Zelf een keertje kaaskroketten maken stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Mijn broertje en ik hadden het er altijd al over toen we nog thuis woonden (inmiddels al meer dan zeven jaar geleden…) en toch is het er nooit van gekomen.
Wel had ik al jaren een oude Delicious bij de hand, met daarin een kaaskroketten recept van Janneke Philippi. Op een gegeven moment kwam er een regenachtige zondag voorbij en toen ben ik eindelijk aan de slag gegaan!
Hoe kaaskroketten maken?
Zelf kaaskroketten maken is niet zomaar wat. Ik geef meteen toe: het is best even een werkje. Toch is het niet moeilijk, er zijn maar enkele stappen die je moet volgen:
- Maak een ragout
- Laat de ragout opstijven in de koelkast
- Vorm kroketjes van de ragout
- Paneer de kroketjes en vries ze in
- Frituur de kaaskroketten
Er zit dus vooral veel wachttijd tussen, waardoor zelf kaaskroketten maken wat langer duurt! Maar goed, op een regenachtige dag in het weekend kun je prima de ragout maken en wat later op de dag vorm je de kroketten. Nog even terug de vriezer in en dan kun je de volgende dag lunchen met zelfgemaakte kaaskroketten!
Kaaskroketjes bewaren
Je kunt de kroketten natuurlijk ook langer bewaren in de diepvries. Stop ze in een goed afgesloten doos met een laagje bakpapier tussen de kroketjes. Zo kun je ze prima een paar maanden bewaren.

Zelf kaaskroketten maken
Ingrediënten
- 3 blaadjes gelatine
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 200 ml volle melk
- 3 el witte wijn (liever geen alcohol? Vervang door bouillon)
- 175 gr geraspte oude kaas
- 3 eieren
- 200 broodkruim van witbrood
- peper en zout
Zo maak je het
- Week de gelatine vijf minuten in koud water.
- Smelt de boter en roer de helft van de bloem erdoor. Laat twee minuten zachtjes bakken en blijf roeren. Schenk beetje bij beetje de wijn en de melk erbij en blijf continue roeren. Zorg dat er een gladde, gebonden ragout ontstaat.
- Haal de pan van het vuur en los de gelatine al roerend op in de ragout. Roer de geraspte kaas door de ragout en breng op smaak met flink wat peper en eventueel wat zout. Doe de kaasragout in een bakje en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.
- Klop de eieren los in een diep bord en verdeel de bloem en het broodkruim over twee andere borden.
- Vorm acht kroketten van de kaasragout en rol ze achtereenvolgens door de bloem, ei en broodkruim. Herhaal nog een keer zodat je kaaskroketten een mooie kruimlaag hebben. Leg de kaaskroketten minimaal een half uur terug in de diepvries.
- Frituur de kroketten in vier minuten gaar in de frituurpan op 175 graden.
5 Reacties
Marlies
12 augustus 2016 at 14:01Wat een mega goed idee! Kroketten maken staan ook hoog op mijn kooklijstje. Kroket icm kaas is helemaal goddelijk denk ik!
Anne-Marie
12 augustus 2016 at 05:29Mijn eerste poging om kaaskroketten te maken is ooit grandioos mislukt. Binnenkort nog maar eens proberen met dit recept! Ze zien er heerlijk uit.
Daniëlle
11 augustus 2016 at 15:50Oeh, die zien er heerlijk uit! Ik ben dol op kaaskroketten!
Martine
10 augustus 2016 at 20:00Het is wel een klusje ja, maar ook zoooo lekker.
Eef
10 augustus 2016 at 11:36Kaas én een kroket… een match made in heaven als je het mij vraagt ;) Niet voor niets een enorme kaaskop.