tips & trucs

Weekmenu 2 – van Hollands AVG’tje tot Spaanse albondigas

Ovenschotel met spitskool en gehakt

Kook jij met een van te voren vastgesteld weekmenu? Of kijk je gewoon per dag waar je trek in hebt? Zelf ga ik voor de eerste optie, ik vind zelf dat hier veel voordelen aan zitten. Zo hoef ik maar 1x per week naar de supermarkt voor de meeste boodschappen wat veel tijd scheelt en meestal ook qua kosten interessanter is. Ook houd ik in mijn planning alvast rekening met eventuele restjes en hoe ik die kan verwerken. Want no waste, daar gaan we voor!

Op vrijdagavond ga ik met een kopje koffie en wat kookboeken en een stapel recepten om me heen aan de keukentafel zitten om een weekmenu samen te stellen. Een ontzettend leuk werkje! Bij het samenstellen van het weekmenu probeer ik er rekening mee te houden dat ik in het weekend tijd heb om wat uitgebreider te koken, maar doordeweeks wil ik graag snel klaar zijn.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik minimaal 1x per week vis eet, en dat er minimaal 1x per week geen vlees of vis op tafel komt tijdens de avondmaaltijd. Kortom: zo’n weekmenu maken is best een puzzel, maar wel een leuke! Maar misschien heb je wel helemaal geen tijd of geen zin om zelf zo’n menu samen te stellen. Kan ik me best voorstellen, dus daarom help ik je daar een handje bij met deze nieuwe rubriek! Vandaag het eerste weekmenu met recepten van culi-sandra.nl

Maandag

Ovenschotel met spitskool en gehakt

We beginnen de week lekker Hollands met een AVG’tje, maar dan net even anders. Deze ovenschotel met spitskool en gehakt at ik vroeger thuis maak maar ook nu ik al een tijd op mezelf woon komt hij nog steeds wel eens op tafel, want hij is gewoon erg lekker! Als je vandaag extra snel aan tafel wilt is het handig om deze ovenschotel al op zondag klaar te maken, hoef je hem vandaag alleen nog maar even in de oven te schuiven.

Dinsdag

Yorkshire pudding met asperges

Vandaag serveren we een gerecht wat binnen twintig minuten op tafel staat, en je krijgt er ook nog eens een portie vette vis én een lekkere berg groenten mee binnen: Yorkshire pudding met gerookte zalm, bieten en asperges. Een heel fijn gerechtje van Mister Jamie Oliver himself, dus dat kan niet misgaan!

Tip: heb je bietjes over? Serveer dan morgen eens mijn favoriete smoothie met rode biet, appel en gember.

Woensdag

Gevulde paprika's met gerookte kip

Gevulde paprika komt bij ons vaak op tafel, steeds weer met een andere vulling. Over het algemeen zijn deze recepten namelijk lekker snel klaar en je krijgt er meteen een portie groenten mee binnen. Deze gevulde paprika’s met kip & couscous zijn erg lekker, licht verteerbaar en staat snel op tafel. Handig als je – net als ik – sport op de woensdag. Excuses voor de foto trouwens, een paar jaar geleden zagen mijn foto’s er nét even minder lekker uit dan nu ;-)

Restje over? Je kunt dit ook prima de volgende dag als lunch eten.

Donderdag

Wrap met gebakken brie en chilisaus

Een snel gerecht zonder vlees op vis, dat kom er vandaag op tafel: wraps met gebakken brie en chilisaus. Een zalig gerecht, ondanks dat de foto misschien anders doet vermoeden. De foto stamt nog uit de begintijd van mijn blog, haha! Ik zal proberen deze eens opnieuw te maken ;-) Maar laat je niet weerhouden om deze wraps op tafel te zetten, ze zijn superlekker!

Tip: wraps over? Maak er morgen een heerlijke lunch mee. Maak bijvoorbeeld deze wraps met tonijnsalade en avocado.

Vrijdag

Pizza met champignons, taleggio en truffelolie

De vrijdag is voor mij vaak een cheatday, dan maak ik iets lekkers of we halen iets. Deze pizza met champignons, taleggio en truffel is lekker luxe maar staat toch snel op tafel. Wel zo fijn op de vrijdag!

Restjestip: champignons over? Bak morgen lekker een omeletje met champignons en eventuele andere restjes groenten.

Zaterdag

Spaanse gehaktballetjes - Albondigas

Vandaag nemen we de tijd om wat uitgebreider te koken en we gaan op de Spaanse tour met deze lekkere albondigas (Spaanse gehaktballetjes). Tip: serveer er lekker stokbrood en aioli bij voor een compleet Spaans menu!

Zondag

Spanakopita - quiche met spinazie en feta

Vandaag zetten we de oven aan het werk voor een van mijn favoriete gerechten: spanakopita! In Griekenland en Turkije wordt de combinatie van spinazie & feta vaak op tafel getoverd, ik ben er gek op! Tip: je kunt de vulling voor deze quiche met spinazie & feta al eerder voorbereiden, dan ben je vandaag snel klaar. Doe de vulling dan echter nog niet in de bladerdeegrand, want anders wordt deze slap.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

4 Comments

  • Reply A.Groot

    Wat handig Sandra en wat een lekkere gerechten.

    3 april 2017 at 10:10
    • Reply Sandra

      Dankjewel! En ‘jouw’ ovenschotel met spitskool moest er natuurlijk ook een keertje in!

      3 april 2017 at 17:34
  • Reply Anne-Marie

    Wat ziet die pizza er heerlijk uit! ik eet bijna nooit meer pizza, krijg gewoon echt niet meer dan twee puntjes weg. Maar het water loopt me in de mond..

    3 april 2017 at 09:06
    • Reply Sandra

      Oh wat jammer zeg! Kan me voorstellen dat je het niet zo vaak meer eet dan.

      3 april 2017 at 17:33

    Reactie achterlaten