Volg culi-sandra.nl op:
Zelf jam maken

Zelf jam maken – zo gepiept!

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk, het is echt zo gepiept! Zelf jam maken is super als je in de zomer veel fruit uit eigen tuin moet opmaken, maar je kunt net zo makkelijk jam maken van een klein bakje vers fruit uit de supermarkt of van de markt. Je zelfgemaakte jam serveer je natuurlijk op een boterham, of op knäckebröd (extra lekker met een laag zoute boter eronder). Maar jam is ook erg lekker op taarten, in de yoghurt, op pannenkoeken, bij scones… En perenjam smaakt heerlijk bij een kaasplankje.

Een snelle manier om naar de recepten in dit artikel te komen is door te klikken op één van deze links:

Je kunt bijvoorbeeld zelf jam maken van:

  • Aardbeien (als twist kun je 1 el balsamicoazijn toevoegen per 500 gr aardbeien)
  • Abrikozen
  • Appel (kook ook een kaneelstokje mee voor nog meer smaak)
  • Bramen
  • Frambozen
  • Kersen
  • Peren (extra lekker met 1/2 tl gemberpoeder per 500 gr peren!)
  • Pruimen

Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten (zacht) fruit geschikt, en experimenteer gerust eens met kruiden, specerijen en andere smaakmakers.

Om zelf jam te maken heb je nodig:

  • Vers fruit
  • Geleisuiker
  • Citroenzuur of citroensap (citroenzuur kun je kopen bij de drogist of online. De Turkse supermarkt heeft het soms ook)
  • Weckpotjes of andere potjes die je luchtdicht kunt afsluiten

Weckpotteren steriliseren voor jam

Het is belangrijk dat de potten waarin je de jam gaat bewaren, brandschoon zijn. Je kunt weckpotjes gebruiken, maar je kunt uiteraard ook oude jampotjes hergebruiken voor dit doel. Breng een pan water aan de kook met daarin je jampotten & deksels. Kook het een paar minuten minuten, haal de deksels en potten eruit (met bijvoorbeeld een keukentang) en laat ze daarna opdrogen op een schone theedoek. Schenk de nog warme jam in de gesteriliseerde potten en zet ze op hun kop weg. Je jam blijft ongeopend dan wel een jaar goed!

Recept voor zelfgemaakte jam

Goed, eindelijk zijn we bij het recept voor jam aangekomen. Voor het maken van 4 kleine jampotjes vol jam heb je nodig:

  • 1 kg schoon fruit (dus bij bijvoorbeeld kersen, is dit het ontpitte gewicht!) Bij pectine-arm fruit gebruik je 900 gram fruit. Pectine-arme vruchtsoorten zijn o.a. aardbeien, kersen en frambozen. Voor een volledige lijst check je deze website)
  • 1 kg geleisuiker
  • 10 gr citroenzuur of het sap van 1 citroen

Zo maak je de jam

  • Was het fruit, en snijd het eventueel fijner.
  • Breng het fruit met de geleisuiker en het citroenzuur aan de kook. Als het flink kookt, laat je de jam nog vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat jam op een bord, als het snel stolt, is je jam goed. Schenk de jam direct over in de potjes, sluit ze en zet ze op de kop weg.

Een paar jams die ik de laatste tijd heb gemaakt:

Aardbei-kersenjam met balsamico

Voor 1 potje

  • 125 gr aardbeien, ontkroond
  • 100 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl balsamico-azijn van goede kwaliteit
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de aardbei-kersenjam met balsamico

  • Halveer de aardbeien, ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker en het citroenzuur in een ruime pan.
  • Breng het vruchtenmengsel aan de kook en laat de jam vier minuten goed doorkoken.
  • Druppel een beetje jam op een bord, als het mengsel snel stolt is de jam goed. Roer de balsamico-azijn door de jam.
  • Schenk de aardbeien-kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Kersenjam met kaneel

Voor 1 potje

  • 225 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de kersenjam met kaneel

  • Ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker, het citroenzuur en het kaneelstokje in een ruime pan.
  • Breng aan de kook en laat de jam vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat kersenjam op een bord, als het snel stolt, is de jam goed. Verwijder het kaneelstokje.
  • Schenk de kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Kersenjam met kardemom

Voor 1 potje

  • 225 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 5 kardemompeulen
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de kersenjam met kaneel

  • Ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker en het citroenzuur in een ruime pan.
  • Kneus de kardemom met behulp van een vijzel en doe deze in bijvoorbeeld een theebuideltje of een thee-ei
  • Breng de jam aan de kook en laat vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat kersenjam op een bord, als het snel stolt, is de jam goed. Verwijder het zakje met de peulen kardemom.
  • Schenk de kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter