Deze voedzame pannenkoeken met wortel zijn hier in huis een enorm succes! Wij vinden ze zelf heerlijk, maar ook onze dreumes smult van deze wortelpannenkoeken.
Gezonde pannenkoeken
Pannenkoeken zijn héérlijk, maar meestal niet zo voedzaam. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om gezonde pannenkoeken te maken, die ook nog eens heel lekker zijn. ‘Gezond’ vind ik trouwens altijd een lastig woord, volgens mij is dat iets wat je bent en niet iets wat je eet. Daarom noem ik dit eigenlijk liever ‘voedzame pannenkoeken’. Maar dat ze lekker zijn, staat buiten kijf!
De wortelpannenkoeken zijn al een beetje zoet van zichzelf, doordat er een banaan door het beslag gaat. En met de koekkruiden & vanille breng je ze heerlijk op smaak.

Wat deze wortelpannenkoeken voedzaam maakt?
- Een groot deel van de bloem is vervangen door boekweitmeel
- Er zit wortel in (die zag je niet aankomen hè), en banaan, waardoor je een gedeelte van je dagelijkse portie groenten en fruit binnenkrijgt
Je kunt de pannenkoeken serveren met een schepje volle yoghurt. Uiteraard zijn ze ook lekker met maple syrup of honing.
Altijd een voorraadje…
Uit onderstaand recept haal je ongeveer 12-15 pannenkoeken. Dat is best een flinke hoeveelheid, maar ze zijn echt zó op. Zelfs onze dreumes eet er met gemak drie op. Ik zal eerlijk bekennen dat ik meestal zelfs een dubbele portie maak.
Je bent toch bezig, en ik vind het super handig om altijd een voorraadje gezonde pannenkoeken in de vriezer te hebben liggen. Zo kan ik die kleine ook af en toe iets anders aanbieden bij de lunch dan een broodje! Overigens varieer ik ook wel eens met deze wafels met wortel. Of deze snijbiet pannenkoeken. En vooruit, nog een laatste tip: deze pompoenpoffertjes. Allemaal prima in te vriezen trouwens.
Vegan pannenkoeken met wortel
Tip: wil je dit recept vegan maken? Vervang dan het ei door een ‘chia egg’. Dit maak je door 1 eetlepel chiazaad in een kopje te doen met 3 eetlepels water. Een paar minuutjes laten staan en je zult zien dat het gelei-achtig is geworden. Dit kun je vervolgens door het pannenkoekenbeslag roeren.


Wortelpannenkoeken
Ingrediënten
- 200 gr wortel
- 1 banaan
- 1 ei
- 250 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte amandelmelk
- 1 el zonnebloemolie
- 1 tl koekkruiden
- 0,5 tl vanillepasta of vanille-extract
- 75 gr boekweitmeel
- 50 gr zelfrijzend bakmeel
- 0,5 tl bakpoeder
Zo maak je het
- Schrap de wortels schoon en maal ze fijn in de keukenmachine.
- Voeg de banaan, het ei, de melk, olie, koekkruiden en vanille toe en zet de keukenmachine nogmaals aan zodat alles goed gemengd is.
- Voeg het boekweitmeel, het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe, en spatel dit rustig door het beslag tot het goed is opgenomen.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de wortelpannenkoeken per drie tegelijk aan beide kanten lichtbruin.
- Serveer de pannenkoeken bijvoorbeeld met een schepje yoghurt of wat maple syrup.
Notities
Voedingswaarden

2 Reacties
Sabrina
3 februari 2023 at 16:35Heerlijk. I.p.v. koekkruiden kaneel gebruikt, want deze had ik niet in huis.
En i.p.v. zelfrijzendbakmeel en boekweid, 125 gram patentbloem gebruikt met 1 theelepel bakpoeder. Een waar succes bij de kids. (4 en 2 jaar)
Sandra
3 februari 2023 at 19:52Wat fijn dat ze zo goed in de smaak zijn gevallen bij je kids, superleuk! Ik gebruik groentenpannenkoeken hier ook echt héél vaak om er toch maar wat groente in te krijgen, hahaha! Ik heb trouwens ook een recept voor snijbietpannenkoeken op mijn blog staan (kun je ook vervangen door spinazie). Die zijn hier ook elke keer weer een succes, misschien nog een leuke tip voor de variatie :-)