewaren
Als de koekjes goed zijn afgekoeld en het glazuur hard is geworden, kun je de spritskoeken het beste bewaren in een luchtdichte doos. Ze blijven dan enkele dagen lekker, wel een dag of vijf.

Spritsen met witte chocolade en pistache
Ingrediënten
- 150 gr roomboter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 0,5 tl vanille-extract
- 1 snufje zout
- 0,5 ei
- 200 gr bloem
- 300 gr witte chocolade
- 100 gr pistachenootjes (ongepeld gewicht)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg de boter op je werkblad en maak nu een zogenaamd ‘wrijfdeeg’. Hier voor wrijf je de boter met de suiker, vanille en het zout goed door elkaar.
- Voeg het ei toe en wrijf nogmaals goed door. Meng nu de bloem door het deeg, ook weer door te wrijven.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier en doe het deeg in een spuitzak waar je een spuitje met een kartelmond op hebt bevestigd. Waarschijnlijk past niet al het deeg in één keer in de spuitzak.
- Spuit ongeveer 9 koeken op elke bakplaat, in de bekende spritsvorm. Bak elke bakplaat met spritsen ongeveer 14-16 minuten. De spritsen mogen vrij bleek blijven, met een klein goudbruin randje.
- Laat de koeken volledig afkoelen op een rooster. Pel ondertussen de pistachenoten en hak ze fijn. Bewaar het bakpapier waarop je de koeken hebt gebakken, dat kun je straks hergebruiken.
- Smelt de witte chocolade au bain marie (dus in een kom boven een pannetje met zacht kokend water). Dip de spritsen voor de helft in de witte chocolade en bestrooi ze direct met gehakte pistachenootjes. Laat de spritsen opstijven op bakpapier.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties