Menu
hersenspinsels

Wildplukwandeling – de natuur op je bord

Wildplukwandeling

Al een hele tijd stond het op mijn wensenlijstje: een wildplukwandeling. Maar op de één of andere manier kwam het er nooit van. Tot ik vorige week een oproepje op Facebook zag staan voor een wildplukwandeling in Oudorp. Nog geen half uurtje rijden voor mij, dus ideaal!

Tijdens de wildplukwandeling zijn we in ongeveer anderhalf uur op zoek gegaan naar allerlei eetbare zaken. En eerlijk: er ging een wereld voor me open. Tuurlijk, dat je van brandnetels soep en thee kunt maken, wist ik wel. En dat je van een vlierbloesem heerlijke siroop kunt maken, ook. Maar wist je dat je dit ‘onkruid’ (klaverzuring) dat ik als ik het bij ons in de tuin zie groeien, meteen wegtrek, gewoon kunt eten? Ik proefde het en het is erg lekker! Heel zacht en met een lekker zuurtje. Lijkt me heerlijk als garnering op een broodje kaas, of door een salade:

Klaverzuring wildplukken

Hetzelfde geldt voor dit plantje:

20161127_130219

En wat denk je van homemade likeur, gemaakt van jonge walnoten. Of thee van bramenbladeren of de naalden van naaldbomen. Of pesto met beukennootjes in plaats van pijnboompitten. Gefrituurd mos. Een ‘berm-omelet’ van allerlei eetbare blaadjes en kruiden. Een quiche met brandneteltoppen… Kortom: in anderhalf uur kom je terug met een berg nieuwe inspiratie, zo’n wildplukwandeling is echt een aanrader!

Wanneer wildplukken?

Wildplukken kan het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar groeit er van alles. Ik ga dit voorjaar in ieder geval actief op zoek naar jonge brandnetel, vlierbloesem, walnoten en meer lekkers! Pluk jij wel eens iets in het wild?

2 Reacties

 • Anne-Marie
  8 december 2016 at 06:29

  Oh dat lijkt me ook een keer leuk om te doen!!

  Reply
 • Atie Groot
  7 december 2016 at 08:46

  Wat een leuke ideeën Sandra.
  Wij gaan de walnoten likeur zeker maken dit voorjaar.

  Reply

Laat een reactie achter