ontbijt

Zoete aardappel pancakes

Zoete aardappel pancakes

Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je misschien wel dat ik erg bezig ben met ‘no waste’ koken. Eten weggooien vind ik heel erg zonde, dus ik probeer zoveel mogelijk te koken met restjes. En geloof me, als je deze zoete aardappel pancakes eenmaal hebt geproefd, koop je de volgende keer expres een extra zoete aardappel zodat je er eentje overhoudt om deze pannenkoeken van te maken!

Pannenkoeken met zoete aardappel

Inmiddels heb ik al meer dan tien pancake-recepten online staan. Dat is best veel, maar ik ben bang dat het daar niet bij zal blijven. Ik vind pannenkoeken gewoon zó lekker als ontbijt en bedenk steeds weer wat nieuws. Zoals deze zoete aardappel pancakes dus. De inspiratie voor dit recept ontstond toen ik zoete aardappels had gepoft en uitgehold om ze te vullen met een mengsel van paprika, ui en kipfilet. Superlekker, maar ik hield dus een flinke hoeveelheid zachte zoete aardappel puree over. Al snel bestond het idee om er iets zoets mee te maken. Een taart moest het eigenlijk worden. Maar ineens kreeg ik een ingeving: waarom maak ik er geen pancakes van?

Heel origineel vond ik zelf, maar een rondje zoeken op Google en pinterest leverde al een berg recepten voor zoete aardappel pannenkoeken op! Niet zo origineel dus maar dat is niet erg, ze zijn heerlijk, met dit recept heb je al een flink deel van je dagelijkse portie groenten binnen én het helpt voedselverspilling tegen te gaan, dus des te meer reden om dit recept met jullie te delen!

Recept zoete aardappel pancakes

Voor 2 personen (10 kleine pancakes)

 • 175 gr zoete aardappel
 • 65 gr bloem
 • 1,5 tl bakpoeder
 • beetje zout
 • 2 flinke tl specerijen (je kunt gebruiken wat je lekker vind, denk aan kaneel, kardemom, gemberpoeder, 5 spice poeder of speculaaskruiden)
 • 60 gr roomboter
 • 1 ei
 • 175 ml melk
 • Toppings naar smaak: bijvoorbeeld schijfjes banaan en maple syrup. Maar een portie zelfgemaakte granola met salted caramelsaus erover is ook heerlijk!

Zo maak je de zoete aardappel pannenkoeken

 • Prik de zoete aardappel rondom een paar keer in met een vork en pof deze in ongeveer 5 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Als je hele grote zoete aardappels gebruikt moeten ze misschien iets langer poffen. Check of ze zacht zijn door de vork er nogmaals in te prikken, als je makkelijk bij het midden kunt komen is de aardappel zacht genoeg.
 • Hol de zoete aardappels uit en doe de aardappel in een kom. Prak goed fijn met een vork. Doe de bloem, bakpoeder, zout en 5 spice erbij en meng tot een romig beslag.
 • Smelt de roomboter en doe deze samen met het ei bij het beslag, klop goed door. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer tot deze volledig is opgenomen.
 • Verhit wat olie of roomboter in een koekenpan en bak de zoete aardappel pannenkoeken per drie stuks aan beide kanten mooi bruin.
 • Serveer de zoete aardappel pancakes bijvoorbeeld met wat schijfjes banaan en ahornsiroop.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten