Restje aardappels over? Niet weggooien hoor! Je kunt er namelijk van alles mee maken. Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl)? Bijzonder veel hè?
15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes aardappel.
Ik schreef al eerder over koken met restjes zuivel, koken met restjes fruit en koken met restjes groenten. Vandaag geef ik je dus tips wat je kunt doen met een restje aardappels!
Restje gekookte aardappels
Opbakken in de pan
Een restje gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken in een pan met wat olie, dan krijgt de aardappel een krokant korstje wat hem extra lekker maakt! Eigenlijk vind ik de aardappels op deze manier nog veel lekkerder dan de eerste dag! Echt een traktatie.
Opbakken in de oven
Wat ik ook graag doe, is de gekookte aardappels een beetje pletten met een vork op een met bakpapier beklede bakplaat. Op smaak brengen met wat olijfolie, peper en zout (uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en verse of gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn zijn er ook heerlijk op). Vervolgens zet je de bakplaat een minuut of 25 in een oven van 220 graden. Dan krijg je superlekkere krokante aardappels!
Visburgers
Van een restje gekookte aardappelen kun je ook viskoekjes maken. Stamp ze fijn en meng ze met bijvoorbeeld een blikje tonijn of zalm en een gesnipperd uitje. Bind met een eitje en vorm er kleine burgertjes van. Bak deze burgertjes in de pan aan beide kanten goudbruin. Met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!
Aardappelsalade
Van een restje gekookte aardappels (liefst in de schil) kun je ook een lekkere aardappelsalade maken. Bijvoorbeeld met gerookte zalm. Een heerlijke manier om een restje aardappels op te maken.
Restje ongekookte aardappels
Van nog ongekookte aardappels maak je lekkere gebakken aardappels (bak de parten eerst 10 minuten in een pan met deksel en daarna nog 10 minuten zonder deksel). Of doe ze 40 minuten in de oven (eerst even besprenkelen met olijfolie en bestrooien met paprikapoeder, peper en zout).
1 aardappel over

Het gebeurt wel eens, je vind in je voorraadkast nog een eenzame aardappel die je bent vergeten te verwerken in een gerecht. Gelukkig zijn er ook veel gerechten waar je maar één of twee aardappels voor nodig hebt.
Aardappel heeft een bindende werking en daarom kun je het gebruiken om een soepje wat dikker te maken. Denk aan erwtensoep of mosterdsoep, maar het is ook lekker als extra vulling in bijvoorbeeld een curry.
Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.
Restje zoete aardappel

Zoete aardappels zijn vaak erg groot en je verkijkt je dan ook snel op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een recept. Gelukkig is een restje (gekookte of gepofte) zoete aardappel prima te verwerken tot zoete aardappel pannenkoeken of zoete aardappelbrood.
Restje aardappels over?
Zo, hopelijk kun je met deze tips goed vooruit en gooi jij nooit meer aardappels weg! Heb jij nog goede tips om een restje aardappels te verwerken? Deel ze vooral in de comments!

Nog geen reacties