Wildplukken is zo leuk om een keer te doen! Vorig jaar maakte ik al eens een wildplukwandeling in de winter, maar het leuke is om in de verschillende seizoenen een wildplukwandeling te doen. Ieder seizoen groeit er namelijk weer andere planten en ander lekkers, waardoor je iedere keer weer iets anders vindt tijdens het wildplukken.
Wat zijn de regels voor wildplukken?
- Pluk maximaal 20% en laat de rest staan
- Pluk niet op plekken met veel verkeer (uitlaatgassen) of waar honden lopen (plas is overigens steriel, uitwerpselen kunnen besmet zijn)
- Pluk boven kniehoogte
- Laat de omgeving met rust (breek geen takken af en verstoor eventuele dieren niet)
- Lees altijd de regels bij de entree van een natuurgebied, en houd je hieraan
- Was je geplukte oogst voor gebruik goed met water (en eventueel azijn).
- Een determineerboekje bij je hebben is altijd handig!
Zeker als je voor het eerst gaat wildplukken, is het handig om eerst een keertje mee te gaan met een wildplukwandeling. Op die manier leer je alles over de regels van het wildplukken, leer je verschillende plantjes herkennen, én doe je meteen inspiratie op om je gevonden oogst te verwerken. Deze keer ging ik mee op één van de wildplukwandelingen in Amsterdam, in natuurgebied de Bretten, een mooi groen gebied nét buiten Amsterdam.
Wat kun je vinden tijdens het wildplukken?
Tijdens deze wildplukwandeling vonden we ontzettend veel, haast te veel om op te noemen. Een korte opsomming:
Berenklauw

Voor de zogenaamde reuzenberenklauw ben je wellicht een beetje bang. En terecht, je kunt er lelijke brandwonden van krijgen. De ‘gewone’ berenklauw brengt echter zaadjes voort die ook wel ‘de Nederlandse kardemom’ worden genoemd. Als je de zaadjes openscheurt ruik je een citrusachtige geur. De zaadjes zijn heel geschikt om thee van te trekken maar je kunt ze ook verwerken in taarten en andere zoete gerechten.
Brandnetels
Eén van de meest bekende wildpluk-planten en je vindt ze dan ook overal. De jonge toppen zijn het lekkerst en erg voedzaam. Je kunt ze gebruiken zoals spinazie. Bekende gerechten zijn brandnetelsoep en brandnetelthee, maar verwerk ze ook eens in een quiche, of maak er pesto van. De zaadjes van de brandnetel kun je trouwens roosteren zoals je dat met pijnboompitjes doet. Ze zijn lekker nootachtig van smaak, super als garnering. Pluk brandnetel van onder, want de prikkende haartjes zitten alleen op de bovenkant van de bladeren. (na het koken prikt de plant overigens niet meer).
Recept tip: brandnetelquiche met citroen en feta
Duindoorn

Deze oranje besjes zijn echte beauty’s om te zien! Ze bevatten extreem veel vitamine C maar ze zijn wel erg zuur. Je kunt er heel goed siroop of likeur van maken, maar ook jam, gelei en sauzen.
Duizendblad
Een zeer decoratief plantje. Tijdens het wildplukken proefden wij ‘chips’ gemaakt van duizendblad. Heerlijk! 15-20 minuutjes in de oven, enkel op smaak gebracht met een beetje olie, peper en zout en wat kruiden (bv kummel). Erg lekker!
Look zonder look
Eigenlijk geeft de naam het al aan. Als je dit plantje fijnwrijft ruik je een geur die aan knoflook doet denken. De plant is echter niet verwant aan de knoflook, dus mensen die slecht tegen knoflook kunnen, kunnen look zonder look meestal wel probleemloos eten. Je kunt look zonder look goed verwerken door hem fijn te snijden en met andere kruiden te mengen door wat roomkaas. Lekker op een toastje!
Harig knopkruid
Onkruid! Maar je kunt het ook eten. De bloempjes zijn eetbaar en heel decoratief, prachtig om een taart mee te versieren bijvoorbeeld. De blaadjes kun je gebruiken zoals spinazie.
Hondsdraf
Lijkt qua uiterlijk veel op look zonder look maar smaakt heel anders. Hondsdraf kun je gebruiken als kruid, lekker om soep of quiche mee op smaak te maken.
Klaverzuring

