Menu
hersenspinsels

Verschillende soorten sla, bewaren & bereiden (+ 4 recepten)

Gerookte kip salade

Niets lekkerder dan een blaadje knapperige romaine of ijsbergsla. Ik kan trouwens ook erg genieten van het pittige karakter van rucola of het nootachtige van veldsla. In dit artikel deel ik het geheim om sla lekker knapperig en fris te houden. Ook lees je hoe je sla het beste bereidt, waarom deze groente zo gezond is en welke lekkere recepten je ermee kunt maken. 

Een paar bekende soorten sla: 

Sla is er in veel verschillende soorten. Dit zijn de meest bekende soorten sla: 

  • IJsbergsla – favoriet vanwege zijn neutrale smaak en lichte, frisse en knapperige blaadjes. 
  • Kropsla – traditionele slasoort met een licht bittere smaak. 
  • Krulsla – slasoort met een neutrale smaak en een hoge decoratieve waarde vanwege de krullerige randen. 
  • Eikenbladsla – een slasoort met stevige, roodachtige bladeren en een nootachtige smaak. 
  • Romaine of bindsla – een stevige en zeer gezonde slasoort die veel gebruikt wordt in Caesar en Waldorf salade. 
  • Veldsla – een hele gezonde slasoort met een zachte, nootachtige smaak. 
  • Rucola – een pittige, nootachtige slasoort met een hoge voedingswaarde. 

Kopen, bewaren en bereiden 

Salade met paddenstoelen

Kies voor sla die er frisgroen en knapperig uitziet. Vermijd sla met slappe of natte blaadjes. Sla met blaadjes die naar bruin verkleuren kun je het beste ook laten liggen. 

IJsbergsla en Romaine sla kun je ongeveer een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Andere soorten sla met zachtere blaadjes moet je zo snel mogelijk gebruiken. 

Om de sla langer vers te houden, wikkel je deze losjes in wat keukenpapier en doe je deze daarna in een open plastic zak in de koelkast. 

Sla in een gesloten zakje is ook een week houdbaar, maar zorg ervoor dat je het zakje na gebruik weer goed afsluit.  

Neem van een hele krop sla steeds de buitenste bladeren om te gebruiken. Snijd de krop niet doormidden, want dan verkort je de houdbaarheid. 

Sla bereiden doe je door de blaadjes te scheuren, te wassen en goed te drogen. Hak sla niet fijn, want dan beschadig je de gevoelige bladeren.  

Het drogen gaat het gemakkelijkst in een slacentrifuge. Je kunt de blaadjes ook op een schone theedoek leggen, de punten van de doek naar elkaar toe vouwen en deze boven je hoofd ronddraaien. 

Wil je een salade met sla meenemen, doe alle ingrediënten dan stuk voor stuk in een glazen pot met de dressing als eerste en de sla als laatste. 

Op deze manier blijft de sla lekker vers en knapperig, zelfs als je alles de avond van tevoren in de pot doet. Sluit de pot goed af en houd hem steeds rechtop. 

Sla gezond? 

Salade met kikkererwten en rode biet

Sla is erg gezond vanwege de grote hoeveelheid vezels en vocht in deze groente. Daarnaast bevat sla ook verschillende vitamines en mineralen. 

Vooral de vitamines A, C en K zijn in sla te vinden. Ook foliumzuur is vertegenwoordigd in de meeste slasoorten, net als andere B-vitamines. In sla zijn ook verschillende mineralen vertegenwoordigd. Denk aan ijzer, calcium, mangaan en magnesium. 

De ene slasoort is trouwens voedzamer dan de ander. Zo bevat ijsbergsla kleine hoeveelheden van de genoemde vitamines en mineralen, terwijl romaine en rucola juist grote hoeveelheden van deze voedingsstoffen bevatten. 

Sommige slasoorten leveren zelfs eiwitten en vetten. Denk aan tryptofaan in romaine en omega 3-vetzuren in veldsla. Deze laatste bevat overigens geen vitamine K, maar wel behoorlijk wat vitamine C. 

Restje sla over? 

Omdat je sla niet lang kunt bewaren, kun je de blaadjes het beste snel gebruiken. Een paar tips om restjes sla in een gerecht te verwerken: 

  • Verwerk sla in een frisse smoothie 
  • Gebruik de blaadjes om een sla-wrap te maken 
  • Leg blaadjes sla onder hapjes of salades als garnering 

Recepten met sla 

Salade Nicoise - Maaltijdsalade
Maaltijdsalade Nicoise

Dit zijn een paar lekkere salades met knapperige sla: 

Dit artikel is geschreven door Annemieke van puurfiguur.nl

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter