Kook de struikjes witlof 15 minuten met wat zout en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Snijd de harde kern eruit, halveer ze en leg in een ingevette ovenschaal met een plak ham eromheen.
Maak ondertussen een sausje door de boter te smelten. Voeg de bloem toe en laat deze al roerende twee minuten bakken zodat deze wat gaart. Voeg een scheut melk toe en blijf goed roeren met een garde tot het begint te binden.
Voeg zo beetje bij beetje de rest van de melk toe. Roer de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met wat nootmuskaat, flink peper en eventueel nog wat zout. (Proef goed, want bechamel kan soms wat flauw zijn, maar houdt er ook rekening mee dat de ham en de kaas weer wat zout meebrengen). Als je de bechamel te dik vindt, kun je extra melk toevoegen om de saus te verdunnen.
Verdeel de bechamelsaus over de witlof (is de bechamel een beetje klonterig? Wrijf hem dan door een zeef over de ovenschotel) en bestrooi met wat extra geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten op 190 graden, tot de kaas mooi begint te verkleuren.
Notities
Je kunt de witlof ovenschotel prima eerder op de dag voorbereiden en voor het serveren afbakken. Restje over? Verpak het goed en bewaar het in de koelkast. De volgende dag warm je het weer even op in de oven.
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.