Wist je dat je dit ‘onkruid’ (klaverzuring) dat ik als ik het bij ons in de tuin zie groeien, meteen wegtrek, gewoon kunt eten? Ik proefde het en het is erg lekker! Heel zacht en met een lekker zuurtje. Lijkt me heerlijk als garnering op een broodje kaas, of door een salade:
Mosterdzaad

De bloempjes lijken erg op koolzaadbloempjes. Ze zijn zeer decoratief en je kunt ze bijvoorbeeld in salades verwerken. Van de zaadjes kun je uiteraard mosterd maken.
Recept tip: merengue met mosterdzaad
Rozenbottel
Ohhh, wat ruiken de bloemen van de rozenbottel toch heerlijk. Van deze geurige blaadjes maak je bijvoorbeeld rozensiroop. Ook van de rozenbottel zelf kun je van alles maken. Wij proefden rozenbottelgelei, erg lekker! Ook jam, siroop en likeur van rozenbottels is eenvoudig zelf te maken.
Recept tip: rozenbottel siroop
Vlier – vlierbloesem en vlierbessen
De vlier is echt superfood! Het is weerstandverhogend en smaakt ook nog eens heerlijk. In het voorjaar kun je schermen vlierbloesem plukken waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Erg bekend is limonade van vlierbloesemsiroop, maar je kunt er ook een gelei van maken (lekker op taarten), of likeur bijvoorbeeld. In het najaar kun je de bessen van de vlier plukken. Van vlierbessen kun je heerlijke jam maken maar je kunt ze ook verwerken in allerlei zoete recepten.
Recept tip: vlierbloesem panna cotta
Zandkool

Zandkool oftewel wilde rucola is waanzinnig! Een zakje rucola uit de supermarkt is best duur, dus hoe fijn is het dat je dit gewoon gratis in de natuur kunt vinden! De gele bloemetjes van de plant zijn ook eetbaar, net als rucola zijn die een beetje peperig. Ik vond ze heerlijk! Perfect om een salade mee te decoreren.
Wil je zelf gaan wildplukken?
Dan is het heel handig om een determineerboekje bij je te hebben. Het boek Eetbare Wilde Planten werd getipt tijdens de wandeling.
Ik ben in ieder geval super enthousiast geworden over het wildplukken, dus ik verwacht de komende tijd wat lekkere wildpluk-recepten te gaan delen met lekkers dat ik in de natuur heb gevonden, die zal ik op deze pagina verzamelen. Alvast een paar wildplukrecepten:
Quiche met brandnetel, feta en citroen

Vlierbloesemsiroop

Meringue met eetbare bloemen

Rozenbottelsiroop

4 Reacties
Marika Wilmes
20 september 2017 at 19:05Wat een leuk informatief artikel over de Wilplukwandeling van 9 september 2017 Sandra! We zetten er een linkje over op ons blog van onze website http://www.wildplukwandelingen.nl
Ik heb op onze facebookpagina ook een verwijzing naar je web-site gemaakt.
Op welk mailadres kan ik je eventueel bereiken? Je kunt dat als je wilt achter laten op info@wildplukwandelingen.nl
Superleuk dat je erbij was, misschien tot een volgende keer. Groetjes van Roos en Marika van Wildplukwandelingen
Sandra
22 september 2017 at 14:58Hoi Roos en Marika, wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn! Ik vond het echt een heel leuke ervaring :-)
Anne-Marie
18 september 2017 at 06:54Echt leuk he, dat wildplukken. Nooit geweten dat er zoveel lekkers en eetbaars groeit en bloeit.
Eef
17 september 2017 at 15:33Wat een ontzettend leuk artikel! Ik ga eens wat vaker goed om me heen kijken als ik met de hond loop :)