Hoofdgerechten vlees

Zweedse balletjes

Zweedse balletjes - IKEA

Wie kent ze niet? De Zweedse balletjes van IKEA? Volgens mij het populairste gerecht in hun restaurant. Je kunt de Zweedse balletjes zelfs ingevroren kopen en mee naar huis nemen. Maar vandaag maken we ze lekker zelf. Dat is helemaal niet moeilijk en ik kan van harte aanraden om meteen een dubbele portie te maken en deze in te vriezen. Als je toch aan het draaien bent… ;-)

IKEA balletjes met puree en jam

De Zweedse ‘IKEA’ balletjes – officieel heten ze trouwens köttbullar – zijn niet compleet zonder aardappelpuree en jam! Maak deze er dan ook zeker bij. Traditioneel wordt er vossenbessenjam bij geserveerd, maar dat is hier eigenlijk niet te krijgen (behalve dan bij IKEA). Je kunt dit echter prima serveren door bijvoorbeeld cranberrycompote, of zelfs door gewone bosbessenjam. Groenten wordt er bij mijn weten normaal niet bij geserveerd, maar zonder vind ik het geen complete maaltijd en daarom maak ik hier zelf graag geroerbakte paddenstoelen bij. Even roerbakken met flink wat knoflook, peper en zout en je hebt een supersimpel bijgerecht. Maar goed, je kwam hier voor het recept voor Zweedse balletjes, dus daar komt ‘ie!

Zweedse balletjes

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: ZweedsDifficulty: Gemiddeld
Voor

2

personen
Voorbereiding

30

minutes
Bereidingstijd

25

minutes
Calorieën

596

kcal

De bekende Zweedse balletjes van IKEA kun je makkelijk thuis namaken. Lekker met aardappelpuree en jam.

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes
  • 350 gr gemengd gehakt

  • 1 ei

  • 1 scheutje melk

  • 1 handje verse dille, fijngesneden

  • 4 el paneermeel

  • 1 tl piment

  • Voor de saus
  • 1 el bloem

  • 200 ml runderbouillon (warm)

  • 1 tl wijnazijn

  • 1 scheutje room of crème fraîche

Bereiding

  • Doe de gehakt in een kom en voeg het ei, de melk, dille, paneermeel en piment toe. Breng op smaak met witte peper en zout en kneed alles goed door elkaar. Rol ongeveer 20 balletjes van het mengsel en laat de gehaktballetjes opstijven in de koelkast. Het liefst minimaal een half uur maar langer is geen probleem.
  • Verwarm zowel wat boter als olijfolie in een ruime koekenpan en braad de balletjes in ongeveer 15 minuten aan alle kanten gaar en goudbruin. Haal de balletjes uit de pan maar laat het bakvet in de pan zitten.
  • Voeg nu 1 el bloem bij het bakvet en bak dit even een minuutje aan. Blus af met de warme bouillon en de wijnazijn. Roer de room erdoor en proef even of de saus goed op smaak is.
  • Voeg de Zweedse balletjes toe aan de saus en serveer ze. Het is lekker om de balletjes te serveren met aardappelpuree, jam en gebakken champignons.

Opmerkingen

  • Je kunt heel goed een dubbele portie balletjes draaien en deze (ongebakken of gebakken) invriezen voor later.
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten