tips & trucs

Welke appels voor appeltaart gebruiken – en meer tips!

Meringue appeltaart

Welke appels voor appeltaart gebruiken? En welke voor appelmoes? En voor hete bliksem? Appels, ze zijn er in honderden soorten en maten en kunnen onderling flink verschillen. Zo is de ene appel voor appeltaart geschikt, en is de andere appelsoort juist weer meer geschikt om appelmoes van te maken. Hieronder dan ook een overzichtje van enkele bekende recepten met appel, en tips voor het kiezen van de juiste soort appel bij het recept. Zo kies jij voortaan altijd de perfecte appels voor appeltaart, -moes of hete bliksem maakt!

Appelcrumble

Een friszoete appel is erg lekker in een appelcrumble. De kruimellaag is meestal erg zoet, dus kies een niet te zoete appel. De Jonagold is bijvoorbeeld heel geschikt voor het maken van appelcrumble.

Recept-tip: appel-perencrumble met hazelnoot

Appelmoes

Zoetzure, stevige appelsoorten zijn het meest geschikt voor het maken van appelmoes. Goudreneitten worden het meeste gebruikt, maar goede alternatieven zijn de Jonagold en de Elstar.

Recept-tip: appelcompote

Appeltaart

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag van mensen die op deze pagina verschijnen: welke appels voor appeltaart gebruiken? De beste appels voor appeltaart zijn friszure appels. Meestal worden goudrenetten gebruikt, deze worden wel zacht in de oven. Als je houdt van een beetje ‘bite’ in je appeltaart, kun je een stevigere appelsoort gebruiken, zoals Elstar (of combineer goudrenetten en Elstar voor een mooie mix).

Ook lekkere appeltaart appels zijn Cox, Jonagold, Braeburn en Lombarts.

Recept-tips: appeltaart met meringue, appel-cheesecake met crumble-topping en appelcake

Hete bliksem

Hete bliksem maak je met een mengsel van zoete en zure appels (dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak, er zijn ook mensen die enkel zoete appels gebruiken)

Bekijk hier al mijn recepten met appel.

Soorten appels

De bekendste soorten nog even op een rijtje:

Braeburn – lekker knapperig. Goede appels voor appeltaart.

Cox – lichtzoet, lekker in taarten.

Elstar – friszoet, lekker uit het vuistje en heel geschikt om appelmoes mee te maken.

Golden delicious – zoet, lekker uit het vuistje en in salades.

Goudreneit – friszuur, heel geschikt voor appelmoes en -taart.

Granny Smith – knapperig en vrij zuur. Heerlijk in salades.

Fuji – friszoete, stevige appel. Lekker uit het vuistje.

Jazz – fris en stevig. Doet het goed in salades en uit het vuistje.

Jonagold – zoete appel die het goed doet in moes.

Junami – fris en stevig. Doet het goed in salades.

Kanzi – fris en sappig. Lekker uit het vuistje maar ook in smoothies.

Pink Lady – heerlijk zoet, lekker uit het vuistje.

Royal Gala – heerlijk zoet, lekker uit het vuistje maar ook in jam en chutney.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Voor meer culinaire inspiratie kun je me ook volgen via Facebook, Instagram of Twitter. Vind ik heel leuk!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten