Welke appels voor appeltaart gebruiken? En welke voor appelmoes? En voor hete bliksem? Appels, ze zijn er in honderden soorten en maten en kunnen onderling flink verschillen. Zo is de ene appel voor appeltaart geschikt, en is de andere appelsoort juist weer meer geschikt om appelmoes van te maken. Hieronder dan ook een overzichtje van enkele bekende recepten met appel, en tips voor het kiezen van de juiste soort appel bij het recept. Zo kies jij voortaan altijd de perfecte appels als je appeltaart, -moes of hete bliksem maakt!
Appelcrumble
Een friszoete appel is erg lekker in een appelcrumble. De kruimellaag is namelijk meestal erg zoet, dus kies een niet te zoete appel zodat het gerecht niet té zoet wordt. De Jonagold is bijvoorbeeld heel geschikt voor het maken van appelcrumble.
Recept-tip: appel-perencrumble met hazelnoot
Appelmoes
Zoetzure, stevige appelsoorten zijn het meest geschikt voor het maken van appelmoes. Aan appelmoes of -compote voeg je meestal nog wat suiker toe, dus een al te zoete appel is geen goed idee. Bovendien is het fijn als de compote nog wat bite houdt, dus is een stevige appel erg lekker. Goudreneitten worden het meeste gebruikt, maar goede alternatieven zijn de Jonagold en de Elstar.
Recept-tip: appelcompote
Appeltaart
Waarschijnlijk de meest gestelde vraag van mensen die op deze pagina verschijnen: welke appels voor appeltaart gebruiken? De beste appels voor appeltaart zijn friszure appels. Meestal worden goudrenetten gebruikt, deze worden wel zacht in de oven. Als je houdt van een beetje ‘bite’ in je appeltaart, kun je een stevigere appelsoort gebruiken, zoals Elstar (of combineer goudrenetten en Elstar voor een mooie mix). In het deeg wordt suiker gebruikt, dus kies niet al te zoete appels voor appeltaart.
Ook lekkere appeltaart appels zijn Cox, Jonagold, Braeburn en Lombarts.
Recept-tips: ouderwetse appeltaart, appeltaart met meringue, appel-cheesecake met crumble-topping en appelcake
Hete bliksem
Hete bliksem maak je met een mengsel van zoete en zure appels (dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak, er zijn ook mensen die enkel zoete appels gebruiken)
Bekijk hier al mijn recepten met appel.
Soorten appels
De bekendste soorten nog even op een rijtje:
Braeburn – lekker knapperig. Goede appels voor appeltaart.
Cox – lichtzoet, lekker in taarten.
Elstar – friszoet, lekker uit het vuistje en heel geschikt om appelmoes mee te maken.
Golden delicious – zoet, lekker uit het vuistje en in salades.
Goudreneit – friszuur, heel geschikt voor appelmoes en -taart.
Granny Smith – knapperig en vrij zuur. Heerlijk in salades.
Fuji – friszoete, stevige appel. Lekker uit het vuistje.
Jazz – fris en stevig. Doet het goed in salades en uit het vuistje.
Jonagold – zoete appel die het goed doet in moes.
Junami – fris en stevig. Doet het goed in salades.
Kanzi – fris en sappig. Lekker uit het vuistje maar ook in smoothies.
Pink Lady – heerlijk zoet, lekker uit het vuistje.
Royal Gala – heerlijk zoet, lekker uit het vuistje maar ook in jam en chutney.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief
Voor meer culinaire inspiratie kun je me ook volgen via Facebook, Instagram of Twitter. Vind ik heel leuk!
Nog geen reacties