Doe de gehakt in een kom en voeg het ei, de melk, dille, paneermeel en piment toe. Breng op smaak met witte peper en zout en kneed alles goed door elkaar. Rol ongeveer 20 balletjes van het mengsel en laat de gehaktballetjes opstijven in de koelkast. Het liefst minimaal een half uur maar langer is geen probleem.
Verwarm zowel wat boter als olijfolie in een ruime koekenpan en braad de balletjes in ongeveer 15 minuten aan alle kanten gaar en goudbruin. Haal de balletjes uit de pan maar laat het bakvet in de pan zitten.
Voeg nu 1 el bloem bij het bakvet en bak dit even een minuutje aan. Blus af met de warme bouillon en de wijnazijn. Roer de room erdoor en proef even of de saus goed op smaak is.
Voeg de Zweedse balletjes toe aan de saus en serveer ze. Het is lekker om de balletjes te serveren met aardappelpuree, jam of cranberrycompote en gebakken champignons.
Notities
Je kunt heel goed een dubbele portie balletjes draaien en deze (ongebakken of gebakken) invriezen voor later.
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.