soep

Uiensoep met bier

Recept voor uiensoep met bier

Uiensoep vind ik toch zó lekker! En het moét geserveerd worden met een gegratineerd stokbroodje. En zo heet zijn dat je je mond eraan verbrandt. Ja toch? Traditioneel wordt uiensoep meestal gemaakt met wijn, maar eigenlijk drink ik liever een biertje! Ook in mijn gerechten verwerk ik liever bier dan wijn, dus toen ik deze uiensoep ging maken, was de keuze voor bier in plaats van wijn snel gemaakt!

Welke kaas gebruiken voor uiensoep?

Welke kaas je gebruikt in je uiensoep is natuurlijk helemaal aan jou! Zelf houd ik het bij de klassieke gruyère, een Zwitserse kaas die erg goed smelt. Gruyère wordt traditioneel gebruikt in een recept voor uiensoep, maar als je er niet van houdt kun je het prima vervangen door bijvoorbeeld een belegen kaas.

Welk bier gebruiken voor uiensoep?

Ook hier is het weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik de uiensoep het lekkerst met een donker bier. Ik gebruikte deze keer zelf een ‘winterbiertje’ maar denk ook eens aan trappistenbier of bokbier.

Tip: maak je de soep liever alcoholvrij? Vervang het bier dan door extra runderbouillon.

Uiensoep met bier

0 from 0 votes
Course: Voorgerecht, HoofdgerechtCuisine: SoepDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

30

minutes
Calorieën

245

kcal

Klassieke uiensoep met bier in plaats van wijn. Een stokbroodje met gesmolten kaas is onmisbaar in deze uiensoep!

Ingrediënten

  • 20 gr roomboter

  • 5 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 3 takjes tijm

  • 3 blaadjes laurier

  • 0,75 liter runderbouillon

  • 1 flesje donker bier

  • 4 sneetjes stokbrood

  • 1 stukje gruyère

Bereiding

  • Snijd de uien in grove ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uienringen toe. Voeg een klein beetje zout toe en laat 25-30 minuten smoren op een laag vuurtje. Schep regelmatig om, om aanbakken te voorkomen.
  • Snijd de knoflook fijn en voeg deze samen met de tijm toe aan de gebakken ui. Bak ca 2 minuten mee.
  • Voeg de bouillon, laurier en het bier toe en laat de uiensoep 30 minuten zachtjes koken. Verhit ondertussen de grill voor op de hoogste stand. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de soep in kommen.
  • Snijd voor iedereen een plakje stokbrood af en leg deze in de soep. Rasp er flink wat gruyère overheen en zet 3-5 minuten onder de hete grill tot de kaas is gesmolten. Serveer met de rest van het stokbrood.

Opmerkingen

  • Tip: restje gruyère over? Rasp het over een broodje en maak er een tosti van! (eventueel in combinatie met andere kazen)
  • Tip: maak je de soep liever alcoholvrij? Vervang het bier dan door extra runderbouillon.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten