Menu
Hoofdgerechten / soep

Zelf groentesoep maken

Zelf groentesoep maken

Zelf groentesoep maken is helemaal niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. Om een echt smakelijke bouillon te trekken, moet je de pan namelijk minimaal twee uur op het vuur laten staan.

Zelf groentesoep maken

Voor dit groentesoep recept heb je maar drie ingrediënten nodig:

  • Een lekkere runderbouillon of groentenbouillon – het liefste natuurlijk zelfgemaakt!
  • Soepgroenten – maak het jezelf makkelijk en koop ze voorgesneden in de supermarkt
  • Soepballetjes – die kun je ook kant en klaar kopen, of zelf maken

Zelf soepballetjes maken

Hiervoor kneed je een half ei door 125 gram gehakt en je brengt het op smaak met peper en zout. Meng er nog een beetje paneermeel doorheen als je het nog iets meer wilt binden.

Rol er kleine balletjes van en zet ze minimaal een half uur in de koelkast, zodat ze minder snel uit elkaar vallen. Dat is alles! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog extra smaakmakers toe te voegen aan het gehakt. Denk aan een fijngesnipperd sjalotje, of specerijen als paprikapoeder of knoflookpoeder.

Groentensoep bewaren en invriezen

Als je de soep hebt gemaakt, laat je hem helemaal afkoelen. Vervolgens kun je hem met pan en al in de koelkast zetten, of overgieten in een goed afsluitbaar bakje. In de koelkast is de soep zeker twee dagen houdbaar.

Invriezen kan ook prima. Ook hiervoor geldt: helemaal af laten koelen en vervolgens de groentesoep overgieten in een goed afsluitbare bak. In de vriezer blijft de soep maandenlang goed.

Wat serveren bij groentesoep?

Eigenlijk is een kom groentesoep altijd lekker, als lunch, tussendoortje, of als voorgerecht. Maar omdat het een goed gevulde soep is, zou je hem ook als hoofdgerecht kunnen serveren. Om er een complete maaltijd van te maken zou je er bijvoorbeeld dit lekkere stokbrood met mozzarella bij kunnen serveren. Of deze tosti met mozzarella en pesto.

Zelf groentesoep maken

5 from 1 stem
Gang: Hoofdgerechten, soep
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Zelf groentesoep maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 liter 1 runderbouillon of groentenbouillon – kant en klaar of zelfgemaakt

  • 300 gr 300 soepgroenten

  • 125 gr 125 soepballetjes – kant en klaar of zelfgemaakt

  • Voor de runderbouillon
  • 250 gr 250 mergpijp (aan één stuk)

  • 150 gr 150 runderpoelet, in stukjes

  • 1 liter 1 heet water

  • 0,5 tl 0,5 zout

  • 3 blaadjes 3 laurier

  • 5 5 jeneverbessen

  • 5 5 kruidnagels

  • 1 1 winterwortel

  • 0,5 0,5 prei

  • 1 1 sjalot

  • 10 gr 10 maggiblad of selderij

  • Voor de soepballetjes
  • 125 gr 125 gehakt

  • 0,5 0,5 ei

  • peper en zout, paneermeel

Bereiding

  • Als je de bouillon zelf wilt maken, begin daar dan mee: zet een ruime soeppan op het vuur met wat olie, en bak de mergpijp aan alle kanten even aan.
  • Voeg de stukjes runderpoulet toe aan de pan en braad deze rondom aan.
  • Voeg het hete water toe en breng de bouillon aan de kook. Schuim de soep af met een schuimspaan, als er schuim opkomt. Het kan zijn dat dit meerdere keren nodig is.
  • Snijd de wortel, prei en sjalot fijn en voeg deze samen met de laurier, jeneverbessen, kruidnagels en maggiblad toe aan de pan.
  • Laat de runderbouillon nu twee uur op een zacht vuur trekken, veel langer mag ook. Proef en breng de bouillon goed op smaak met peper en extra zout, indien nodig.
  • Kneed ondertussen het ei door het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Meng er nog wat paneermeel door om het geheel te binden. Rol nu kleine balletjes van het gehakt en zet ze minimaal een half uur in de koelkast.
  • Giet de soep door een fijne zeef zodat je een heldere bouillon overhoudt en doe de bouillon terug in de pan.
  • Voeg nu de soepgroenten en de soepballetjes toe en warm de groentensoep nog 15 minuten door.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

groentesoep invriezen

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter