Vegetarier, veganist, flexitariër… Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Onderstaand schema helpt je op weg, heel handig als je bijvoorbeeld een etentje organiseert waarbij een ‘tariër’ komt eten!
Flexitariër of semi-vegetariër
Probeert vlees, vis en gevogelte minimaal 1x per week te vermijden. Geen fulltime vegetarier dus, maar wel iemand die bewust minder vlees en vis eet. Deze ‘stroming’ is steeds meer in opkomst, een bekend voorbeeld is de ‘meat free monday‘, waarbij je op maandag geen vis of vlees eet.
Recepttips voor flexitariërs:
Fruitariër
Een fruitariër eet alleen delen van planten die geoogst kunnen worden zonder dat de plant hieraan doodgaat (dus o.a. geen wortels, uien en koolsoorten, want die haal je in hun geheel uit de grond). Fruitariërs eten ook geen vlees, vis, eieren en melkproducten.
Recepttips voor fruitariërs:
Lacto-vegetariër

Een lacto-vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte (ook geen eieren). Zuivel mag wel.
Recepttips voor lacto-vegetariërs:
Ovo-vegetariër

Een ovo-vegetariër eet geen vlees, vis, gevogelte of zuivel, maar wél eieren.
Recepttips voor ovo-vegetariërs:
Ovo-lacto-vegetariër
Een ovo-lacto vegetariër eet geen vlees, vis en gevogelte, maar wel eieren en zuivel. Het is dan ook bijna hetzelfde als een ‘gewone’ vegetariër.
Recepttips voor ovo-lacto vegetariërs:
Pescotariër

Een pescotariër eet wel vis, eieren en zuivel maar geen vlees en gevogelte.
Recepttips voor pescotariërs:
Pollotariër

Een pollotariër eet wel gevogelte, eieren en zuivel, maar geen andere soorten vlees dan kip. Ze eten ook geen vis.
Recepttips voor pollotariërs:
Totaalvegetariër

Eten geen voedingsmiddelen waarvoor dieren gedood worden, maar ook geen voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn. Het lijkt daarmee erg op veganisme, maar is het net niet.
Recepttips voor totaalvegetariërs:
Veganist

Zie totaalvegetariër. Veganisten gebruiken echter ook geen producten die van dieren afkomstig zijn (wol, leer…). Bekijk mijn vegan recepten voor inspiratie om vegan te koken.
Recepttips voor veganisten:
Vegetariër

Vegetariërs eten geen vlees, vis, gevogelte, schaaldieren of insecten. Tevens worden voedingsmiddelen waarin deze zijn verwerkt, vermeden (evenals bijproducten van geslachte dieren, zoals gelatine en dierlijk stremsel. Bekijk mijn vegetarische recepten voor recepten zonder vlees of vis.
Recepttips voor vegetariërs:
2 Reacties
Mijntje
29 november 2017 at 19:59Interessant, en hoe het iemand die geen vis eet?
Sandra
1 december 2017 at 18:48Hoi Mijntje, er zijn verschillende ‘tarier’ vormen waarbij geen vis wordt gegeten. Of bedoel je iemand die geen vis, maar wel vlees eet? Dat is erg ongebruikelijk en ik denk niet dat daar een term voor is!