Menu
bijgerechten

Uienkruier – Uienbrood met kaas

Ohhhh, een uienkruier! Bij mijn vorige baan gingen we bijna elke pauze even naar de Appie, en dan kwam er af en toe een uienkruier mee richting kantoor. Of onze collega’s nou zo blij werden van de geur van dit uienbrood met kaas dat denk ik niet, maar lékker dat het was. En weet je wat nou zo leuk is? Zo’n uienkruier maak je in een handomdraai zelf. Nou ja, het deeg moet nog wel even rijzen maar afgezien van dat is dit een heel makkelijk recept voor uienbrood. Ook fijn: je kunt het brood zowel warm, lauw als koud eten. Zelf vind ik het ‘t lekkerste als het nog een beetje warm is.

Uienbrood van Pien

Zo’n uienkruier is echt binnen no time op. Uit dit recept maak je twee broden en één daarvan gaf ik weg, maar die andere was zo op. Een paar plakjes bij de lunch en een paar uur later als tussendoortje, en weg was hij! Zo’n stuk uienkruier is ook heerlijk bij de soep vooral bij uiensoep natuurlijk!) of als bijgerecht bij een buffet of picknick. Maar dat recept voor uienkruier, hoe kom ik daar eigenlijk aan? Nou, ik deed deze maand weer mee aan de Foodblogswap en ik mocht rondneuzen op de blog van Pien’s Keuken. Bij de Foodblogswap kies je een recept van een andere blogger aan wie je gekoppeld wordt, en je geeft je eigen draai mee aan het recept. Toen ik haar recept voor dit kaasbrood met uien zag, ben ik niet verder gaan zoeken. Want dit vind ik me toch een partij lekker! Aan haar recept heb ik niet heel veel gesleuteld, ik heb geen volkoren maar gewone bloem gebruikt, en ik heb wat meer uien & kaas gebruikt, omdat je nou eenmaal nooit teveel kaas & ui in een recept kunt hebben ;-) Dus hier is mijn recept voor uienkruier, geniet ervan!

Uienkruier – Uienbrood met kaas

5 from 4 votes
Course: BijgerechtCuisine: BroodDifficulty: Gemiddeld
Voor 2 broden, ca

20

plakken
Voorbereiding

5

minutes
Bereidingstijd

20

minutes
Calorieën

146

kcal
Rijzen

60

minuten
Oventijd

25

minuten

Uienkruier of uienbrood met kaas maak je heel makkelijk zelf met dit recept. Lekker bij de soep, als lunch, als tussendoortje… Dit is zó op! Dit recept is voldoende voor twee broden.

Ingrediënten

  • 500 gr bloem

  • 7 gr gist

  • 265 ml water

  • 1 tl agavesiroop (je kunt ook rijstsiroop, maple syrup of honing gebruiken)

  • 60 gr boter (op kamertemperatuur)

  • 1 tl zout

  • 4 kleine uien

  • 150 gr geraspte kaas

Bereiding

  • Doe de bloem, gist, water, siroop, boter en zout in een kom en mix het 10 minuten lang met de deeghaak van je keukenmachine of mixer.
  • Als het goed is, heb je nu een mooie bal samenhangend deeg. Vet de kom in met een beetje olijfolie en smeer de deegbal ook heel lichtjes in met olie zodat deze niet aan de kom gaat plakken. Dek af met een schone theedoek en zet minimaal een uur op een warme plek zodat het deeg kan rijzen. Als het goed is, is de deegbal nu twee keer zo groot geworden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en bak deze tien minuten heel zachtjes in de boter, zodat ze zacht worden maar niet kleuren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het deeg in tweeën en vorm er met je handen twee ovale broden van, druk het deeg iets platter zodat het een ovaal van ongeveer 30×10 centimeter wordt. Leg de broden op een bakplaat, op een vel bakpapier.
  • Verdeel de uien en de geraspte kaas over de broden en bak de uienkruiers in 25 minuten gaar. Serveer ze warm, lauw of koud.

Opmerkingen

  • Met dit recept maak je twee uienbroden, vries er eventueel eentje in voor later gebruik.
Uienkruier recept Uienbrood

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

1 Reactie

Laat een reactie achter