Menu
tips & trucs

Zelf vanille-extract maken – en andere extracten

Zelf vanille-extract maken

Zelf vanille-extract maken, heb je daar wel eens aan gedacht? Of koop je – net als ikzelf tot kort geleden – altijd zo’n plastic potje uit de supermarkt? In mijn jacht naar het minder plastic gebruiken in de keuken is één van de mini-stapjes die ik heb genomen, het zelf maken van vanille-extract en andere extracten. Het is namelijk kinderlijk eenvoudig. Voor het zelf maken van extract heb je namelijk maar twee ingrediënten nodig; een smaakstof en alcohol. En wist je dat de meeste ‘essences’ die je in de supermarkt kunt kopen, worden gemaakt met kunstmatige smaakstoffen? Gewoon lekker zelf maken dus. Super eenvoudig, minder plastic waste en het is ook nog eens goedkoper.

Welke alcohol gebruiken voor extracten?

Je wilt natuurlijk geen extra smaakje aan je zelfgemaakte extract, daarom gebruik je smaakloze alcohol. Wodka is prima, je kunt ook jenever gebruiken. Doordat je sterke drank gebruikt, is het extract ontzettend lang houdbaar. Je hoeft alleen maar af en toe wat alcohol toe te voegen en dan kun je het eigenlijk eindeloos gebruiken. Gebruikte vanillestokjes kun je natuurlijk ook weer toevoegen (of een oud stokje vervangen door een nieuwe), zo heb je altijd zelfgemaakte vanille-extract op voorraad.

Extract maken zonder alcohol

Wil je liever niet teveel alcohol gebruiken? Dan kun je het potje voor de helft met alcohol & de smaakmaker vullen, en het aanvullen met water. Als je het extract verhit, vervliegt overigens ook een deel van de alcohol, dus uiteindelijk zal er in je gerecht maar een flardje alcohol terechtkomen. Zo vervliegt bij een korte verhitting van een kwartier zo’n 40% van de alcohol. Maar goed, helemaal alcoholvrij wordt het dus niet! Daarmee is deze versie van homemade extract dus niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen of als je geen alcohol mag/wilt. Er zijn online ook recepten te vinden voor extract zonder alcohol, waarbij gebruik wordt gemaakt van glycerine in plaats van alcohol, maar die heb ik zelf nog niet uitgetest. Even googelen dus als je dat wilt maken! Houdt er wel rekening mee dat je extracten veel minder lang houdbaar zijn als je geen alcohol gebruikt!

Waarvan extract maken?

Je kunt van ontzettend veel smaakmakers zelf extract maken. Denk aan koffie, (wal) noten, citroen, koffie, chocolade… De extracten die ik tot nu toe zelf heb gemaakt, deel ik hieronder met je:

Recept vanille-extract

 • 2 vanille-stokjes
 • 100 ml wodka

Snijd de vanillestokjes open en doe ze samen met de wodka in een brandschone glazen pot. Zet weg op een donkere plek en schud regelmatig door. Laat minimaal 3 weken staan voordat je het gebruikt, maar hoe langer, hoe beter! (hoe donkerder het vanille-extract is, hoe meer smaak het heeft).

Tip: vanille-extract is lekker in heel veel baksels zoals cake en taarten.

Recept amandelextract

 • 2 el blanke amandelen
 • 100 ml wodka

Hak de blanke amandelen grof en doe ze samen met de wodka in een brandschone glazen pot. Zet weg op een donkere plek en schud regelmatig door. Laat minimaal 3 weken staan voordat je het gebruikt maar liever nog een paar weken langer.

Tip: amandel-extract is lekker in bijvoorbeeld cake en andere zoete recepten waar je amandel, marsepein of bitterkoekjes in gebruikt. 

Recept citroen-extract

 • 1 citroen
 • 100 ml wodka

Snijd de gele schil van de citroen (laat het witte deel van de schil zitten, dit wordt bitter), dit gaat het makkelijkste met een dunschiller. Doe de citroenschillen samen met de wodka in een brandschone glazen pot. Zet weg op een donkere plek en schud regelmatig door. Laat minimaal 3 weken staan voordat je het gebruikt, maar liever nog een paar weken langer.

Tip: citroen-extract is lekker in bijvoorbeeld cake en andere zoete recepten waar je citroen in gebruikt. 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Recept vanille-extract

2 Reacties

 • Dylano
  29 juni 2020 at 09:22

  De amandelextract heb ik gemaakt maar het werkt niet hoor ik
  Ruik alleen maar alcohol, en het flesje staat al een poos, jammer.

  Reply
  • Sandra
   6 juli 2020 at 18:01

   Hi Dylano, wat jammer om te horen! Extract heeft lang nodig om smaak te ontwikkelen, zeker een paar weken. Heb je blanke amandelen (dus amandelen zonder het bruine velletje) gebruikt? Want met amandelen met velletje werkt het volgens mij niet.

   Reply

Laat een reactie achter