Menu
tips & trucs

Zelf jam maken – zo gepiept!

Zelf jam maken

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk, het is echt zo gepiept! Zelf jam maken is super als je in de zomer veel fruit uit eigen tuin moet opmaken, maar je kunt net zo makkelijk jam maken van een klein bakje vers fruit uit de supermarkt of van de markt. Je zelfgemaakte jam serveer je natuurlijk op een boterham, of op knäckebröd (extra lekker met een laag zoute boter eronder). Maar jam is ook erg lekker op taarten, in de yoghurt, op pannenkoeken, bij scones, een kaasplankje….

Een snelle manier om naar de recepten in dit artikel te komen is door te klikken op één van deze links:

Je kunt bijvoorbeeld zelf jam maken van:

  • Aardbeien (als twist kun je 1 el balsamicoazijn toevoegen per 500 gr aardbeien)
  • Abrikozen
  • Appel (kook ook een kaneelstokje mee voor nog meer smaak)
  • Bramen
  • Frambozen
  • Kersen
  • Peren
  • Pruimen

Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten (zacht) fruit geschikt, en experimenteer gerust eens met kruiden, specerijen en andere smaakmakers.

Om zelf jam te maken heb je nodig:

  • Vers fruit
  • Geleisuiker
  • Citroenzuur of citroensap (citroenzuur kun je kopen bij de drogist of online. De Turkse supermarkt heeft het soms ook)
  • Weckpotjes of andere potjes die je luchtdicht kunt afsluiten

Weckpotteren steriliseren voor jam

Het is belangrijk dat de potten waarin je de jam gaat bewaren, brandschoon zijn. Je kunt weckpotjes gebruiken, maar je kunt uiteraard ook oude jampotjes hergebruiken voor dit doel. Breng een pan water aan de kook met daarin je jampotten & deksels. Kook het een paar minuten minuten, haal de deksels en potten eruit (met bijvoorbeeld een keukentang) en laat ze daarna opdrogen op een schone theedoek. Schenk de nog warme jam in de gesteriliseerde potten en zet ze op hun kop weg. Je jam blijft ongeopend dan wel een jaar goed!

Recept voor zelfgemaakte jam

Goed, eindelijk zijn we bij het recept voor jam aangekomen. Voor het maken van 4 kleine jampotjes vol jam heb je nodig:

  • 1 kg schoon fruit (dus bij bijvoorbeeld kersen, is dit het ontpitte gewicht!) Bij pectine-arm fruit gebruik je 900 gram fruit. Pectine-arme vruchtsoorten zijn o.a. aardbeien, kersen en frambozen. Voor een volledige lijst check je deze website)
  • 1 kg geleisuiker
  • 10 gr citroenzuur of het sap van 1 citroen

Zo maak je zelf jam

  • Was het fruit, en snijd het eventueel fijner.
  • Breng het fruit met de geleisuiker en het citroenzuur aan de kook. Als het flink kookt, laat je de jam nog vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat jam op een bord, als het snel stolt, is je jam goed. Schenk de jam direct over in de potjes, sluit ze en zet ze op de kop weg.

Een paar jams die ik de laatste tijd heb gemaakt:

Aardbei-kersenjam met balsamico

Voor 1 potje

  • 125 gr aardbeien, ontkroond
  • 100 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl balsamico-azijn van goede kwaliteit
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de aardbei-kersenjam met balsamico

  • Halveer de aardbeien, ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker en het citroenzuur in een ruime pan.
  • Breng het vruchtenmengsel aan de kook en laat de jam vier minuten goed doorkoken.
  • Druppel een beetje jam op een bord, als het mengsel snel stolt is de jam goed. Roer de balsamico-azijn door de jam.
  • Schenk de aardbeien-kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Appel-peren jam met kaneel

Appel-perenjam

Voor 1 potje

  • 2 stevige appels
  • 1 peer
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 citroen
  • geleisuiker, hetzelfde gewicht als het geschilde en gesneden fruit

Zo maak je de appel/perenjam

  • Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in heel kleine blokjes. Weeg het fruit af en doe er hetzelfde gewicht aan geleisuiker bij.
  • Voeg de kaneel toe en het sap van de halve citroen.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat de jam ongeveer vier minuten goed doorkoken.
  • Druppel een beetje jam op een bord, als het mengsel snel stolt is de jam goed.
  • Schenk de appel-perenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Tip: deze jam is waanzinnig lekker in combinatie met blauwe kaas.

