soep

Uiensoep met bier

Recept voor uiensoep met bier

Uiensoep vind ik toch zó lekker! En het moét geserveerd worden met een gegratineerd stokbroodje. En zo heet zijn dat je je mond eraan verbrandt. Ja toch? Traditioneel wordt uiensoep meestal gemaakt met wijn, maar eigenlijk vind ik wijn helemaal niet zo lekker… Zo af en toe drink ik het nog wel hoor, en als ik het dan drink is het rode wijn (moest ik vroeger helemaal niets van hebben, toch bijzonder dat je smaak zo blijft veranderen). Maar eigenlijk drink ik veel liever een biertje! Ook in mijn gerechten verwerk ik liever bier dan wijn, dus toen ik deze uiensoep ging maken, was de keuze voor bier in plaats van wijn snel gemaakt! 

Welke kaas gebruiken voor uiensoep?

Welke kaas je gebruikt in je uiensoep is natuurlijk helemaal aan jou! Zelf houd ik het bij de klassieke gruyère, een Zwitserse kaas die erg goed smelt. Gruyère wordt traditioneel gebruikt in een recept voor uiensoep, maar als je er niet van houdt kun je het prima vervangen door bijvoorbeeld een belegen kaas.

Tip: restje gruyère over? Rasp het over een broodje en maak er een tosti van!

Welk bier gebruiken voor uiensoep?

Ook hier is het weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik de uiensoep het lekkerst met een donker bier. Ik gebruikte deze keer zelf een ‘winterbiertje’ maar denk ook eens aan trappistenbier of bokbier.

Tip: maak je de soep liever alcoholvrij? Vervang het bier dan door extra runderbouillon.

Recept uiensoep met bier

Voor 4 – 6 kommen soep

  • klont roomboter
  • 5 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 0,75 liter runderbouillon
  • flesje donker bier
  • 1 stokbrood
  • stukje gruyère

Zo maak je de uiensoep met bier

  • Snijd de uien in grove ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uienringen toe. Voeg een klein beetje zout toe en laat 25-30 minuten smoren op een laag vuurtje. Schep regelmatig om, om aanbakken te voorkomen.
  • Snijd de knoflook fijn en voeg deze samen met de tijm toe aan de gebakken ui. Bak ca 2 minuten mee.
  • Voeg de bouillon en het bier toe en laat de uiensoep 30 minuten zachtjes koken. Verhit ondertussen de grill voor op de hoogste stand.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de soep in kommen.
  • Snijd voor iedereen een plakje stokbrood af en leg deze in de soep. Rasp er flink wat gruyère overheen en zet 3-5 minuten onder de hete grill tot de kaas is gesmolten.
  • Serveer met de rest van het stokbrood.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten