tips & trucs

Speculaaskruiden maken – simpel recept

Zels speculaaskruiden maken - Koekkruiden

Zelf speculaaskruiden maken is heel erg makkelijk en leuk om te doen. Erg handig om een potje op voorraad te hebben als je lekkere Sinterklaas-recepten gaat maken! Je zelfgemaakte speculaaskruiden kun je – uiteraard – gebruiken om speculaas of pepernoten mee te maken, maar ik vind een schepje door mijn warme havermoutpap ‘s ochtends ook heel erg lekker! Of breng er eens zelfgemaakte granola mee op smaak bijvoorbeeld. Je ziet, zo’n potje speculaaskruiden is zó op!

Ingrediënten koekkruiden

Koekkruiden of speculaaskruiden maak je makkelijk zelf, er gaan namelijk geen ingewikkelde ingrediënten in, alles kun je zo in de supermarkt kopen. Natuurlijk kun je zo’n potje kant en klare koekkruiden ook uit de supermarkt halen, maar als je het zelf maakt, kun je het recept helemaal naar jouw eigen smaak maken. Zo ben ik bijvoorbeeld zelf gek op kardemom, dus ik gebruik meestal iets meer kardemom dan in het gebruikelijke recept voor speculaaskruiden. En experimenteer ook eens met het toevoegen van anijs, ook een erg lekkere aanvulling. Ook foelie en korianderpoeder zie je regelmatig terugkomen in een recept voor speculaaskruiden. 

Je kunt bij het kopen van de specerijen kiezen voor de gemalen versie, dat is het makkelijkste. Kun je die niet vinden, dan kun je ook de ongemalen versie kopen en deze fijnmalen met behulp van een vijzel. 

Speculaaskruiden maken – simpel recept

0 from 0 votes
Course: SpecerijenCuisine: KruidenmengselDifficulty: Eenvoudig
Voor

15

porties
Bereidingstijd

5

minutes
Kooktijdminutes
Calorieën

5

kcal

Zelf speculaaskruiden of koekkruiden maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er slechts een handvol ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten

  • 8 tl kaneel

  • 2 tl nootmuskaat

  • 2 tl kruidnagelpoeder

  • 1 tl kardemom

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl witte peper

Bereiding

  • Maal indien nodig de specerijen fijn met een vijzel (als je geen gemalen specerijen kunt vinden).
  • Meng alles goed door elkaar en bewaar de speculaaskruiden in een glazen potje.

Opmerkingen

  • Dit specerijenmengsel is erg lang houdbaar. Bewaar het op een droge, donkere plaats in een goed afgesloten potje.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten