Menu
bijgerechten

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Witlof uit de oven, ik ben er gek op! Zelf maak ik het bijna nooit, het is bij ons echt zo’n typisch gerecht dat als onderdeel van een kerstmenu altijd op tafel komt. En dat snap ik ook wel, want het is a) fantastisch lekker en b) heel goed voor te bereiden, wat heel fijn is tijdens de toch al drukke kerst! Een echt slank recept is het niet, deze witlof met ham, kaas en bechamelsaus. Maar dat moet kunnen tijdens de feestdagen toch?

Kerstklassieker – witlof uit de oven

Ja, dit is echt een traktatie. Witlof kan van zichzelf een beetje bitter smaken, maar door de stronkjes te omwikkelen met een smakelijke ham en te serveren in een laag romige bechamelsaus, en de schotel dan ook nog eens te bestrooien met kaas, die heerlijk gratineert in de oven… Ik vind het in ieder geval zalig en mij mag je (bijna) wakker maken voor een portie witlof uit de oven.

Zelf bechamelsaus maken

Voor witlof uit de oven heb je bechamelsaus nodig. Nu klinkt het maken van sauzen soms nogal ‘zwaar’ en ingewikkeld, en ja er zijn pakjes kant en klare bechamelsaus te koop. Maar geloof me als ik zeg dat zelf bechamelsaus maken echt niet moeilijk is. Je hebt er alleen boter, bloem en melk voor nodig en dat heb je vast wel in huis! Er zijn eigenlijk maar twee dingen belangrijk bij het maken van de saus: goed blijven roeren, want het brandt snel aan. En goed op smaak brengen, want bechamelsaus kan wat flauw van smaak zijn. Goed, nu door naar het recept voor witlof uit de oven!

Meer kerst-inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Hier vind je al mijn kerstrecepten.

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

5 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: KerstDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

243

kcal
Oventijd

15

minuten

Een onmisbaar bijgerecht tijdens Kerst maar eigenlijk altijd heel erg lekker: witlof uit de oven met kaas, ham en bechamelsaus.

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof

  • 8 plakjes ham

  • 40 gr boter

  • 40 gr bloem

  • 250 ml melk

  • 50 gr geraspte kaas + extra voor het gratineren

  • nootmuskaat, peper en zout

Bereiding witlof met ham, kaas en bechamel

  • Kook de struikjes witlof 15 minuten met wat zout en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Snijd de harde kern eruit, halveer ze en leg in een ingevette ovenschaal met een plak ham eromheen.
  • Maak ondertussen een sausje door de boter te smelten. Voeg de bloem toe en laat deze al roerende twee minuten bakken zodat deze wat gaart. Voeg een scheut melk toe en blijf goed roeren tot het begint te binden. Voeg zo beetje bij beetje de rest van de melk toe. Roer de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met wat nootmuskaat, flink peper en eventueel nog wat zout. (Proef goed, want bechamel kan soms wat flauw zijn, maar houdt er ook rekening mee dat de ham en de kaas weer wat zout meebrengen). Als je de bechamel te dik vindt, kun je extra melk toevoegen om de saus te verdunnen.
  • Verdeel de bechamelsaus over de witlof (is de bechamel een beetje klonterig? Wrijf hem dan door een zeef over de ovenschotel) en bestrooi met wat extra geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten op 190 graden, tot de kaas mooi begint te verkleuren.

Opmerkingen

  • Je kunt de witlof ovenschotel prima eerder op de dag voorbereiden en voor het serveren afbakken. Restje over? Verpak het goed en bewaar het in de koelkast. De volgende dag warm je het weer even op in de oven.
Recept witlof uit de oven

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter