Deze ovenschotel van spitskool met gehakt maakte mijn moeder toen ik nog thuis woonde héél vaak. Ik denk dat we zeker eens per twee weken een ovenschotel met gehakt aten, qua groente wisselde ze volgens mij een en ander af.
Eigenlijk is dit een heel ouderwets bordje aardappels, groenten en vlees, maar dan in de vorm van een lekkere ovenschotel! Zeker weten dat iedereen hiervan gaat smullen!
Variaties ovenschotel met spitskool
Met spitskool is dit recept hartstikke lekker, maar ook met witte kool of prei is dit een heel lekker gerecht. Je kunt dus lekker variëren met de groenten.
Inmiddels is dit recept zó vaak gemaakt, dat ik van jullie ook een heleboel variatietips heb doorgekregen. Die deel ik natuurlijk ook graag met je, dan hoef je niet alle reacties door te pluizen:
- Meng eens een theelepel mosterd door het gehakt
- Bak eens een rode paprika (in blokjes) mee met het gehakt
- Wat spekreepjes bij het gehakt zijn een lekkere toevoeging
- Vervang de kerrie door garam masala of ras el hanout voor een totaal andere smaak
De ovenschotel voorbereiden


Dit recept is gemakkelijk te maken en wat ik heel fijn vind: je kunt dit recept makkelijk van te voren maken.
Soms maak ik deze ovenschotel met spitskool al op zondag helemaal klaar, hoef ik ‘m maandag na een dagje werken alleen nog maar in de oven te schuiven. Gemak dient de mens toch?
Spitskool met gehakt ovenschotel bewaren
Je kunt de schotel na het voorbereiden prima een dagje in de koelkast bewaren voor je hem gaat afbakken. En heb je een restje over? Ook dat kun je – goed ingepakt – nog prima een dag of twee goed houden in de koelkast. Even opwarmen in de oven of desnoods opbakken in een koekenpan, en je hebt een heerlijke kliekjesmaaltijd.
Tip: maak ook eens een dubbele portie, als je toch bezig bent… 1x koken is 2x eten, dat is toch heerlijk!
Een ovenschotel invriezen


Deze spitskool ovenschotel kun je overigens ook erg goed invriezen. Maak hem van te voren helemaal klaar en vries in zijn geheel in. Vervolgens kun je hem op een later gewenst moment afbakken.
Ik zou hem dan van te voren wel vrijwel helemaal ontdooien, anders moet hij erg lang in de oven.
Toetje toe?
Deze spitskool ovenschotel is een complete maaltijd, er hoeft verder niets bij. Maar misschien vind je het leuk om na dit gerecht ook nog een lekker toetje te serveren? Een paar tips:
Recept spitskool ovenschotel


Nog een paar laatste tips:
- Je kunt deze spitskool schotel maken met gemengd gehakt of met rundergehakt. Gemengd gehakt is wat vetter, maar heeft daardoor ook iets meer smaak
- Je hoeft de aardappels niet persé te schillen, doe ik soms ook niet als ik er geen zin in heb, haha!
- Weinig tijd? Je kunt de schotel ook aftoppen met kant en klare aardappelpuree
Goed, genoeg gekletst: door naar het recept voor deze lekkere ovenschotel met spitskool en gehakt! Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes in het recept te klikken, dankjewel!
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


23 Reacties
Jan
27 oktober 2022 at 12:26Heerlijke ovenschotel met spekjes en gehakt en mosterd bij gehakt gedaan.j27oktober 2022
Sandra
29 oktober 2022 at 13:50Wat een lekkere toevoegingen Jan, blij te horen dat het goed gesmaakt heeft!
Jenny Wouda
27 mei 2022 at 15:15Heerlijk ik doe door het gehakt als het rul is 1 eetlepel grove mosterd .
Sandra
31 mei 2022 at 08:56Dat is een superlekkere toevoeging Jenny, goed idee!!
Patricia
30 maart 2022 at 13:51Top recept, niet moeilijk en heerlijk in de smaak gevallen bij iedereen. Leuk zelf aan te passen met ingrediënten, ik had nog een paprika die op moest, heb ik door het gehakt mee gebakken.
Bedankt voor het delen.
Patricia
Barbara
24 maart 2022 at 13:04Dit recept met Chinese kool gemaakt. Die kool is eerder gaar dus heb ik het niet gekookt maar even mee gebakken met het gehakt. Heerlijk.
Sandra
24 maart 2022 at 13:38Wat een lekkere variatie Barbara, lijkt me heerlijk!
Marlies
16 november 2021 at 15:23Dit recept komt elke maand terug hier op het menu!
Wat over is vriezen we in? Dank.je wel Sandra ?
Sandra
20 november 2021 at 08:47Wat leuk om te horen Marlies! Wij eten hem zelf ook regelmatig :-)
Lianne
29 augustus 2021 at 08:46Veel succes gehad met het recept.
Was lekker
Sandra
9 september 2021 at 08:18Wat leuk om te horen, dankjewel!
Jan Jansen
1 juli 2021 at 16:36Sandra, ronduit verrukkelijk! TOP
Sandra
9 juli 2021 at 19:01Ahhhh wat een leuk berichtje, dankjewel Jan!
Lei
23 april 2021 at 18:42Toppie!?
Super lekker gerecht.?
Ik zal het zeker nog eens maken.?
Sandra
23 april 2021 at 19:13Superleuk om te horen, dankjewel!
Kees Buter
8 februari 2021 at 16:06Leuk recept ik heb er ook nog gerookt spek met kaas aangebracht heerlijk en heel leuk om te zien
Sandra
17 februari 2021 at 13:04Wat een lekkere variatie!
Nina
1 oktober 2017 at 09:22In het recept staat bovenaan 500 gram aardappelen en meer naar onderen 500 gram kruimelige aardappelen. Ik denk dat de bovenste weg moet; een kilo aardappelen voor 2-3 personen is wel wat veel.
Sandra
1 oktober 2017 at 20:14Oeps, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in Nina! Ik heb het recept aangepast!
Demi | StudioKOOK
4 november 2016 at 10:45Heerlijk! Dol op dit soort gerechten.
Atie Groot
4 november 2016 at 08:48Leuk dat je er een eigen draai aan hebt gegeven Sandra en het blijft een heerlijke overschoten!
Atie Groot
4 november 2016 at 08:50Sorry ovenschotel moet het zijn natuurlijk!
Eef
4 november 2016 at 08:44Ovenschotels passen perfect bij dit gure weer en de combi met spitskool lijkt mij heerlijk!