Rijst koken – het lijkt zo makkelijk maar toch mislukt het vaak. Bij mij tenminste wel… Ik kook de rijst droog waardoor hij verbrand, of ik gebruik juist teveel water waardoor de rijst zompig wordt… Daarom ben ik op zoek gegaan naar tips om rijst te koken!
Rijstkoker – altijd perfecte rijst
Veel mensen zweren bij een rijstkoker. Met een rijstkoker heb je keer op keer perfect gare rijst. Maar, het is wel weer een extra apparaat in je keuken. Zelf heb ik er om die reden ook geen één. Gelukkig kun je ook zonder zo’n apparaat prima rijst bereiden! Een paar tips die je zeker gaan helpen slagen:
Rijst wassen – wel of niet doen?
Ja, wel doen! Door rijst te wassen, haal je wat van het zetmeel weg dat aan de buitenkant van de rijstkorrel zit. Hierdoor krijg je makkelijker lekker luchtige rijst. En voor heel veel gerechten is dat wat je wilt. Maar, er zijn ook recepten waarvoor je juist ‘papperige’ rijst wilt hebben (bijvoorbeeld voor risotto of sushi). Als je dat soort gerechten gaat maken, dan is het handiger om de rijst juist niet te wassen.
Hoe lang moet rijst koken?
Daar is geen eenduidig antwoord op, elke rijstsoort heeft namelijk zo zijn eigen bereidingstijd. Zilvervliesrijst moet je bijvoorbeeld veel langer koken dan pandanrijst.
Het is het beste om de kooktijd aan te houden die vermeld wordt op de verpakking, dan zit je altijd goed! Maar misschien het allerbelangrijkste is: gewoon proeven.
Misschien heb je de ene keer het vuur wat zachter staan dan de andere bijvoorbeeld, waardoor je rijst de ene keer net ietsje langer nodig heeft om de gewenste garing te bereiken.
Gewoon even tussendoor een paar keer testen dus. Wees wel voorzichtig, ik heb zelf mijn mond al regelmatig verbrand bij zo’n proef-sessie.
Hoeveel water bij de rijst?
Een goede leidraad is 150 ml water op 75 gram rijst. Een centimeter water boven de rijst is ook een handig geheugensteuntje.
Nastomen
Het is belangrijk om de rijst na het koken – wanneer al het water is opgenomen door de rijst – de pan met deksel en al te laten staan zodat de rijst even kan rusten en het overgebleven vocht zich kan verdelen over de rijst.
Het water eerst koken, of de rijst meteen meekoken met het water?
De kooktijd die vermeld wordt op de verpakking, is normaal gesproken gebaseerd op het aantal minuten dat de rijst moet koken, vanaf het moment dat je de rijst bij het kokende water doet. Breng dus eerst het water aan de kook, doe dan de rijst erbij en kook de rijst volgens het aantal minuten dat op de verpakking vermeld staat.
Tip: gebruik je waterkoker!
Om tijd te besparen kook ik soms mijn water voor in de waterkoker (mocht je toe zijn aan een nieuwe, bekijk dan dit artikel om de beste waterkoker te vinden) . Vervolgens doe je de rijst in de pan en giet je er zoveel water over dat het ongeveer een centimeter boven de rijst uitkomt. Kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Met je perfect gekookte rijst kun je natuurlijk allerlei lekkere recepten maken. Maak bijvoorbeeld nasi of een lekkere rijstschotel met veel groenten. Ook deze Beef Teriyaki is een echte aanrader. Heb je deze tips gebruikt en werkten ze voor jou? Of heb je misschien een nóg betere tip voor rijst koken? Laat het me weten in de comments!
2 Reacties
Atie
5 juli 2021 at 17:00Goede tips, want het is best lastig om rijst te koken
Sandra
9 juli 2021 at 19:01Vind ik ook!