Doe de boter, suiker en wat zout in een kom en mix dit met een mixer tot een romig mengsel.
Voeg de karnemelk, bloem, baking soda en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een stevig deeg. Druk het deeg plat en pak het in een bijenwasdoek of plasticfolie. Laat deze deegschijf minimaal een uur rusten in de koelkast. Dit mag ook veel langer, het deeg een dag laten rusten is nog beter, dan kan de smaak zich nog beter ontwikkelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik van 20x20cm in met boter. Gebruik ⅔ van het speculaasdeeg om de bodem en de randen van de bakvorm te bekleden.
Klop de spijs los met de helft van het ei en een halve eetlepel water. Verdeel het amandelspijs over de speculaasbodem. Rol de rest van het deeg uit en dek het gevuld speculaas hiermee af.
Gebruik de andere helft van het ei om het gevuld speculaas te bestrijken. Druk daarna amandelen in het deeg, zoveel als je lekker vindt! Ik ging uit van 1 amandel per stukje gevulde speculaas, maar achteraf had ik er best wat meer op willen doen.
Bak het gevuld speculaas in 35-40 minuten gaar en laat de koek afkoelen in de vorm. Snijd daarna het gevulde speculaas in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos, dan blijft de koek een paar dagen lekker.
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.