drankjes

Zelf vlierbloesemsiroop maken – vlierbloesemlimonade

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem, of elderflower zoals deze mooie witte bloesem in het Engels heet, is hip! Je komt de bloemige smaak van vlierbloesem steeds vaker tegen. In de supermarkt als siroop voor vlierbloesemlimonade, als tonic-smaak voor een gin & tonic… Vandaag laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig vlierbloesemsiroop kunt maken. Dat is namelijk heel eenvoudig en voordelig, want je kunt de bloesem zelf plukken in het wild!

Vlierbloesem wildplukken

Op mijn blog gaf ik al eerder wildpluktips en er zijn ook al een boel wildpluk-recepten verschenen. Als je vlierbloesem gaat wildplukken, doe dat dan op een plek waar geen tot weinig auto’s rijden. Vlierbloesem kun je meestal tussen mei en juni vinden. De grote struiken zitten dan vol witte bloesemschermen. Kies de schermen die volledig zijn uitgekomen en vol witte bloemetjes zitten. Als er al wat bloemetjes beginnen te verwelken, pluk die dan niet. Laat sowieso altijd een deel van de schermen zitten, want deze groeien uit tot vlierbessen en die eten vogels graag.

Vlierbloesemsiroop zonder suiker

Zonder suiker krijg je geen siroop, dus in dit recept voor vlierbloesemsiroop zit wel suiker. Maar ik maak hem bewust minder zoet. Je vindt online ook wel recepten met 1250 gram suiker op een liter water, maar zelf gebruik ik ‘maar’ 500 gram suiker per liter water. Daardoor krijg je een lichte siroop waarin de bloemige smaak van de vlierbloesem goed naar voren komt. Houd je van zoete siroop? Voeg dan naar smaak gerust meer suiker toe.

Recept vlierbloesemsiroop

Voor 1 liter siroop

 • Vlierbloesem (pluk minimaal 10 schermen, maar als je van een sterkere smaak houdt, neem er dan liever 20-25)
 • 1 citroen
 • 500 gr suiker
 • 1 goed afsluitbare fles

Zo maak je de elderflower siroop

 • Pluk de schermen en zet ze in een liter water. Doe er een paar schijfjes citroen bij en zet dit afgedekt 24-36 uur weg.
 • Steriliseer ondertussen alvast de fles. Dit doe je door de fles vol te gieten met kokend water en dit minimaal tien minuten te laten staan. Laat de fles opdrogen en hij is klaar voor gebruik.
 • Giet het vlierwater door een zeef en knijp de bloesem goed uit boven de zeef. Sla dit zeker niet over, want hierdoor krijg je veel smaak!
 • Doe nu het vlierwater met de suiker in een pan en breng het aan de kook. Laat de vlierbloesemsiroop een minuutje doorkoken en doe er een flinke kneep citroensap bij. Giet de siroop in de fles en leng naar smaak aan met water om er vlierbloesemlimonade van te maken.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments.

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

 • Reply Atie

  Wij hebben het gisteren geproefd, het was heerlijk Sandra!
  Mooie foto staat erbij.

  3 juni 2019 at 09:50
 • Reactie achterlaten