lunch

Zelf kaaskroketten maken

Zelf kaaskroketten maken

Zelf een keertje kroketten maken stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Mijn broertje en ik hadden het er altijd al over toen we nog thuis woonden (inmiddels al meer dan zeven jaar geleden…) en toch is het er nooit van gekomen. Wel had ik al jaren een recept uit een oude delicious bij de hand van Janneke Philippi voor kaaskroketten. Op een gegeven moment kwam die regenachtige zondag voorbij en toen ben ik eindelijk aan de slag gegaan!

Zelf kaaskroketten maken is niet zomaar wat. Ik geef meteen toe: het is best even een werkje. Maar goed, op een regenachtige dag in het weekend kun je prima de ragout maken en wat later op de dag vorm je de kroketten. Nog even terug de vriezer in en dan kun je de volgende dag lunchen met zelfgemaakte kaaskroketten! Je kunt de kroketten natuurlijk ook langer bewaren in de diepvries. Stop ze in een goed afgesloten doos met een laagje bakpapier tussen de kroketten. Zo kun je ze prima een paar maanden bewaren.

Recept kaaskroketten

Voor 8 stuks

  • 3 blaadjes gelatine
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 200 ml volle melk
  • 3 el witte wijn
  • 175 gr fijngeraspte kaas (Janneke gebruikte overjarige brokkelkaas, ik ‘gewone’ oude kaas)
  • Peper, zout
  • 3-4 eieren
  • 200 broodkruim van witbrood
  • Verder nodig: frituurpan

Week de gelatine vijf minuten in koud water.

Smelt de boter en roer de helft van de bloem erdoor. Laat twee minuten zachtjes bakken en blijf roeren. Schenk beetje bij beetje de wijn en de melk erbij en blijf continue roeren. Zorg dat er een gladde, gebonden ragout ontstaat.

Haal de pan van het vuur en los de gelatine al roerend op in de ragout. Roer de geraspte kaas door de ragout en breng op smaak met flink wat peper en eventueel wat zout.

Doe de kaasragout in een bakje en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.

Klop de eieren los in een diep bord en verdeel de bloem en het broodkruim over twee andere borden.

Vorm acht kroketten van de kaasragout en rol ze achtereenvolgens door de bloem, ei en broodkruim. Herhaal nog een keer zodat je kaaskroketten een mooie kruimlaag hebben.

Leg de kaaskroketten nog minimaal een half uur terug in de diepvries en frituur de kroketten in vier minuten gaar in de frituurpan op 175 graden.

De kaaskroketten zijn erg lekker op grof bruinbrood. Serveer ze met wat mosterd en eventueel met een groene salade erbij.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

5 Comments

  • Reply Marlies

    Wat een mega goed idee! Kroketten maken staan ook hoog op mijn kooklijstje. Kroket icm kaas is helemaal goddelijk denk ik!

    12 augustus 2016 at 14:01
  • Reply Anne-Marie

    Mijn eerste poging om kaaskroketten te maken is ooit grandioos mislukt. Binnenkort nog maar eens proberen met dit recept! Ze zien er heerlijk uit.

    12 augustus 2016 at 05:29
  • Reply Daniëlle

    Oeh, die zien er heerlijk uit! Ik ben dol op kaaskroketten!

    11 augustus 2016 at 15:50
  • Reply Martine

    Het is wel een klusje ja, maar ook zoooo lekker.

    10 augustus 2016 at 20:00
  • Reply Eef

    Kaas én een kroket… een match made in heaven als je het mij vraagt ;) Niet voor niets een enorme kaaskop.

    10 augustus 2016 at 11:36
  • Reactie achterlaten