Kersenjam met kaneel

Voor 1 potje

  • 225 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de kersenjam met kaneel

  • Ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker, het citroenzuur en het kaneelstokje in een ruime pan.
  • Breng aan de kook en laat de jam vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat kersenjam op een bord, als het snel stolt, is de jam goed. Verwijder het kaneelstokje.
  • Schenk de kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Kersenjam met kardemom

Voor 1 potje

  • 225 gr ontpitte kersen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 5 kardemompeulen
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de kersenjam met kaneel

  • Ontpit de kersen en doe ze samen met de geleisuiker en het citroenzuur in een ruime pan.
  • Kneus de kardemom met behulp van een vijzel en doe deze in bijvoorbeeld een theebuideltje of een thee-ei
  • Breng de jam aan de kook en laat vier minuten doorkoken.
  • Druppel wat kersenjam op een bord, als het snel stolt, is de jam goed. Verwijder het zakje met de peulen kardemom.
  • Schenk de kersenjam direct over in het potje en zet deze op de kop weg.

Perenjam met 5 spice poeder

Perenjam

Voor 1 potje

  • 275 gr peren
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl 5 spices poeder (kaneelpoeder of gemberpoeder zijn ook heel lekker)
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de perenjam

  • Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe de stukjes peer in een pan, samen met de geleisuiker en het citroenzuur.
  • Doe het kaneelpoeder, gemberpoeder of 5 spices poeder erbij.
  • Breng de jam aan de kook en laat tien minuten zachtjes doorkoken, roer het mengsel regelmatig door.
  • Druppel wat perenjam op een bord, als het snel stolt, is de jam goed.
  • Schenk de perenjam over in het brandschone jampotje en zet deze op de kop weg.

Pruimenjam

Voor 1 potje

  • 250 gr pruimen
  • 250 gr geleisuiker
  • 5 gr citroenzuur of het sap van 1/2 citroen
  • 5 steranijs
  • 1 gesteriliseerd jampotje

Zo maak je de pruimenjam

  • Halveer de pruimen en verwijder de pit. Je hoeft de pruimen niet te schillen.
  • Doe de halve pruimen in een pannetje en voeg de geleisuiker en het citroenzuur toe.
  • Doe de steranijs bij het fruit.
  • Breng de jam aan de kook en laat het onder regelmatig roeren, 4 minuten zachtjes doorkoken.
  • Om te testen of de jam goed gelukt is, druppel je wat pruimenjam op een bord. Als het snel stolt, is de jam goed. Zo niet, laat het dan nog even langer doorkoken.
  • Verwijder de steranijs uit de jam.
  • Schenk de pruimenjam over in het potje en zet het jampotje op zijn kop weg.

Vlierbloesemjam

Vlierbloesemjam

Deze jam is meer een ‘jelly’. Het wordt niet zo stevig als een normale jam, omdat je er geen fruit voor gebruikt. Erg lekker bij bijvoorbeeld pannenkoeken of in de yoghurt. Of als extra topping of een taart of cake. Ook bij een kaasplankje zou een beetje van deze vlierbloesemjelly niet misstaan.

Voor 1 potje

  • 10-20 vlierbloesem schermen
  • 1 liter water
  • 300 gr geleisuiker

Zo maak je de vlierbloesemjam

  • Doe de vlierbloesems in een pan met een liter water en laat dit 24 uur afgedekt staan.
  • Giet daarna het vlierwater door een zeef in een schone pan, en knijp de vlierbloesems goed uit boven de zeef om alle smaken op te vangen.
  • Neem 300 ml van het vlierwater en voeg er de geleisuiker aan toe. Laat dit een minuutje koken en giet het in een schone jampot.
  • Van de rest van het water kun je vlierbloesemsiroop maken.
Recept jam

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

2 Reacties

  • Maria Christina
    19 juni 2020 at 15:57

    Er klopt niets van de verhouding in het vlierbloesemjamrecept 😫

    Reply
    • Sandra
      6 juli 2020 at 17:59

      Hoi Maria Christina, sorry voor de late reactie, ik krijg geen meldingen meer van nieuwe reacties dus soms duurt het even voor ik ze zie! Wat vervelend om te horen! De vlierbloesemjam wordt bij mij niet heel dik maar wel dik genoeg om een jam-achtige substantie te vormen. Bleef hij bij jou te dun?

      Reply

Laat een reactie achter