zoet

Valentijnsrecept: bokkenpootjes met roze glazuur

Valentijn bokkenpootjes met roze glazuur

Mag ik dit blogje gelijk beginnen met de bekentenis dat ik helemaal niets heb met Valentijnsdag? Tuurlijk, toen we nog niet zo lang samen waren gaf ik mijn – inmiddels man toen nog – vriendje uiteraard een lieve kaart en ik ben ook nog wel eens met een roos op komen dagen. Maar ik vind een spontane romantische actie zoveel leuker dan een kaart op Valentijnsdag! Maar als je wél fan bent van deze dag, dan kun je helemaal losgaan! Juist omdat ik niet zoveel met deze dag heb, vond ik het daarom een uitdaging om een recept te bedenken voor Valentijnsdag. Ik had nog een flesje rode kleurstof in huis en besloot daar iets mee te maken. Koekjes moesten het worden, maar wat voor koekjes? Uiteindelijk besloot ik voor bokkenpootjes te gaan. Heerlijke koekjes die ik nog niet eerder zelf had gemaakt, dus extra leuk!

Tip: maak je deze koekjes niet voor Valentijn? Dan kun je uiteraard de rode kleurstof weglaten, en de witte chocolade vervangen door pure chocolade of melkchocolade. Dan heb je traditionele bokkenpootjes!

Recept bokkenpootjes met roze glazuur

Voor ca 12 stuks

  • 100 gr amandelmeel
  • 20 gr bloem
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 3 eiwitten
  • 1 vanillestokje
  • 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • rode kleurstof
  • scheutje melk
  • 150 gr witte chocolade
  • Extra nodig: twee bakplaten, bakpapier, spuitzak

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Doe het amandelmeel met de bloem en 75 gr van de basterdsuiker in een kom. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Meng de helft van het merg door het amandelmeel-mengsel.

Klop de eiwitten met een mixer stijf met de rest van de suiker. Voeg hiervoor steeds een beetje suiker toe en klop totdat het is opgenomen, je hebt nu een mooi glanzend, wit schuif. Zeef het amandelmeel-mengsel boven de geklopte eiwitten en spatel het mengsel voorzichtig door elkaar.

Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit ca 24 koekjes van het schuim op de met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes in ongeveer 18 minuten mooi bruin en laat ze volledig afkoelen. Draai daarna de helft van de koekjes om zodat ze met de platte kant naar boven liggen.

Maak ondertussen de botercrème door de roomboter mooi fijn te prakken met de poedersuiker. Zodra je een mooie crème hebt, voeg je drie druppels rode kleurstof toe en een scheutje melk. Zo wordt de crème mooi roze en iets vloeibaarder zodat je deze straks makkelijk op de koekjes kunt spuiten. Gebruik gerust meer of minder kleurstof om de kleur meer of juist minder intens te maken.

Doe de botercrème in de spuitzak en verdeel de crème over de twaalf omgedraaide koekjes. Dek af met de andere twaalf koekjes. Is de botercrème inmiddels een beetje zacht geworden? Dan kun je de bokkepootjes het beste even een half uurtje in de koelkast zetten zodat deze weer wat opstijft.

Smelt nu de witte chocolade au bain marie door deze in een kom boven een pan met heet water te smelten. Doe ook hier desgewenst rode kleurstof bij. Ik gebruikte zelf vijf druppels, voor een lichtroze kleur. Dip de bokkenpootjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een rooster met daaronder bakpapier, zodat de chocolade kan uitharden.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

5 Comments

  • Reply Anne-Marie

    Wat leuk zeg, een roze variant. Goed idee. Ik vind de gele die nu voor Pasen in de winkel liggen ook altijd zo leuk.

    15 februari 2017 at 06:08
  • Reply Eef

    Super leuk idee! Origineel recept van een klassiek koekje, ze zien er overigens ook nog erg lekker uit.

    12 februari 2017 at 16:16
  • Reply Daniëlle

    Haha… ik heb ook echt helemaal niks met Valentijnsdag. Leuk die deze roze variant van de bokkepootjes! Ze zien er lekker uit!

    10 februari 2017 at 15:44
  • Reply Demi | StudioKOOK

    Wat een leuke variant van de traditionele bokkenpootjes!

    10 februari 2017 at 10:27
  • Reply Esther

    Ik heb er ook niets mee … maar ik grijp wel ieder excuus aan om iets lekkers op tafel te zetten. Bokkepootjes staan nog op mijn kook bucketlist, dus ik ga het zeker proberen!

    10 februari 2017 at 09:28
  • Reactie achterlaten