Menu
tips & trucs

Steenfruit – abrikoos, nectarine, perzik en pruim

Broodpudding

Steenfruit is heerlijk. Deze heerlijke vruchten bevatten allen een harde pit. Met dit fruit kun je allerlei lekkers maken en het is ook nog eens erg goed voor je!

Steenfruit

Pruimen plaatkoek

Pruimen plaatkoek

Hmm, de tijd van steenvruchten komt er weer aan!

Een overzicht van de steenfruit lijst:

  • Abrikoos
  • Nectarine
  • Perzik
  • Pruim

Vooral op nectarines en perziken ben ik dol, als ze in het seizoen zijn is er weinig lekkerder dan deze vruchten. Lekker zoet en sappig, heerlijk!

Misschien vraag je je af waarom deze vruchten steenvruchten worden genoemd? Dat komt door hun harde pit, die bijna net zo hard als steen is.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Bij het kopen van steenvruchten dien je er op te letten dat de schil glad en gaaf is, zonder plekjes. Bewaar het steenfruit bij voorkeur in de koelkast, maximaal een week. Haal fruit met slechte plekjes zo snel mogelijk weg, anders kan het ‘t andere fruit snel aantasten.

Je kunt deze vruchten allemaal ongeschild eten, maar als je wilt kun je het fruit ook schillen.

Steenfruit gezond?

Zeker weten! Op gezondheidsnet lees je dat deze vruchten erg gezond zijn. Zo is abrikoos extreem rijk aan bètacaroteen, wat door het lichaam deels wordt omgezet in vitamine A. Hetzelfde geldt voor nectarines. Perziken bevatten hier minder van, maar ook zij bevatten bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vezels en kalium.

Perzik bevat trouwens gemiddeld een derde minder calorieën dan ander fruit. En ook pruimen zijn erg goed voor je. Misschien heb je wel eens gehoord dat je bij obstipatie (gedroogde) pruimen moet eten? Dat komt omdat ze rijk zijn aan vezels: ze leveren gemiddeld 30 procent meer vezels dan ander fruit. Erg goed voor je darmen en je stoelgang dus!

Wat te doen met een restje abrikoos, nectarine, perzik of pruim?

Deze vruchten zijn allemaal erg lekker om zo uit het vuistje te eten, en in stukjes gesneden zijn ze allemaal erg lekker bij het ontbijt door de yoghurt of kwark. Worden de vruchten een beetje zacht? Dan kun je ze nog heel goed verwerken in een smoothie of plaatkoek.

Je kunt deze vruchten ook verwerken in een lunchsalade. Steenfruit combineert goed met kip, ontbijtspek en (blauwe) kaas.

Recepten met steenvruchten

Pruimen clafoutis met vanille
Clafoutis

Ik heb een paar heerlijke recepten met abrikoos, nectarine, perzik en pruimen online staan. Wat dacht je van:

Steenfruit - inclusief steenfruit lijst

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter