sausjes zoet

Zoute karamelsaus – Salted caramel

Salted caramel - zoute karamelsaus

Salted caramel is al een paar jaar een hit, en volgens mij neemt de populariteit nog steeds niet af. Snap ik wel, want het is ook gewoon zalig. Zoeter dan zoet, maar door dat vleugje zout is het weer net niet té zoet. En je kan het op zoveel manieren gebruiken dat het handig is om altijd een potje zoute karamelsaus op voorraad te hebben. Zelf vind ik het vooral lekker om een ‘drizzle’ van de salted caramel over een brownie of chocoladetaart te druppelen. Ik topte er ook eens wat chocolademousse mee af, ook heerlijk. Maar het is ook zalig bij een bolletje vanille-ijs bijvoorbeeld.

Het perfecte salted caramel recept

Ik had al een paar keer geprobeerd zelf karamelsaus te maken, maar het mislukte steeds. Tot ik bij dit recept van Sally’s Baking Addiction kwam. Dit was precies de zoute karamelsaus waar ik naar op zoek was. Hij is qua dikte supermooi, niet heel dun maar ook niet te dik, en hij is zijdezacht en zoet en zout en… Ja jemig, dit is gewoon pure #foodporn in een potje! Snel maken dus, deze salted caramel. Het is namelijk ook nog eens zo klaar.

In de koelkast kun je de saus prima een tijdje bewaren. Het kan zijn dat hij dan te dik wordt, verwarm de karamelsaus in data geval even kort, dan wordt hij weer goed vloeibaar. Ook leuk: geef een potje salted caramel als cadeautje! Ik zou er erg blij mee zijn in ieder geval ;-)

Recept zoute karamelsaus | salted caramel

Voor 1 groot potje van ca 300 ml

  • 200 gr kristalsuiker
  • 90 gr gezouten roomboter*
  • 120 ml slagroom
  • eventueel nog wat extra zeezout

*Tip: je kunt ook ongezouten roomboter gebruiken voor om ‘gewone’ karamelsaus te maken.

Zo maak je de salted caramelsaus

  • Doe de suiker in een pannetje en zet het op een laag vuurtje. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is en lichtbruin van kleur. Het mag niet verbranden!
  • Voeg de gezouten roomboter toe, het begint nu te bubbelen. Blijf roeren tot de boter gesmolten is, ik deed dit met een garde zodat de  boter goed wordt opgenomen door de suiker.
  • Doe de slagroom erbij, let goed op want het kan flink gaan bubbelen en spatten. Laat de karamelsaus nog een minuutje rustig doorkoken en haal hem dan van het vuur.
  • Laat de zoute karamelsaus afkoelen en proef of je de saus zout genoeg vindt. Zo niet, dan kun je nog een beetje zeezout toevoegen. Giet de salted caramel in een potje en bewaar in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten