bijgerechten

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Witlof uit de oven, ik ben er gek op! Zelf maak ik het bijna nooit, het is bij ons echt zo’n typisch gerecht dat als onderdeel van een kerstmenu altijd op tafel komt. En dat snap ik ook wel, want het is a) fantastisch lekker en b) heel goed voor te bereiden, wat heel fijn is tijdens de toch al drukke kerst! Op zoek naar meer inspiratie? Hier vind je al mijn kerstrecepten. Een echt slank recept is het niet, deze witlof met ham, kaas en bechamelsaus. Maar dat moet kunnen tijdens de feestdagen toch?

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: KerstDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

243

kcal
Oventijd

15

minuten

Een onmisbaar bijgerecht tijdens Kerst maar eigenlijk altijd heel erg lekker: witlof uit de oven met kaas, ham en bechamelsaus.

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof

  • 8 plakjes ham

  • 40 gr boter

  • 40 gr bloem

  • 250 ml melk

  • 40 gr geraspte kaas

Bereiding witlof met ham, kaas en bechamel

  • Kook de struikjes witlof 15 minuten met wat zout en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Snijd de harde kern eruit, halveer ze en leg in een ingevette ovenschaal met een plak ham eromheen.
  • Maak ondertussen een sausje door de boter te smelten. Voeg de bloem toe en laat deze al roerende twee minuten bakken zodat deze wat gaart. Voeg een scheut melk toe en blijf goed roeren tot het begint te binden. Voeg zo beetje bij beetje de rest van de melk toe en breng op smaak met zout en peper. Als je de bechamel te dik vindt, kun je melk toevoegen om de saus te verdunnen.
  • Verdeel de bechamelsaus over de witlof (is de bechamel een beetje klonterig? Wrijf hem dan door een zeef over de ovenschotel) en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten op 190 graden, tot de kaas mooi begint te verkleuren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten