Menu
lunch

Zelf kaaskroketten maken

Zelf kaaskroketten maken

Zelf een keertje kroketten maken stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Mijn broertje en ik hadden het er altijd al over toen we nog thuis woonden (inmiddels al meer dan zeven jaar geleden…) en toch is het er nooit van gekomen. Wel had ik al jaren een recept uit een oude delicious bij de hand van Janneke Philippi voor kaaskroketten. Op een gegeven moment kwam die regenachtige zondag voorbij en toen ben ik eindelijk aan de slag gegaan!

Zelf kaaskroketten maken is niet zomaar wat. Ik geef meteen toe: het is best even een werkje. Maar goed, op een regenachtige dag in het weekend kun je prima de ragout maken en wat later op de dag vorm je de kroketten. Nog even terug de vriezer in en dan kun je de volgende dag lunchen met zelfgemaakte kaaskroketten! Je kunt de kroketten natuurlijk ook langer bewaren in de diepvries. Stop ze in een goed afgesloten doos met een laagje bakpapier tussen de kroketten. Zo kun je ze prima een paar maanden bewaren.

Zelf kaaskroketten maken

5 from 1 vote
Course: LunchCuisine: VegetarischDifficulty: Uitdagend
Voor

8

stuks
Bereiding

30

minutes
Frituren

4

minutes
Calorieën

236

kcal
Opstijven

150

minuten

Zelf kaaskroketten maken is een leuk werkje en lekker dat ze zijn! Serveer ze op grof bruin brood met mosterd.

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine

  • 30 gr boter

  • 30 gr bloem

  • 200 ml volle melk

  • 3 el witte wijn (liever geen alcohol? Vervang door bouillon)

  • 175 gr geraspte oude kaas

  • 3 eieren

  • 200 broodkruim van witbrood

  • peper en zout

Bereiding

  • Week de gelatine vijf minuten in koud water.
  • Smelt de boter en roer de helft van de bloem erdoor. Laat twee minuten zachtjes bakken en blijf roeren. Schenk beetje bij beetje de wijn en de melk erbij en blijf continue roeren. Zorg dat er een gladde, gebonden ragout ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en los de gelatine al roerend op in de ragout. Roer de geraspte kaas door de ragout en breng op smaak met flink wat peper en eventueel wat zout.
    Doe de kaasragout in een bakje en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.
  • Klop de eieren los in een diep bord en verdeel de bloem en het broodkruim over twee andere borden.
  • Vorm acht kroketten van de kaasragout en rol ze achtereenvolgens door de bloem, ei en broodkruim. Herhaal nog een keer zodat je kaaskroketten een mooie kruimlaag hebben.
    Leg de kaaskroketten minimaal een half uur terug in de diepvries.
  • Frituur de kroketten in vier minuten gaar in de frituurpan op 175 graden.

Opmerkingen

  • De kaaskroketten zijn erg lekker op grof bruinbrood. Serveer ze met wat mosterd en eventueel met een groene salade erbij.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

5 Reacties

  • Marlies
    12 augustus 2016 at 14:01

    Wat een mega goed idee! Kroketten maken staan ook hoog op mijn kooklijstje. Kroket icm kaas is helemaal goddelijk denk ik!

    Reply
  • Anne-Marie
    12 augustus 2016 at 05:29

    Mijn eerste poging om kaaskroketten te maken is ooit grandioos mislukt. Binnenkort nog maar eens proberen met dit recept! Ze zien er heerlijk uit.

    Reply
  • Daniëlle
    11 augustus 2016 at 15:50

    Oeh, die zien er heerlijk uit! Ik ben dol op kaaskroketten!

    Reply
  • Martine
    10 augustus 2016 at 20:00

    Het is wel een klusje ja, maar ook zoooo lekker.

    Reply
  • Eef
    10 augustus 2016 at 11:36

    Kaas én een kroket… een match made in heaven als je het mij vraagt ;) Niet voor niets een enorme kaaskop.

    Reply

Laat een reactie achter