De Moscovische tulband mag wat mij betreft nooit ontbreken tijdens de feestdagen. Met Pasen of met Kerst komt hij bij ons standaard op tafel. Heerlijk!

Wat is een Moscovische tulband?
De Moscovische tulband is dé klassieke tulband. Je weet wel: extreem licht en luchtig en rondom de feestdagen goed verkrijgbaar bij de bakker en de supermarkt.
Hij is zó al heerlijk, maar wij eten hem ook graag met een lik roomboter erop.
Officieel gaan er in Moscovisch gebak ook nog een mengsel van krenten, rozijnen en sukade. Zelf vind ik de naturel versie het lekkerste, en daarom deel ik het recept daarvan met je!
Belangrijk bij het maken van tulband:
Het kostte mij drie pogingen om de Moscovische tulband te hebben zoals ik hem wilde. Het is op zich geen ingewikkeld recept, maar er zijn een paar dingen heel belangrijk:
Zorg dat de eiwitten goed stijf zijn geklopt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine, maar kan ook prima met een handmixer. De eiwitten geven lucht aan de tulband.
Klop ook de eigelen goed luchtig. Ook dit zorgt weer voor een luchtige tulband. Ook dit kun je weer doen met een keukenmachine of met de handmixer. Het mengsel is goed als het bijna wit van kleur is en zijdezacht.
Snijd de boter in héél kleine blokjes (maximaal 0,5 bij 0,5 centimer) maar maak nog liever een kruimeldeeg. Ik eindigde namelijk in eerste instantie met een vette bovenkant omdat de blokjes boter te groot (en dus te zwaar waren) en naar de bodem van de tulbandvorm waren gezakt. Dit zie je ook nog terug op de foto's bij dit recept.
Meng het eiwit en het eigeel losjes door het beslag heen - ook dit geeft luchtigheid. Als je té lang door blijft roeren, meng je alle lucht weer uit het opgeklopte ei.
Goed, met deze tips kan jouw Moscovische tulband volgens mij niet mislukken, dus hier is het recept:
Recept
Moscovische tulband
Handig om te hebben
- tulbandvorm (ca 1 liter)
Ingrediënten
- 5 eieren
- 100 gr bloem
- 20 gr maizena
- 100 gr boter (zo koud mogelijk)
- 100 gr suiker
- 1 snufje zout
- poedersuiker
Zo maak je het
- Smeer de tulbandvorm goed in met gesmolten boter en bestuif met wat poedersuiker. Dan komt de tulband straks makkelijk uit de vorm.
- Mix de eidooiers met de suiker tot ze helemaal luchtig zijn. Dit duurt ca 5 minuten. Het mengsel moet heel bleek en zijdezacht zijn.
- Klop de eiwitten helemaal stijf met een mixer of keukenmachine. Dit duurt ca 5 tot 10 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zeef ondertussen de bloem en de maizena en meng er een snuf zout door.
- Snijd de koude boter in heel kleine stukjes en meng deze vlug met koude handen door het bloem-mengsel, zodat er een kruimeldeeg ontstaat.
- Spatel nu voorzichtig het stijfgeklopte eigeel erdoor, en vervolgens het eiwit-mengsel. Doe dit echt voorzichtig en niet te lang, het beslag moet zo luchtig mogelijk blijven.
- Giet het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak de Moscovische tulband in ongeveer 35 minuten gaar. Serveer met poedersuiker.
Laat een reactie achter