tips & trucs

Vijgen – vitaminebommetjes die heerlijk smaken in hartige gerechten

Salade met rauwe ham, burrata en vijgen

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. mango en peer. Vandaag het laatste deel uit de serie: vijgen.

Vijgen

Ik ben echt dol op deze vruchten! Je kunt ze zo uit het vuistje eten, maar ik vind dat ze perfect combineren met hartige ingrediënten, en dan vooral met rauwe ham en kaas. Bijvoorbeeld op een pizza in combinatie met rauwe ham en geitenkaas. Of als voorgerechtje uit de oven, met een vulling van mozzarella en omwikkeld met ham. Ook in een salade zijn ze niet te versmaden… Toch liever zoet? Ook in de yoghurt zijn ze een heerlijke aanvulling.

Kopen, Bewaren & Bereiden

De schil van een rijpe vijg is zacht en geeft een beetje mee als je er zachtjes op drukt. De schil dient gaaf te zijn zonder plekjes. Qua kleur kan de schil groen tot dieppaars van kleur zijn.

Bewaar ze liever niet te lang. In de koelkast kun je vijgen een paar dagen bewaren, haal ze het liefst wel een uurtje voor je ze gaat eten uit de koelkast. Je kunt de schil van de vijg gewoon eten maar als je dat liever niet doet, kun je deze er ook met een mesje aftrekken.

Vijgen gezond?

Ja! Op goedetengezondleven.nl lees je dat verse vijgen relatief weinig calorieën bevatten. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamines en mineralen en bevatten ze o.a. vitamine A (goed voor je huid), vitamine B, diverse mineralen zoals calcium, kalium en ijzer (goed voor je botten, bloedvaten en je hart) en bevatten ze veel vezels, wat goed is voor je darmen en je stoelgang.

Recepten met vijgen

Flammkuchen met geitenkaas, rauwe ham en vijgen

Ik heb een paar heerlijke recepten met vijgen online staan. Wat dacht je van:

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

3 Comments

  • Reply Ada

    Ziet er super uit. Ga het ook eens proberen! Een vijgenboom in de tuint top idee.

    22 februari 2018 at 20:59
  • Reply Eef

    Lekker! Die salade ziet er ook zo lekker uit met die vijgen. Ik heb zelf een vijgenboom in de tuin die mij elk jaar dankbaar heel veel vijgen geeft aan het einde van de zomer maar dat duurt nog zo lang ;) Krijg trek in vijgen door je artikel :)

    13 april 2017 at 18:42
    • Reply Sandra

      Ja heerlijk zijn ze hè, en zo fotogeniek! Wist niet dat je een vijgenboom hebt, wat leuk zeg.

      13 april 2017 at 20:05

    Reactie achterlaten