Menu
zoet

Gevulde speculaas recept

Gevuld speculaas maken

Gevulde speculaas hoort natuurlijk echt bij Sinterklaas! Omdat de hoeveelheid Sinterklaas recepten op mijn blog nog vrij minimaal is, besloot ik dit jaar eens om een recept voor gevuld speculaas te publiceren. Dit smaakt natuurlijk zalig op ‘t heerlijk avondje, maar eigenlijk is het de hele winter door lekker! 

Gevulde speculaas recept

Zelf gevuld speculaas maken is wel even een klusje, maar aangezien je uit dit gevulde speculaas recept 16 stukken koek haalt, is het wel de moeite waard!

Speculaaskruiden

Voor dit recept kun je uiteraard gebruik maken van kant en klare koek- of speculaaskruiden. Die kun je in elke supermarkt krijgen. Je kunt echter ook heel makkelijk zelf speculaaskruiden maken. Dan maak je het kruidenmengsel helemaal naar eigen smaak en geef je het gevulde speculaas een extra eigen, persoonlijke touch mee!

Gevuld speculaas bewaren

Na het bakken blijft de speculaas nog ongeveer drie dagen lekker vers. Bewaar ‘m in een luchtdichte doos, dan blijft hij het langste goed. 

Krijg je de stukjes koek niet binnen drie dagen op? Geen probleem, deze koek laat zich ook prima invriezen. Dan blijft hij nog maanden houdbaar.

Gevuld speculaas maken

5 from 2 stemmen
Gang: KoekKeuken: NederlandsNiveau: Gemiddeld
Voor

16

stukjes
Voorbereiding

25

minutes
Oventijd

35

minutes
Calories

221

kcal
Rusten

60

minuten

Een heerlijk recept voor gevuld speculaas. Zelf gevuld speculaas maken is even een klusje maar het is de moeite 100% waard. Zo lekker!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 125 gr 125 boter

  • 150 gr 150 lichtbruine basterdsuiker

  • 1 snufje 1 zout

  • 50 ml 50 karnemelk

  • 250 gr 250 bloem (gezeefd)

  • 0.5 tl 0.5 baking soda

  • 1 el 1 speculaaskruiden

  • 250 gr 250 amandelspijs

  • 1 1 ei, geklopt

  • 1 handje 1 blanke amandelen

Bereiding gevuld speculaas

  • Doe de boter, suiker en wat zout in een kom en mix dit met een mixer tot een romig mengsel.
  • Voeg de karnemelk, bloem, baking soda en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een stevig deeg. Druk het deeg plat en pak het in plasticfolie. Laat deze deegschijf minimaal een uur rusten in de koelkast. Dit mag ook veel langer, het deeg een dag laten rusten is nog beter, dan kan de smaak zich nog beter ontwikkelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik van 20x20cm in met boter. Gebruik 2/3 van het speculaasdeeg om de bodem en de randen van de bakvorm te bekleden.
  • Klop de spijs los met de helft van het ei en een halve eetlepel water. Verdeel het amandelspijs over de speculaasbodem. Rol de rest van het deeg uit en dek het gevuld speculaas hiermee af.
  • Gebruik de andere helft van het ei om het gevuld speculaas te bestrijken. Druk daarna amandelen in het deeg, zoveel als je lekker vindt! Ik ging uit van 1 amandel per stukje gevulde speculaas, maar achteraf had ik er best wat meer op willen doen.
  • Bak het gevuld speculaas in 35-40 minuten gaar en laat de koek afkoelen in de vorm. Snijd daarna het gevulde speculaas in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos, dan blijft de koek een paar dagen lekker.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

gevulde speculaas recept

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter