Menu
zoet

Zandkoekjes met hazelnootpasta

Zandkoekjes met hazelnootpasta

Gewone zandkoekjes vind ik al een echte traktatie. Brosse, boterige koekjes waar je wel van kunt blijven eten. Doordat deze koekjes zo simpel zijn, kun je er ook nog eens goed mee variëren. Zo kun je allerlei smaakmakers toevoegen aan het deeg, maar het is ook heel leuk om er ‘dubbeldekker-koekjes’ mee te maken en ze te voorzien van een lekkere vulling. Dat deed ik al eens eerder voor deze chocoladekoekjes met karamel, maar deze keer smeerde ik er een romige hazelnootpasta tussen.

Hazelnootpasta

Bij hazelnootpasta denk je misschien direct aan Nutella, maar er is een nieuwe speler op de hazelnootpasta-markt: Bonne Maman. Dit merk ken je vast wel van de jam (en ze hebben trouwens ook zalige lemon curd, tip!). Maar sinds kort hebben ze ook een hazelnootpasta op de markt gebracht. Met 20% hazelnoten en zonder gekke toevoegingen. Ik mocht ‘m proeven en vind hem heel erg lekker. Op brood natuurlijk, maar als vulling voor deze zandkoekjes doet hij het ook meer dan goed kan ik je vertellen!

Zandkoekjes deeg

Het recept voor zandkoekjes is één van de weinige recepten die ik goed kan onthouden. Het is namelijk een zogenaamd 1-2-3 deeg. Dat betekent dat je 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem gebruikt. Eitje toch? (Een eidooier doe ik trouwens ook altijd door het deeg, daar wordt het net even wat smeuïger van vind ik). Erg belangrijk als je met zandkoekjes-deeg werkt, is dat je zo snel mogelijk werkt. Het deeg warmt namelijk snel op en dan is het een stuk lastiger te verwerken. Laat het deeg dus vooral goed rusten in de koelkast, werk met koele handen en werk snel. Goed, dat waren mijn tips. Hier komt het recept voor deze lekkere zandkoekjes met hazelnootpasta:

Koekjes met hazelnootpasta

5 from 1 vote
Course: KoekjesCuisine: ZoetDifficulty: Gemiddeld
Voor ca

14

koekjes
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

233

kcal

Heerlijk brosse zandkoekjes met een vulling van romige hazelnootpasta. Zo lekker en makkelijk te maken!

Ingrediënten

  • Voor de zandkoekjes
  • 200 gr roomboter

  • 100 gr basterdsuiker

  • 300 gr bloem + extra

  • 1 eidooier

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 snufje zout

  • Voor de vulling
  • 14 tl hazelnootpasta

  • Extra nodig
  • koekstekers in verschillende formaten

Bereiding

  • Begin met het maken van de zandkoekjes. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Snijd de boter in blokjes en doe deze samen met de basterdsuiker in een kom. Klop de boter en suiker goed door elkaar met een mixer, tot de suiker is opgenomen door de boter.
  • Zeef de bloem en voeg deze samen met het zout, de eidooier en het vanille-extract toe aan het botermengsel.
  • Meng met geheel met koele handen vlug tot een mooi deeg. Sla het deeg een beetje plat en laat het deeg rusten in de koelkast. Minimaal een uur. Je kunt het deeg hiervoor bijvoorbeeld verpakken in een bijenwasdoek.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Zorg dat je twee dezelfde koeksteker klaar hebt liggen in 2 verschillende formaten.
  • Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem. Bebloem ook de koekstekers lichtjes aan de binnenkant.
  • Leg de helft van het deeg nog even terug in de koelkast, want het warmt snel op en dan is het lastiger te verwerken. Rol de andere helft van het deeg uit tot een halve centimeter dikte. Steek nu eerst met de grootste koekvorm koekjes uit het deeg. Pak nu de kleinste koeksteker en steek nu bij de helft van de koekjes de kleine vorm uit.
  • Bak de zandkoekjes in ongeveer 14-16 minuten af in de oven. De koekjes zijn klaar als ze aan de buitenkant beginnen te kleuren, maar aan de binnenkant nog wat bleek zijn. Terwijl de eerste bakplaat in de oven staat, kun je de tweede bakplaat vullen met de rest van het deeg.
  • Laat de koekjes iets afkoelen op de ovenplaat, en verplaats ze daarna naar een rooster om helemaal af te koelen.
  • Als de zandkoekjes zijn afgekoeld, verdeel je ongeveer een theelepel hazelnootpasta op de hele koekjes, en dek je ze af met de uitgestoken koekjes. Bestuif eventueel met wat poedersuiker.

Opmerkingen

  • Je kunt de koekjes het beste ongevuld bewaren, dan blijven ze een dag of vijf lekker als je ze in een goed afgesloten trommel bewaard.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

Recept zandkoekjes

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter