ontbijt

Vlechtbrood met mandarijnencurd en kardemom

Vlechtbrood met mandarijnencurd

Veel recepten voor brood vind je nog niet op mijn blog. Zonde, want zelf brood maken is erg leuk om te doen. Hopelijk inspireer ik je met dit recept voor vlechtbrood om ook eens zelf brood te bakken, het is namelijk geen ingewikkeld recept. Jaren geleden vond ik een recept voor een ‘curdtwist’ in een uitgave van Delicious magazine. Ik bewaarde het recept jarenlang, maar deed er nooit iets mee. Laatst kreeg ik echter het idee om zelf mandarijnen curd te maken, en ik besloot de lemon curd uit het originele recept te vervangen door mandarijnencurd. Aan het deeg voegde ik nog wat kardemom toe, want dat vind ik altijd een goede combinatie met mandarijn. Voilà: het recept voor vlechtbrood met mandarijnen curd en kardemom was geboren!

Zelf vlechtbrood maken

Denk je dat zelf vlechtbrood maken ingewikkeld is? Echt, dat valt heel erg mee! Zoals je ziet kan zelfs ik het en ik ben echt niet zo handig met dit soort dingen. Het fijne is dat je dit recept ook heel goed kunt voorbereiden. De mandarijnen curd kun je al vooraf maken (of vervang het door een kant en klaar potje lemon curd als je het jezelf nog makkelijker wilt maken) en het deeg kun je ook al een dag van tevoren maken als je wilt. Kortom: probeer het eens. Want hoe leuk is het om in het weekend zelfgemaakt vlechtbrood op tafel te zetten! En wat mij betreft kun je dit recept ook heel goed serveren bij het Kerstontbijt. Want het is toch super feestelijk?

Recept vlechtbrood met mandarijnen curd

Voor ca 10 personen

  • 275 ml karnemelk
  • flinke snuf zout
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • 50 gr roomboter
  • 1 potje mandarijnen curd (klik door voor het recept voor mandarijnen curd. Je kunt dit ook vervangen door lemon curd)

Extra om erbij te serveren: poedersuiker & (vanille) roomboter (die kun je maken door een vanillestokje open te snijden en het merg te mengen met 125 gr roomboter)

Zo maak je het vlechtbrood met kardemom en mandarijnencurd

  • Zorg dat de karnemelk en de roomboter op kamertemperatuur zijn.
  • Strooi het zout op de bodem van een flinke kom en zeef de bloem erover. Voeg daarna pas de gist, karnemelk, kardemom, de in stukjes gesneden roomboter en een flinke eetlepel van de curd toe (het zout en de gist mogen elkaar nog niet raken namelijk). Kneed dit met de deeghaken van een mixer tot een soepel brooddeeg.
  • Dek het deeg af met een schone theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Hierna zou het deeg in volume verdubbeld moeten zijn.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 30×35 cm. Besmeer het deeg met de rest van de mandarijnencurd maar laat de randen van het deeg vrij.
  • Rol het deeg nu op in de lengte zodat je een broodrol krijgt. Halveer deze met een scherp mes in de lengte en leg het deeg met de snijkanten naar boven naast elkaar. Vlecht de strengen deeg nu om elkaar heen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek het deeg weer af met een schone theedoek en laat nogmaals een uur rijzen. Je kunt het deeg nu ook bewaren tot de volgende dag.
  • Bak het vlechtbrood 25-30 minuten af op 180 graden. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat poedersuiker en serveer met (vanille) roomboter.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten