Volg culi-sandra.nl op:
Gevuld speculaas maken

Gevuld speculaas maken

Gevuld speculaas hoort natuurlijk echt bij Sinterklaas! Omdat de hoeveelheid Sinterklaas recepten op mijn blog nog vrij minimaal is, besloot ik dit jaar eens om een recept voor gevuld speculaas te publiceren. Dit smaakt natuurlijk zalig op ‘t heerlijk avondje, maar eigenlijk is het de hele winter door lekker!  Zelf gevuld speculaas maken is wel even een klusje, maar aangezien je uit dit recept 16 stukken koek haalt, is het wel de moeite waard! Na het bakken is de speculaas nog ongeveer drie dagen houdbaar, bewaar ‘m in een luchtdichte doos, dan blijft hij het langste goed. 

Speculaaskruiden

Voor dit recept kun je uiteraard gebruik maken van kant en klare koek- of speculaaskruiden. Die kun je in elke supermarkt krijgen. Je kunt echter ook heel makkelijk zelf speculaaskruiden maken. Dan maak je het kruidenmengsel helemaal naar eigen smaak en geef je het gevulde speculaas een extra eigen, persoonlijke touch mee!

Recept gevuld speculaas

Voor 16 stukjes

  • 125 gr boter
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 50 ml karnemelk
  • 250 gr bloem (gezeefd)
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el speculaaskruiden
  • 250 gr amandelspijs
  • 1 ei, geklopt
  • handje blanke amandelen

Zo maak je het gevulde speculaas

  • Doe de boter, suiker en wat zout in een kom en mix dit met een mixer tot een romig mengsel.
  • Voeg de karnemelk, bloem, baking soda en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een stevig deeg. Druk het deeg plat en pak het in plasticfolie. Laat deze deegschijf minimaal een uur rusten in de koelkast. Dit mag ook veel langer, het deeg een dag laten rusten is nog beter, dan kan de smaak zich nog beter ontwikkelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik van 20x20cm in met boter. Gebruik 2/3 van het speculaasdeeg om de bodem en de randen van de bakvorm te bekleden.
  • Klop de spijs los met de helft van het ei en een halve eetlepel water. Verdeel het amandelspijs over de speculaasbodem. Rol de rest van het deeg uit en dek het gevuld speculaas hiermee af.
  • Gebruik de andere helft van het ei om het gevuld speculaas te bestrijken. Druk daarna amandelen in het deeg, zoveel als je lekker vindt! Ik ging uit van 1 amandel per stukje gevulde speculaas, maar achteraf had ik er best wat meer op willen doen.
  • Bak het gevuld speculaas in 35-40 minuten gaar en laat de koek afkoelen in de vorm. Snijd daarna het gevulde speculaas in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter