Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes zuivel. Ik schreef al eerder over koken met restjes zuivel, koken met restjes fruit en koken met restjes groenten. Vandaag geef ik tips wat je kunt doen met een restje aardappels!
Restje gekookte aardappels
Opbakken
Een restje gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken in een pan met wat olie, dan krijgt de aardappel een krokant korstje wat hem extra lekker maakt!
Visburgers
Van een restje gekookte aardappelen kun je ook koekjes maken. Stamp ze fijn en meng ze met bijvoorbeeld een blikje tonijn of zalm en een gesnipperd uitje. Bind met een eitje en vorm er kleine burgertjes van. Bak deze in de pan aan beide kanten goudbruin.
Aardappelsalade
Van een restje gekookte aardappels (liefst in de schil) kun je ook een lekkere aardappelsalade maken. Bijvoorbeeld met gerookte zalm.
Restje ongekookte aardappels
Van nog ongekookte aardappels maak je lekkere gebakken aardappels (bak de parten eerst 10 minuten in een pan met deksel en daarna nog 10 minuten zonder deksel). Of doe ze 20 minuten in de oven (eerst even besprenkelen met olijfolie en bestrooien met paprikapoeder, peper en zout).
1 aardappel over


Er zijn ook veel gerechten waar je maar één of twee aardappels voor nodig hebt. Denk aan erwtensoep, mosterdsoep of curry.
Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.
Restje zoete aardappel


Zoete aardappels zijn vaak erg groot en je verkijkt je dan ook snel op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een recept. Gelukkig is een restje (gekookte of gepofte) zoete aardappel prima te verwerken tot zoete aardappel pannenkoeken of zoete aardappelbrood.
Nog geen reacties