drankjes

Zelf vlierbloesemsiroop maken – vlierbloesemlimonade

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem, of elderflower zoals deze mooie witte bloesem in het Engels heet, is hip! Je komt de bloemige smaak van vlierbloesem steeds vaker tegen. In de supermarkt als siroop voor vlierbloesemlimonade, als tonic-smaak voor een gin & tonic… Vandaag laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig vlierbloesemsiroop kunt maken. Dat is namelijk heel eenvoudig en voordelig, want je kunt de bloesem zelf plukken in het wild!

Vlierbloesem wildplukken

Op mijn blog gaf ik al eerder wildpluktips en er zijn ook al een boel wildpluk-recepten verschenen. Als je vlierbloesem gaat wildplukken, doe dat dan op een plek waar geen tot weinig auto’s rijden. Vlierbloesem kun je meestal tussen mei en juni vinden. De grote struiken zitten dan vol witte bloesemschermen. Kies de schermen die volledig zijn uitgekomen en vol witte bloemetjes zitten. Als er al wat bloemetjes beginnen te verwelken, pluk die dan niet. Laat sowieso altijd een groot deel van de schermen zitten, want deze groeien uit tot vlierbessen en die eten vogels graag.

Vlierbloesemsiroop zonder suiker

Zonder suiker krijg je geen siroop, dus in dit recept voor vlierbloesemsiroop zit wel suiker. Maar ik maak hem bewust minder zoet. Je vindt online ook wel recepten met 1250 gram suiker op een liter water, maar zelf gebruik ik ‘maar’ 750 gram suiker per liter water. Daardoor krijg je een lichte siroop waarin de bloemige smaak van de vlierbloesem goed naar voren komt. Houd je van zoete siroop? Voeg dan naar smaak gerust meer suiker toe.

Recepten met vlierbloesemsiroop

Vlierbloesem panna cotta

Deze siroop is erg lekker om limonade mee te maken of een cocktail mee op smaak te brengen, maar je kunt er ook allerlei lekkere dingen mee maken. Denk bijvoorbeeld aan:

Zelf vlierbloesemsiroop maken – vlierbloesemlimonade

0 from 0 votes
Course: DrankjesCuisine: WildplukkenDifficulty: Eenvoudig
Voor ca

40

glazen limonade
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

1

minute
Calorieën

76

kcal
Wachttijd

24

uur

Zelf vlierbloesemsiroop maken is erg eenvoudig en veel goedkoper dan een fles siroop uit de winkel. Met de siroop kun je limonade maken, maar ook veel andere lekkere recpeten.

Ingrediënten

  • Vlierbloesem schermen (pluk minimaal 10 schermen, maar als je van een sterkere smaak houdt, neem er dan liever 20)

  • 1 citroen

  • 750 gr suiker

  • 1 goed afsluitbare fles (inhoud 1 liter)

Bereiding ELDERFLOWER SIROOP

  • Pluk de vlierbloesem schermen en zet ze in een liter water. Doe er een paar schijfjes citroen bij en zet dit afgedekt 24-36 uur weg.
  • Steriliseer ondertussen alvast de fles. Dit doe je door de fles vol te gieten met kokend water en dit minimaal tien minuten te laten staan. Laat de fles opdrogen en hij is klaar voor gebruik.
  • Giet het vlierwater door een zeef en knijp de bloesem goed uit boven de zeef. Sla dit zeker niet over, want hierdoor krijg je veel smaak!
  • Doe nu het vlierwater met de suiker in een pan en breng het aan de kook. Laat de vlierbloesemsiroop een minuutje doorkoken en doe er een flinke kneep citroensap bij.
  • Giet de siroop in de fles en leng naar smaak aan met water om er vlierbloesemlimonade van te maken.

Opmerkingen

  • In een goed uitgekookte, goed afsluitbare fles is de vlierbloesemsiroop enkele maanden houdbaar in de koelkast.
  • Pluk een struik nooit helemaal leeg, een goede leidraad is om maximaal 20% van de vlierstruik leeg te plukken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Atie

    Wij hebben het gisteren geproefd, het was heerlijk Sandra!
    Mooie foto staat erbij.

    3 juni 2019 at 09:50
  • Reactie achterlaten