Menu
tips & trucs

Wat te doen met een restje brood?

Broodpudding

Brood hoort tot de voedingsmiddelen die het meest worden weggegooid. Zonde, en ook helemaal niet nodig. Met een restje oud brood kun je namelijk nog van alles doen!

Jaarlijks gooien we in Nederland ontzettend veel goed eten weg. Gemiddeld 34 kilo per persoon, per jaar (bron: Voedingscentrum). Doodzonde toch? En ook helemaal niet nodig… Lees maar mee hoe jij in ieder geval kunt voorkomen dat je brood weggooit!

Brood invriezen

De eerste tip om minder brood weg te gooien: vries het in. Brood laat zich namelijk prima invriezen zonder smaakverlies. Je kunt elke avond de sneetjes die je de volgende dag nodig hebt, ontdooien. Zo heb je altijd vers brood en gooi je geen brood meer weg. Eenmaal uit de vriezer is het meeste brood nog een dag of twee lekker.

Oud brood roosteren

Is het brood een beetje oud geworden? Als je het roostert, merk je daar niets meer van. Dit is dan ook een heel makkelijke manier om oud brood op te maken. Maar je kunt er nog veel meer mee.

Wentelteefjes & broodpudding

Wentelteefjes mete kaneel appeltjes

Van een restje oud brood maak je NATUURLIJK wentelteefjes. Lekker met appel en kaneel. Of varieer lekker met deze opgerolde wentelteefjes met lemoncurd en frambozen. Een echt verwenontbijt!

Broodpudding is ook een uitstekende bestemming voor restjes (wit)brood, stokbrood of croissants. Deze versie is met abrikozen, witte chocolade en karamelsaus.

Croutons & paneermeel

Je kunt ook croutons maken van oud brood door de boterhammen in blokjes te snijden en in de oven te roosteren met wat olijfolie, knoflook en kruiden. Lekker als topping over een salade of in de soep.

Oud brood kun je ook omtoveren tot paneermeel. Dit doe je door het brood (zonder korstjes) in de oven te drogen op 150 graden. Als het brood goed is uitgedroogd, kun je het in de keukenmachine tot paneermeel malen.

Tosti

Tuna Melt Tosti

Oud brood kun je prima omtoveren tot een lekkere tosti. De tosti ham/kaas kennen we allemaal wel, maar er is meer mogelijk! Maak bijvoorbeeld deze lekkere Tuna Melt tosti met tonijnsalade en gesmolten kaas. Ook deze tosti met mozzarella, pesto en parmezaan is onweerstaanbaar lekker.

Pizzabroodjes

Als laatste nog een ideetje dat ik opdeed bij mijn schoonmoeder: zij maakt van oud brood ‘pizza-broodjes’. Besmeer oud brood met wat tomatensaus en beleg met groente, vleeswaren en kaas naar keuze (gebakken ui, salami en geraspte kaas zijn erg lekker). Even in de oven en klaar.

Heb jij nog meer tips om restjes oud brood op te maken? Deel ze in de comments!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter