tips & trucs

Speculaaskruiden maken – simpel recept

Zels speculaaskruiden maken - Koekkruiden

Zelf speculaaskruiden maken is heel erg makkelijk en leuk om te doen. Erg handig om een potje op voorraad te hebben als je lekkere Sinterklaas-recepten gaat maken! Je zelfgemaakte speculaaskruiden kun je – uiteraard – gebruiken om speculaas of pepernoten mee te maken, maar ik vind een schepje door mijn warme havermoutpap ‘s ochtends ook heel erg lekker! Of breng er eens zelfgemaakte granola mee op smaak bijvoorbeeld. Je ziet, zo’n potje speculaaskruiden is zó op!

Ingrediënten koekkruiden

Koekkruiden of speculaaskruiden maak je makkelijk zelf, er gaan namelijk geen ingewikkelde ingrediënten in, alles kun je zo in de supermarkt kopen. Natuurlijk kun je zo’n potje kant en klare koekkruiden ook uit de supermarkt halen, maar als je het zelf maakt, kun je het recept helemaal naar jouw eigen smaak maken. Zo ben ik bijvoorbeeld zelf gek op kardemom, dus ik gebruik meestal iets meer kardemom dan in het gebruikelijke recept voor speculaaskruiden. En experimenteer ook eens met het toevoegen van anijs, ook een erg lekkere aanvulling. Ook foelie en korianderpoeder zie je regelmatig terugkomen in een recept voor speculaaskruiden. 

Je kunt bij het kopen van de specerijen kiezen voor de gemalen versie, dat is het makkelijkste. Kun je die niet vinden, dan kun je ook de ongemalen versie kopen en deze fijnmalen met behulp van een vijzel. 

Recept speculaaskruiden

Voor 1 potje

  • 8 tl kaneel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl witte peper

Zo maak je de koekkruiden

  • Maal indien nodig de specerijen fijn met een vijzel (als je geen gemalen specerijen kunt vinden).
  • Meng alles goed door elkaar en bewaar de speculaaskruiden in een glazen potje.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten