De Zero waste challenge spotte ik op het Instagram-account van Instock (ken je ze? Zo niet: Instock probeert foodwaste tegen te gaan, o.a. door in hun restaurants te koken met producten van supermarkten die anders zouden worden weggegooid). De Zero waste challenge houdt in: gooi 31 dagen geen eten weg. Pff, dat is een flinke uitdaging. Op dit gebied ben ik echt geen heilige, maar ik probeer er wel rekening mee te houden.
Zero waste challenge – een maand lang geen eten weggooien
Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Ik heb deze maand in ieder geval mijn best gedaan en deel mijn ervaringen met je!
Week 1: het uitmesten van de keukenkastjes
Voor de zero waste challenge leek het me goed om eens te beginnen met het uitmesten van mijn keukenkastjes. Op die manier heb ik weer even goed overzicht van alle producten die ik al in huis heb (dat is heel handig als je wilt gaan koken met restjes), en kan ik eens kijken welke producten (bijna) over datum of half geopend zijn en echt eens op moeten.
Wist je dat je veel producten die al over datum zijn, nog prima kunt eten? Met vlees, vis en andere bederfelijke producten moet je altijd even voorzichtig zijn, maar zeker met ‘droge’ producten (pasta, rijst, chocola…) en producten uit blik kun je er bijna altijd vanuit gaan dat je het nog gewoon kunt consumeren. Goed, aan de slag!
Mijn eerste opruimronde leverde een aantal flessen drank op waar ik niets meer mee doe, die heb ik lekker weggegeven, ook dat past binnen de zero waste challenge! Verder vond ik nog een half zakje pistachenoten dat al 2 jaar over datum was. No problem, daar maakte ik witte chocoladefudge mee! Vervelend zo’n challenge ;-)
Verder vond ik een half zakje spliterwten dat zijn weg vond naar een erwtenschotel met kaas, en van een Thaise kruidenmix en een restje rode linzen maakte ik een lekkere soep. Mijn keukenkastje ziet er weer supernetjes uit én het scheelde in de boodschappen deze week. Win-win!
Week 2: ook het kruidenkastje moet eraan geloven
Nu mijn voorraadkast er weer spic & span uitziet, wilde ik hetzelfde doen met mijn kruidenlade en ‘bak-laatje’. In het kruidenlaatje bewaar ik al mijn kruiden en andere smaakmakers en in de la eronder staan allerlei potten met pasta, risotto, bloem, suiker en meer van dat soort spullen. Het is in beide laatjes een absolute bende en ik weet zeker dat hier handige spullen tussen zitten om te gebruiken in restjes-gerechten. Aan de slag met uitmesten dus!
De score:
- Een half pak custardpoeder, bijna 2 jaar over datum maar dat geeft niks – daar maakte ik een paar keer ‘s ochtends vla mee, lekker!
- Een klein restje gembersiroop dat ik verwerkte in een recept voor Bubble Tea, wat echt superlekker was!
- Twee nette keukenkastjes :-)
Week 3: empty the fridge
Ook mijn koelkast en vriezer moesten er aan geloven tijdens de zero waste challenge maar die waren eigenlijk nog redelijk op orde. Ik heb me wel weer voorgenomen om in de koelkast één plank te reserveren voor restjes en bederfelijke producten. Zo houd je beter in de gaten wat je snel op moet maken en ga je dus het weggooien van voedsel tegen.
In de vriezer vond ik héél veel kapjes brood, waar ik een hartige broodpudding mee maakte. Was niet een heel groot succes overigens, de volgende keer maak ik weer lekker een zoete broodpudding van mijn restjes brood.
Ook altijd in mijn vriezer: wat ingevroren eiwitten. Ik heb deze tip al een paar keer gedeeld op social media en steeds krijg ik te horen dat mensen niet weten dat je eiwitten kunt invriezen. Bij deze dus nogmaals: dat kan prima! Even ontdooien en je kunt ze gebruiken, perfect om meringue van te maken bijvoorbeeld. Even een extra tipje tussendoor!
