Menu
ontbijt

Suikerbrood met stukjes amandelspijs

Suikerbrood met spijs

Suikerbrood, zo lekker! Die smeltende stukjes suiker in het zoete brood, heerlijk! Een beetje boter erop (of niet) en je hebt een heerlijke toevoeging aan het ontbijt, of een lekker tussendoortje bij een kop thee. Net als bij ander brood is ook suikerbrood zelf maken wel eventjes een klusje. Maar het is het wel waard, want hoe leuk is het om zelfgebakken suikerbrood op tafel te zetten?

Parelsuiker

Suikerbrood met parelsuiker

Voor het maken van suikerbrood wordt vaak parelsuiker gebruikt. Deze grove stukken harde suiker worden gemaakt uit samengeperste kristalsuiker. Tijdens het bakken smelt deze suiker niet. Je ziet parelsuiker soms ook als topping van een ontbijtkoek.

Je kunt parelsuiker meestal niet in de supermarkt krijgen, maar bij goed gesorteerde kookwinkels kun je het waarschijnlijk wel vinden. Een goed alternatief zijn suikerklontjes! Deze smelten wel iets meer dan parelsuiker, en zijn dan ook wat zachter. Eigenlijk ook wel heel erg lekker want dit smelt een beetje weg in het deeg…

Amandelspijs

Recept suikerbrood

Om een variatie te maken op het traditionele suikerbrood, stop je in deze variant kleine blokjes amandelspijs toe aan het deeg. Dat maakt het brood nog wat smeuïger, erg lekker!

Bewaar het brood na het bakken niet al te lang, vers is het echt het lekkerste. Je kunt ook overwegen om de helft van het brood in te vriezen voor later, dan blijft het langer vers. Eenmaal gebakken of ontdooid zou ik het binnen twee dagen opeten.

Suikerbrood met stukjes amandelspijs

5 from 1 stem
Gang: OntbijtKeuken: TussendoorNiveau: Gemiddeld
Voor ca

12

plakken
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

35

minutes
Calorieën

257

kcal
Rijzen

90

minuten

Zelf suikerbrood maken is erg leuk om te doen én het is natuurlijk erg lekker. Deze variant heeft als extra verrassing stukjes amandelspijs in de vulling.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 150 ml 150 melk

  • 60 gr 60 kaneelsuiker (meng hiervoor de suiker met 1 tl kaneel)

  • 7 gr 7 gist (zakje)

  • 350 gr 350 bloem

  • 1 tl 1 zout

  • 60 gr 60 roomboter

  • 125 gr 125 parelsuiker

  • 3 tl 3 kaneel of koekkruiden

  • 150 gr 150 amandelspijs

  • 1 1 ei

Bereiding

  • Meng de melk met een kwart van de kaneelsuiker en de gist in een kom. Laat dit mengsel staan tot zich belletjes beginnen te vormen. Gebeurt dit niet? Dan werkt de gist niet meer en moet je het even opnieuw proberen met een nieuw zakje gist.
  • Meng ondertussen de bloem met het zout en de kaneel of koekkruiden. Smelt de roomboter en voeg de helft toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een mooi soepel deeg en dek het deeg af met een theedoek. Laat het op een warme plek een uur rijzen.
  • Snijd de amandelspijs in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter bij een halve centimeter. Meng de rest van de gesmolten boter met 75 gram van de parelsuiker en de blokjes amandelspijs.
  • Pak een cakeblik en bekleed met bakpapier. Rol het deeg nu op een bebloemd aanrecht uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 30cm (dit luistert niet zo nauw).Verdeel de helft van het suiker/spijs mengsel over een derde van het deeg en vouw het deeg over het mengsel heen zodat het overhangt. Verdeel nu de andere helft over het deeg en vouw het deeg dicht. Kneed het deeg goed door zodat de vulling zich verdeelt over het deeg en doe het deeg in het cakeblik.
  • Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van het suikerbrood ermee. Verdeel de overgebleven kaneelsuiker en parelsuiker over het brood en druk dit een klein beetje in het deeg. Laat het brood nog een half uur rijzen.
  • Bak het suikerbrood 35 minuten in een oven van 190 graden. Laat het brood afkoelen in de vorm.
Recept suikerbrood

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter