Menu
desserts

Zelf vanillevla maken – makkelijk recept

Zelf vanillevla maken

Vanillevla is typisch zo’n product wat je zonder nadenken in je boodschappenmandje gooit. Ik had er in ieder geval zelf nooit eerder over nagedacht om zelf vanillevla te maken. Jij wel? Vast wel, anders was je niet bij dit recept terechtgekomen ;-) Ik heb goed nieuws voor je: zelf vanillevla maken is namelijk heel makkelijk met dit recept. En ook heel fijn: er zitten geen conserveringsmiddelen of andere gekke dingen in. Met letterlijk een handjevol ingrediënten zet jij vanavond na het eten als toetje zelfgemaakte vla op tafel!

No waste recept – overgebleven eidooiers

Ik kwam op het idee om zelf vanillevla te maken omdat ik een zalige pavlova had gemaakt, waar ik vier eiwitten voor nodig had. Toen zat ik dus met vier overgebleven eidooiers. Zonde om weg te gooien en dat hoeft dus ook niet, want van eidooiers kun je dus zelf vla maken. In dit geval maakte ik vanillevla, maar met andere smaakmakers kun je er ook een heel andere draai aan geven. Met citroensap en citroenschil maak je bijvoorbeeld citroenvla in plaats van vanillevla.

Zelf vanillevla maken – makkelijk recept

4 from 5 votes
Course: ToetjeCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld
Voor

6

porties
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

12

minutes
Calorieën

213

kcal

Zelf vanillevla maken is heel erg makkelijk. Meer dan melk, vanille, eidooiers, suiker en maizena heb je er niet voor nodig.

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk

  • 1 vanillestokje

  • 4 eidooiers

  • 80 gr suiker

  • 40 gr maizena

Bereiding

  • Doe de melk in een steelpan en snijd het vanillestokje open. Schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk. Doe ook het vanillestokje erbij en verwarm de melk zachtjes voor een kwartier, zonder het te laten koken.
  • Klop ondertussen de eierdooiers los met de suiker. Zeef de maizena en roer deze er ook door, samen met een snufje zout. Voeg vijf eetlepels van de warme melk toe aan dit mengsel en klop het goed door. Verwijder het vanillestokje uit de warme melk.
  • Voeg langzaam de rest van de melk toe aan het ei-mengsel en blijf voortdurend kloppen.
    Giet het mengsel door een zeef terug in de pan en verwarm het nog even, je zult zien dat het nu heel snel indikt. Haal de pan van het vuur als het niet iets minder dik is dan je wilt (als het afkoelt wordt de vla nog wat dikker).
  • Schenk de vanillevla in een fles of kom (doe er in dat laatste geval vershoudfolie op, om te voorkomen dat er een vel op de vla komt). Je kunt de vla lauwwarm eten, dat is ook heel lekker, maar als je liever een koude vla wilt zet de vla dan minimaal een uur in de koelkast voor je hem serveert.

Opmerkingen

  • Doordat er geen conserveringsmiddelen inzitten, is deze vanillevla minder lang houdbaar dan een pak dat je in de winkel koopt. Bewaar de vla niet langer dan een dag of 2-3 in de koelkast.
  • Wil je een extra romige vla? Dan kun je een deel van de melk vervangen door slagroom. Ik probeerde het zelf met 1/3 slagroom en 2/3 halfvolle melk.
Zelf vanillevla maken

2 Reacties

  • Lianne
    16 mei 2019 at 21:33

    Tof die foto, gaaf in zo’n glazen fles. Vanillevla heb ik nog niet gemaakt, wel hopjesvla. Dat was goed bevallen, dus misschien toch eens een nieuw recept proberen.

    Reply
    • Sandra
      17 mei 2019 at 12:28

      Dankjewel! Oh hopjesvla, lekker!! Dat lijkt me ook leuk om eens te maken.

      Reply

Laat een reactie achter