Zelf speculaaskruiden maken is heel erg makkelijk en leuk om te doen. Erg handig om een potje op voorraad te hebben als je lekkere Sinterklaas-recepten gaat maken! Je zelfgemaakte speculaaskruiden kun je – uiteraard – gebruiken om speculaas of pepernoten mee te maken, maar ik vind een schepje door mijn warme havermoutpap ‘s ochtends ook heel erg lekker! Of breng er eens zelfgemaakte granola mee op smaak bijvoorbeeld. Je ziet, zo’n potje speculaaskruiden is zó op!
Makkelijk recept speculaaskruiden
Koekkruiden of speculaaskruiden maak je makkelijk zelf, er gaan namelijk geen ingewikkelde ingrediënten in, alles kun je zo in de supermarkt kopen. Natuurlijk kun je zo’n potje kant en klare koekkruiden ook uit de supermarkt halen, maar als je het zelf maakt, kun je het recept helemaal naar jouw eigen smaak maken.
Speculaaskruiden: wat zit erin?
In mijn speculaaskruiden recept gebruik ik:
- kaneel
- nootmuskaat
- kruidnagel
- kardemom
- gember
- witte peper
Het leuke is, dat je het mengsel lekker aan je eigen smaak kunt aanpassen. Zo ben ik bijvoorbeeld zelf gek op kardemom, dus ik gebruik meestal iets meer kardemom dan in de meeste speculaaskruiden recepten.
En experimenteer ook eens met het toevoegen van anijs, ook een erg lekkere aanvulling. Ook foelie en korianderpoeder zie je regelmatig terugkomen in een recept voor speculaaskruiden.
Gemalen of hele specerijen?
Je kunt bij het kopen van de specerijen kiezen voor de gemalen versie, dat is het makkelijkste. Kun je die niet vinden, dan kun je ook de ongemalen versie kopen en deze fijnmalen met behulp van een vijzel. Over het algemeen hebben ongemalen specerijen wel iets meer smaak.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties