Menu
hersenspinsels

Tag: de gemiddelde Nederlander

Je komt ze vaker tegen op mijn blog, ingevulde tags. Leuk om te schrijven en hopelijk ook leuk om te lezen! Anne-Marie van My Happy Kitchen bedacht ook weer een erg leuke: de gemiddelde Nederlander tag. Komt ie:

De gemiddelde Nederlander schuift om zes uur ’s avonds aan tafel

Zes uur ga ik niet helemaal redden, maar we eten wel vaak op tijd. Behalve als we uit het werk nog even gaan hardlopen, dan wordt het wat later. Persoonlijk vind ik het erg fijn om als ik uit mijn werk kom, direct te beginnen met koken. Als ik eerst op de bank plof heb ik écht geen zin meer om op te staan, in een keer door dus! Meestal schuiven we om een uur of half zeven aan tafel.

We geven ca. 120 euro per week uit in de supermarkt (gezin van 4) 

In ons twee-persoons huishouden geven we wel iets minder uit, maar ook met de helft van het bedrag kom ik echt niet uit ben ik bang… De wekelijkse boodschappen tikken al aan, en als je daarbij de aankopen in speciaalzaken optelt én de werklunch waarvoor ik meestal iedere dag nog even de supermarkt in ga…

38% doet al zijn boodschappen in de supermarkt, 59% koopt ook bij speciaalzaken

Het is dat ik in een klein dorp woon, anders zou ik veel vaker naar speciaalzaken en naar de markt gaan! Gelukkig hebben we een prima gesorteerde supermarkt, maar een bezoekje aan de slager voor mijn favoriete broodbeleg sla ik nooit over en ook de viskraam bezoek ik bijna elke week. Mijn vlees bestel ik meestal bij Koop een Koe en Koop een Varken, ook een soort van speciaalzaak toch?

Twee op de drie mensen vinden boodschappen doen niet leuk

Het zal je niet verbazen, als foodblogger hoor ik bij die een op de drie die boodschappen doen wél leuk vind.

Wat er ’s avonds op tafel komt wordt door de helft van de Nederlanders pas dezelfde dag besloten

Meestal maak ik in het weekend een planning voor de rest van de week. Simpelweg omdat ik geen zin heb om iedere dag voor het avondeten nog eens naar de supermarkt te gaan. Ik plan niet elke dag vol, omdat er vaak onverwachts nog wel eens iets tussenkomt. Is dat niet zo, dan vertrouw ik op mijn goedgevulde vriezer en voorraadkast.

Wie aanschuift aan een Nederlandse eettafel heeft grote kans op aardappels, vlees en groente (AVG)

Neeeeee! Ik hou echt helemaal niet van gekookte aardappels. Manlief wel, dus een echt traditioneel AVG’tje komt evengoed af en toe wel op tafel. Gek op gebakken aardappeltjes ben ik overigens wel, dus in die vorm komt het AVG’tje ook nog wel eens op tafel. Maar buiten dat eten we het niet vaak. En vlees, dat komt ook niet iedere dag op tafel.

Nederlanders putten uit een vast repertoire: ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat.

spitskool ovenschotel

Zeven maar? Dan eet je dus iedere week hetzelfde? Lijkt me dodelijk saai. Nu ‘moet’ ik voor mijn blog wel heel vaak nieuwe recepten uitproberen, maar ook buiten dat heb ik toch wel een stuk meer dan zeven gerechten in mijn vaste repertoire.

Natuurlijk heb ook ik mijn favorieten, zo komt deze spitskool ovenschotel vaak op tafel, en bobotie maak ik ook vrij regelmatig. In het courgette-seizoen eten we vaak deze gevulde courgette.

Superfoods? Slechts een derde van de Nederlanders weet wat quinoa (kienawattes?) is en 20% heeft het weleens gegeten

Hoewel ik de trend een beetje overdreven vind, komen hier van tijd tot tijd wel superfoods op tafel. Quinoa verwerk ik wel eens in een salade, zoals deze quinoasalade met feta, of schotel (of als ontbijt) en mijn bakje kwark na het sporten bestrooi ik met hennepzaad voor wat extra eiwitten. Tarwegras en macapoeder heb ik geprobeerd (niet te eten!) en ook gojibessen en moerbeien gingen linea recta de prullenbak in.

Nederlanders zijn toetjesliefhebbers: na 70% van alle maaltijden komt een toetje op tafel. Favorieten? Yoghurt, vla en ijs.

Nee, hoewel ik echt dol ben op toetjes komen ze in de praktijk vrijwel nooit op tafel. Doordeweeks sowieso nooit (hoewel zowel manlief als ikzelf zijn opgegroeid met een bakje yoghurt als toetje) maar ook in het weekend eten we zelden toetjes. Maar als ik dan eens een toetje maak, ga ik ook los. Check mijn toetjes-recepten maar eens.

Ook meedoen? Je kunt de vragen overnemen, invullen en je artikel (inclusief linkje naar het blog van Anne-Marie) op je eigen blog plaatsen.

1 Reactie

  • Anne-Marie
    19 september 2015 at 12:32

    Leuk geworden! Onze antwoorden komen behoorlijk overeen.

    Reply

Laat een reactie achter