Menu
tips & trucs

Wat te doen met een restje aardappels?

Aardappelsalade met gerookte zalm

Restje aardappels over? Niet weggooien hoor! Je kunt er namelijk van alles mee maken. Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl)? Bijzonder veel hè? 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes aardappel. Ik schreef al eerder over koken met restjes zuivelkoken met restjes fruit en koken met restjes groenten. Vandaag geef ik tips wat je kunt doen met een restje aardappels!

Restje gekookte aardappels

Opbakken

Een restje gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken in een pan met wat olie, dan krijgt de aardappel een krokant korstje wat hem extra lekker maakt! Eigenlijk vind ik de aardappels op deze manier nog veel lekkerder dan de eerste dag! Echt een traktatie.

Visburgers

Van een restje gekookte aardappelen kun je ook viskoekjes maken. Stamp ze fijn en meng ze met bijvoorbeeld een blikje tonijn of zalm en een gesnipperd uitje. Bind met een eitje en vorm er kleine burgertjes van. Bak deze burgertjes in de pan aan beide kanten goudbruin. Met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!

Aardappelsalade

Van een restje gekookte aardappels (liefst in de schil) kun je ook een lekkere aardappelsalade maken. Bijvoorbeeld met gerookte zalm. Een heerlijke manier om een restje aardappels op te maken.

Restje ongekookte aardappels

Van nog ongekookte aardappels maak je lekkere gebakken aardappels (bak de parten eerst 10 minuten in een pan met deksel en daarna nog 10 minuten zonder deksel). Of doe ze 40 minuten in de oven (eerst even besprenkelen met olijfolie en bestrooien met paprikapoeder, peper en zout).

1 aardappel over

Snert - Erwtensoep

Het gebeurt wel eens, je vind in je voorraadkast nog een eenzame aardappel die je bent vergeten te verwerken in een gerecht. Gelukkig zijn er ook veel gerechten waar je maar één of twee aardappels voor nodig hebt. Aardappel heeft een bindende werking en daarom kun je het gebruiken om een soepje wat dikker te maken. Denk aan erwtensoep of mosterdsoep, maar het is ook lekker als extra vulling in bijvoorbeeld een curry

Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.

Restje zoete aardappel

Zoete aardappel pancakes

Zoete aardappels zijn vaak erg groot en je verkijkt je dan ook snel op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een recept. Gelukkig is een restje (gekookte of gepofte) zoete aardappel prima te verwerken tot zoete aardappel pannenkoeken of zoete aardappelbrood.

Restje aardappels over?

Zo, hopelijk kun je met deze tips goed vooruit en gooi jij nooit meer aardappels weg! Heb jij nog goede tips om een restje aardappels te verwerken? Deel ze vooral in de comments!

Restje aardappels over

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter