Salted caramel is al een paar jaar een hit, en volgens mij neemt de populariteit nog steeds niet af. Snap ik wel, want het is ook gewoon zalig. Zoeter dan zoet, maar door dat vleugje zout is het weer net niet té zoet. En je kan het op zoveel manieren gebruiken dat het handig is om altijd een potje zoute karamelsaus op voorraad te hebben. Zelf vind ik het vooral lekker om een ‘drizzle’ van de salted caramel over een brownie of chocoladetaart te druppelen. Ik topte er ook eens wat chocolademousse mee af, ook heerlijk. Maar het is ook zalig bij een bolletje vanille-ijs of als topping op pannenkoeken bijvoorbeeld.
Het perfecte salted caramel recept
Ik had al een paar keer geprobeerd zelf karamelsaus te maken, maar het mislukte steeds. Tot ik bij dit recept van Sally’s Baking Addiction kwam. Dit was precies de zoute karamelsaus waar ik naar op zoek was. Hij is qua dikte supermooi, niet heel dun maar ook niet te dik, en hij is zijdezacht en zoet en zout en… Ja jemig, dit is gewoon pure #foodporn in een potje! Snel maken dus, deze salted caramel. Het is namelijk ook nog eens zo klaar.
Zoute karamelsaus bewaren
Je kunt de saus prima een tijdje bewaren als je hem op een donkere plaats bewaart in een brandschone pot. Het hoeft niet in de koelkast. Het kan zijn dat de saus op een gegeven moment te dik wordt om er een mooie “drizzle” van te gieten, verwarm de karamelsaus in dat geval even kort, dan wordt hij weer goed vloeibaar. Dit gaat het beste door de saus met potje en al in heet water te zetten. Ook leuk: geef een potje salted caramel als cadeautje! Ik zou er erg blij mee zijn in ieder geval ;-)
Karamelsaus mislukt
In het recept beschrijf ik hoe je kunt voorkomen dat je suikerkristallen in je karamelsaus krijgt, maar mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan is er geen man overboord (zolang het niet al teveel brokken zijn). Maak het recept af zoals beschreven, en giet de saus door een zeef wanneer deze nog goed warm is. Op die manier filter je eenvoudig de brokken gekristalliseerde suiker eruit en heb je alsnog een lekkere gladde saus.
Soms ben ik ook te ongeduldig en ga ik de pan teveel bewegen/roeren. Een garantie voor suikerkristallen. Heb dus vooral geduld bij het maken van dit recept!

Zoute karamelsaus – Salted caramel
Ingrediënten
- 200 gr kristalsuiker
- 90 gr roomboter, in blokjes
- 120 ml slagroom
- zeezout naar smaak
Zo maak je het
- Doe de suiker in een pannetje en zet het op een laag vuurtje. Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin (karamelkleurig) van kleur. Het mag niet verbranden! Belangrijk: roer niet in de pan. Dan krijg je namelijk harde stukken suiker die niet meer zullen smelten. Zonde van je saus! Je mag de pan wel af en toe rondwalsen als dat nodig is.
- Voeg de roomboter toe, het begint nu te bubbelen. Blijf roeren tot de boter gesmolten is. Het kan zijn dat de saus nu begint te schiften of dat er suikerkristallen beginnen te vormen. Neem de pan dan van het vuur en roer goed met een garde. Het kan even duren maar uiteindelijk zou de saus weer een glad geheel moeten vormen.
- Doe de slagroom erbij, let goed op want het kan flink gaan bubbelen en spatten. Blijf roeren met een garde en breng de karamelsaus aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.
- Laat de karamelsaus afkoelen en voeg een beetje zeezout toe naar smaak. Giet de salted caramel in een potje en bewaar op een donkere plek.
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties