• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Moscovische tulband

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: apr 2023 door Sandra

    De Moscovische tulband mag wat mij betreft nooit ontbreken tijdens de feestdagen. Met Pasen of met Kerst komt hij bij ons standaard op tafel. Heerlijk!

    Naar recept
    moscovische tulband

    Wat is een Moscovische tulband?

    De Moscovische tulband is dé klassieke tulband. Je weet wel: extreem licht en luchtig en rondom de feestdagen goed verkrijgbaar bij de bakker en de supermarkt.

    Hij is zó al heerlijk, maar wij eten hem ook graag met een lik roomboter erop.

    Officieel gaan er in Moscovisch gebak ook nog een mengsel van krenten, rozijnen en sukade. Zelf vind ik de naturel versie het lekkerste, en daarom deel ik het recept daarvan met je!

    Belangrijk bij het maken van tulband:

    luchtige tulband

    Het kostte mij drie pogingen om de Moscovische tulband te hebben zoals ik hem wilde. Het is op zich geen ingewikkeld recept, maar er zijn een paar dingen heel belangrijk:

    Zorg dat de eiwitten goed stijf zijn geklopt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine, maar kan ook prima met een handmixer. De eiwitten geven lucht aan de tulband.

    Klop ook de eigelen goed luchtig. Ook dit zorgt weer voor een luchtige tulband. Ook dit kun je weer doen met een keukenmachine of met de handmixer. Het mengsel is goed als het bijna wit van kleur is en zijdezacht.

    tulband recept

    Snijd de boter in héél kleine blokjes (maximaal 0,5 bij 0,5 centimer) maar maak nog liever een kruimeldeeg. Ik eindigde namelijk in eerste instantie met een vette bovenkant omdat de blokjes boter te groot (en dus te zwaar waren) en naar de bodem van de tulbandvorm waren gezakt. Dit zie je ook nog terug op de foto's bij dit recept.

    Meng het eiwit en het eigeel losjes door het beslag heen - ook dit geeft luchtigheid. Als je té lang door blijft roeren, meng je alle lucht weer uit het opgeklopte ei.

    Goed, met deze tips kan jouw Moscovische tulband volgens mij niet mislukken, dus hier is het recept:

    Recept

    Een hand bestrooit een Moscovische tulband met poedersuiker.

    Moscovische tulband

    Heerlijk tijdens de feestdagen. Lekker bij de koffie of bij het ontbijt: luchtige tulband!
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 35 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 10 plakjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • tulbandvorm (ca 1 liter)
    • mixer
    • mengkom

    Ingrediënten

    • 5 eieren
    • 100 gr bloem
    • 20 gr maizena
    • 100 gr boter (zo koud mogelijk)
    • 100 gr suiker
    • 1 snufje zout
    • poedersuiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Smeer de tulbandvorm goed in met gesmolten boter en bestuif met wat poedersuiker. Dan komt de tulband straks makkelijk uit de vorm.
    • Mix de eidooiers met de suiker tot ze helemaal luchtig zijn. Dit duurt ca 5 minuten. Het mengsel moet heel bleek en zijdezacht zijn.
    • Klop de eiwitten helemaal stijf met een mixer of keukenmachine. Dit duurt ca 5 tot 10 minuten.
    • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    • Zeef ondertussen de bloem en de maizena en meng er een snuf zout door.
    • Snijd de koude boter in heel kleine stukjes en meng deze vlug met koude handen door het bloem-mengsel, zodat er een kruimeldeeg ontstaat.
    • Spatel nu voorzichtig het stijfgeklopte eigeel erdoor, en vervolgens het eiwit-mengsel. Doe dit echt voorzichtig en niet te lang, het beslag moet zo luchtig mogelijk blijven.
    • Giet het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak de Moscovische tulband in ongeveer 35 minuten gaar. Serveer met poedersuiker.

    Notities

    Tip: gebruik je een grotere tulbandvorm? (veel vormen zijn twee keer of zelfs 2,5 keer zo groot als die van mij!), verdubbel dan het recept.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 186kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 4g | Vetten: 10g | Zout: 135mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.