Week 4 – de zero waste challenge mindset
Ik merk dat de ‘zero waste’ mindset me wat meer doet nadenken. Zo had ik voor een recept alleen het sap van twee citroenen nodig, maar ik gebruik ook heel vaak juist alleen citroenrasp in recepten, dit is namelijk heel lekker in het beslag van cake of pannenkoeken bijvoorbeeld. Ik besloot dan ook de citroenen eerst te raspen en de rasp in te vriezen voor later gebruik. Superhandig en een kleine moeite, dat ga ik vaker doen!
Van een restje spinazie dat ik in de koelkast vond, maakte ik een ontbijtje: een lekkere omelet (met daarin ook nog wat lente-uitjes die nog nét goed waren) en een smoothie met banaan en spinazie. Ook vond ik op mijn werk nog een zeer overrijpe banaan die eigenlijk al wel aan de prullenbak toe was. Toch heb ik hem meegenomen naar huis en hem verwerkt in een bananenbrood. Een halve citroen die ik normaal weg zou gooien, vond nu de weg naar een paar kopjes thee. En van een restje pasta maakte ik met wat ei en groenten een restjesomelet als avondeten. Allemaal eigenlijk een hele kleine moeite, maar wel no waste!
Omdat no waste ook begint met goed inkopen, probeer ik deze week daar ook wat meer op te letten. Zo aten we een keer ‘bijvangst-vis’ (wijting) en kocht ik online een paar handige items: herbruikbare netjes, zodat ik groente en fruit die ik bij de supermarkt koop, niet meer in een plastic zakje hoef te doen. Verder kocht ik papieren broodzakjes zodat manlief voortaan geen plastic zakjes meer mee hoeft te nemen naar zijn werk (een broodtrommel zou nog beter zijn maar vind hij niet handig), en ik kocht ook nog een setje ‘Food Huggers’, want een halve ui bewaar ik nu vaak in een plastic zakje in de koelkast, dus dit is wel zo milieuvriendelijk!
De conclusie van de zero waste challenge
Ik vond het fijn om de zero waste challenge aan te gaan. Heb ik daadwerkelijk minder eten weggegooid? Jawel, maar helemaal geen eten weggooien blijft moeilijk. Zo vond ik ineens toch nog een bakje met gekookte aardappels wat al begon te schimmelen in mijn koelkast en was mijn bananenbrood niet gelukt waardoor ik daar ook driekwart van heb weggegooid. Dus nee, helemaal geen eten weggooien dat is niet gelukt.
Maar zo’n challenge zet je wel weer even bewust aan het denken en ik denk dat dat de grootste waarde is. Je gaat op een andere manier denken (mijn leukste recepten ontstaan uit restjes, echt waar!) ik heb wat goede aankopen gedaan om food waste tegen te gaan en ik hoop wat slimme trucjes vol te houden om op de lange termijn mijn eigen steentje bij te dragen tegen de voedselverspilling.
4 Reacties
Loes
1 februari 2018 at 19:06Ik ben altijd verbaast als ik lees hoeveel er gemiddeld wordt weggegooid. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik zoveel zou weggooien.
Niet dat ik helemaal niets weggooi, vanmorgen een peer weggegooid die heel snel bruin was geworden. Dat gaat dan op de composthoop maar alsnog zonde.
Voorraadkast opruimen gebeurd hier standaard begin december. Speciaal op dit moment omdat we dan op het werk eten inzamelen voor de voedselbank. Het idee hierachter is dat er in de kerstpakketten vaak wel iets zit wat niet wordt gegeten. Die spullen kunnen dan direct door naar de voedselbank ipv in de kast staan te verstoffen.
Sandra
3 februari 2018 at 10:29Ja het is bizar veel hè! Maar wat goed eigenlijk dat je je dat niet kunt voorstellen, dat betekent in ieder geval dat jij er heel erg scherp op bent! En wat een mooi initiatief van je werk zeg!
Anne-Marie
31 januari 2018 at 06:25Echt een goed initiatief, goed om je bewust te zijn van al het eten dat weggegooid wordt. Leuke tips ook, ik ga die netjes kopen!
Sandra
3 februari 2018 at 10:29Ja die zijn heel fijn, ik gebruik ze wekelijks in de supermarkt! Alle kleine beetjes helpen…