Menu
hersenspinsels

Waan je op vakantie met de beste wijn-spijs-tips

Op vakantie, wat kijken we ernaar uit! Verandering van spijs doet eten en heerlijke culinaire avonturen is een van de dingen die vakantie een vakantie maken. Maar ook als jij dit jaar een keer overslaat of nog even geduld moet hebben voordat je naar jouw bestemming vertrekt, zijn er genoeg manieren om je met wijn en spijs-combinaties in een ander land te wanen. Duik de keuken in en schenk een goed glas wijn, wij tippen wat!

Italiaanse Pinot Grigio met pasta vongole

Een bekende Italiaanse witte wijn is de Pinot Grigio. Droog wit met volop citrusfruit en mineralen. De besten van het land worden gemaakt in het noorden, in de wijnstreken Fruili-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige. Pinot Grigio wijnen hebben vaak geen erg uitgesproken aroma’s, maar juiste een lichte en subtiele geur. Ook qua smaak en structuur zijn ze licht en fris, maar ze hebben wel genoeg body om ook een prettige aanvulling op een maaltijd te zijn. 

Een lekker – en typisch Italiaans – gerecht om te eten als je Pinot Grigio wilt schenken, is pasta vongole. We raden je aan om eens te proberen zelf pasta te maken, dat is echt de moeite waard en nog leuk ook. Naast de pasta zijn de schelpen een belangrijk ingrediënt, koop ze bij een goede visboer. Was de schelpen (1 kilo) goed en gooi de slechte exemplaren weg. Kapotte of openstaande schelpen die niet meer dichtgaan, zijn niet meer goed. Versnipper een knoflookteen, verse chilipeper en steeltjes bieslook en fruit deze in een hapjespan. Doe dan de vongole schelpen erbij en voeg circa 150 ml witte wijn toe. Kook de schelpen met de deksel op de pan ongeveer drie minuten of tot de schelpen open zijn. Schep de schelpen op de vers gekookte pasta en besprenkel met citroensap. Liever een andere wijn? Dan kan een Chardonnay wijn ook uitstekend geschonken worden.

Spaanse albondigas met Rioja

Zin in een Spaanse avond? Maak tapas! Het fijne is dat er veel mogelijk is: gedroogde worsten, kaas, olijven en kleine kroketjes met paddenstoelen of garnalenragout. Een typisch Spaanse tapa zijn albondigas, pittige gehaktballetjes in tomatensaus. In Spanje heeft iedere oma een eigen recept. Dit is die van ons: meng door 500 gram half-om-half gehakt een gesnipperde ui, poeder van gerookte paprika, een snuf komijnpoeder, gehakte verse peterselie en peper en zout. Maak het gehaktmengsel smeuïg en stevig door er een eierdooier en snee brood (geweekt in melk) doorheen te kneden. De basis van de saus is een versnipperde witte ui en een knoflookteen. Bak ze in een hapjespan zacht en voeg dan ca. 100 ml. rode wijn toe. Het liefst een Rioja natuurlijk. Breng aan de kook en laat inkoken tot ongeveer de helft verdampt is. Voeg een blik tomatenblokjes toe en laat sudderen. Bak in een andere pan de gehakballetjes in circa 10 minuten gaar en voeg ze dan toe aan de saus. Maak de saus af met geroosterde paprika en geraspte Spaanse kaas, manchego bijvoorbeeld.

Bij deze albondigas is een rode Rioja van de Tempranillo-druif natuurlijk het lekkerst. Deze wijnen hebben een warme dieprode kleur en een uiterst aantrekkelijke geur waarbij zwart en rood fruit afgewisseld met specerijen je neus in stuiven. Tempranillo’s uit Rioja zijn sappig en vol en je proeft duidelijk smaken van rijpe kersen, chocolade en vanille.

Dit artikel is een gesponsord artikel (advertorial). Voor meer informatie over gesponsorde artikelen, verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter